|
Kusursuz türbülans!

İçinden geçtiğimiz dönemi tanımlamak için en uygun kavramın “kusursuz türbülans” olduğunu söylersek sanırım yanılmayız. Zira artık anlık haber akışının piyasalar üzerindeki etkisinin en yoğun hissedildiği dönemdeyiz. Sanırım kısa vadede bile öngörüde bulunmak hiç bu kadar zor olmamıştı. Mesela petrol fiyatlarının gün içinde gördüğü en düşük ve en yüksek fiyat farkının 8 dolardan fazla olduğu gün sayısı 2008 Küresel Finansal Krizi’nin başladığı yılda 8 iken 2022’de şu ana kadar 16 gün olmuş. Petrol gibi bir emtiada günlük %8’lik hareketin oluşturduğu belirsizlik çok büyük oluyor!

PETROL FİYATLARI BİR İNİYOR BİR ÇIKIYOR

Petrol dünyada en çok ticareti yapılan emtialardan birisi. Aynı zamanda hem enerji kaynağı olarak hem de hammadde olarak oldukça önemli bir girdi. Dolayısıyla petrol fiyatlarının seyri tüm ekonomileri yakından ilgilendiriyor.

Pandeminin başlarında düşen talebe bağlı olarak fiyatı varil başına 21 dolara kadar düşen petrol fiyatının ekonomilerin yeniden açılması ile beraber artmaya başladığını gördük. Öyle ki arz-talep koşullarına bağlı olarak petrol fiyatının 2022 yılı sonunda 125 doları aşağına ilişkin tahminler yayınlanmaya başlamıştı. Takip eden dönemde ise önce Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması ile beraber fiyatların hızla artarak 130 dolara kadar yükseldiğini sonrasında da barış sinyallerinin gelmesi ve OPEC üyelerinin arzı artırma taahhütleri ile 100 doların altına sarktığını gördük.

Ancak bugün geldiğimiz noktada; Çin’den gelen salgının etkilerine yönelik ekonomik destek açıklaması ve Libya’daki arzda yaşanan sorunların devam etmesi fiyatları yeniden 115 dolara kadar taşıdı.

FED 75 BAZ PUAN ARTIŞI DİLLENDİRİYOR

Söz konusu küresel ekonomi olunca yakından takip ettiğimiz bir diğer kurum da ABD Merkez Bankası Fed. Fed, geçtiğimiz Mart ayında varlık alımlarını tamamen bitirmiş, ilk faiz artışını yapmış ve bilanço daraltmasını konuşmaya başlamıştı. Fed’in ilk faiz artışı olan 25 baz puanın ABD enflasyonunun geldiği seviye için yetersiz olacağına yönelik değerlendirmelerin yoğunlaştığı dönemde bu kez 50 baz puan faiz artışı gündeme gelmişti. Ancak görünen o ki St. Louis Fed Başkanı Bullard, bunu da yeterli görmüyor ve ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri yaklaşık %3,5 seviyesine yükseltmek için acele etmesi gerektiğini söyleyip 75 baz puanlık bir artırımın imkânsız olmadığını belirtiyor. Bir toplantıda 75 baz puan faiz artışının dolar üzerindeki etkisini düşünün!

ÇİN LİMANLARI LOJİSTİĞE DARBE VURUYOR

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz haftalarda pandemiye bağlı olarak Çin’in Şangay kenti yeniden uzun süreli bir kapanma dönemine girdi. Bu durum özellikle Çin limanlarındaki hizmetleri durdurma noktasına getirdi. Aşağıdaki görselde Şangay’daki liman trafiğini görüyorsunuz. Böylesi bir trafik hem gecikme hem de maliyet artışı anlamına geliyor. Tedarik zincirlerindeki mevcut sıkıntıya yeni bir sıkıntı da eklenmiş görünüyor.

ENFLASYONİST
BASKILAR HIZ KESMİYOR

Yukarıda özetlemeye çalıştığım tüm bu gelişmeler önümüzdeki dönemdeki enflasyonist baskıları daha da artırmaktadır. Petrolün, döviz kurunun ve taşımacılık maliyetlerinin arttığı bir döneme aynı zamanda tedarik zincirlerindeki yeni problemler eşlik ediyor. Yazımın başında belirttiğim gibi bunun adı ancak “kusursuz türbülans” olabilir.

#petrol
#OPEC
#FED
2 yıl önce
Kusursuz türbülans!
Ankara"dan iyi haber var
Küfrü tevil etmek küfürbazlara düştüğünde...
MOSSAD casuslarının, Filistin ve HAMAS mücahitlerine yönelik suikast girişimlerini MİT nasıl önledi?
"Rabbim, rabbim! Beni niçin terkettin?"
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1