|
LNG fiyatları uzun vadede artacak, Karadeniz gazı daha da önemli hale gelecek!

Küresel enflasyonist baskının etkilerinin en yoğun hissedildiği dönemlerden birisinin içerisindeyiz. Bu süreci her ne kadar pandemi dönemine has koşullar tetiklese de bazı emtialardaki fiyat artışlarının uzun vadeli olacağı beklentileri kuvvetleniyor. Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının rekor seviyelere çıktığı günümüzde üzerinde daha fazla durulan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) bu emtiaların başında geliyor.

LNG TALEBİ NE YÖNDE GELİŞECEK?

Geçtiğimiz hafta Morgan Stanley’in bir araştırmasında önümüzdeki 10 yılda en hızlı gelişecek hidrokarbonun LNG olacağına ilişkin tahminler yayınlandı. Çalışmaya göre küresel LNG talebinin 2030 yılından itibaren %25 ila %50 arasında artması bekleniyor.

Çalışmanın bulgularına göre geçtiğimiz 5 yıla kıyasla önümüzdeki 10 yılda spot LNG fiyatlarının %40 artış göstereceği düşünülüyor. Morgan Stanley’in uzun vadeli LNG fiyat tahmini şimdiden 10 Dolar/mmBtu olarak güncellenmiş durumda.

KARADENİZ GAZI NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye’nin son 10 yıllık doğal gaz ithalatı ortalama 45-50 milyar metreküp/yıl seviyesinde gerçekleşti. Özellikle geçtiğimiz yıl olmak üzere, son dönemde Türkiye’nin kaynak çeşitlendirmesinde boru gazının yanı sıra LNG’nin de kayda değer bir şekilde kullanıldığını biliyoruz. Türkiye’nin LNG alım kapasitesini arttırabilmek için FSRU yani yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma yatırımları da devam ediyor. Türkiye’nin satın aldığı FSRU gemisi Ertuğrul Gazi de bu stratejinin bir parçası.

Enerji ithalatı Türkiye’nin ödemeler dengesi bilançosunun açık vermesinde önemli kalemlerden birisini oluşturuyor. Bu açıdan, Türkiye’nin Karadeniz’deki toplam 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin önemi giderek daha fazla artıyor. Karadeniz rezervinin işletmeye alınması hem arz güvenliği hem de fiyat güvenliği açısından stratejik önem taşıyor.

YEŞİL MUTABAKAT VE SIFIR KARBON ÖNEMLİ AMA…

İklim değişikliği konusunun en üst düzeyde ele alınacağı BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) Dünya Liderler Zirvesi’ne birkaç gün kaldı. Küresel gündemde iklim değişikliğiyle mücadele var. Karbon salımlarını azaltmak için fosil yakıtların kullanımının sınırlandırılmasını hedefleyen girişimlerin sayısı artıyor. Ancak bu girişimlere rağmen fosil yakıtlar önemini koruyor ve enerji güvenliği hala fosil yakıtların kesintisiz ve uygun maliyetlerle ulaşılabilir olmasıyla doğrudan bağlantılı olmaya devam ediyor.

Japonya bu konudaki son örnek. Ülkede bu yılın başında LNG tedarikinde sorun yaşandığında elektrik talebini karşılayabilmek için doğrudan petrol yakmaya ağırlık verilmişti. Şu sıralarda ise bu kere artan LNG fiyatları nedeniyle Japonya elektrik üretiminde yeniden ham petrol yakmaya yöneldi.

Son olarak bir tavsiyede bulunayım. Enerji alanındaki gelişmeler ve sürece ilişkin detaylı analizler için önümüzdeki yıl başından itibaren Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilciliği’nde Enerji Danışmanı olarak göreve başlayacak olan Dışişleri Bakanlığı Enerji Danışmanı Caner Can’ı sosyal medya hesaplarından takip etmenizi öneririm.

#LNG
#Morgan Stanley
#BM
2 yıl önce
LNG fiyatları uzun vadede artacak, Karadeniz gazı daha da önemli hale gelecek!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı