|
MGK bildirisinde “ekonomi” başlığı

Türkiye oldukça kritik bir dönemden geçiyor. Bir yandan küresel enflasyonist baskının ekonomi üzerindeki etkileri yoğun bir şekilde hissedilirken diğer yandan da içeride belli başlı meseleler var. Kısaca bunlara bakıp son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisine bir göz atalım.

CAN SIKAN GELİŞMELER

Bir süreden bu yana ekonomi tarafında hem içeride hem de dışarıda oldukça can sıkan gelişmeler var. Dışarıda küresel enflasyonist baskı hız kesmeden devam ediyor. Küresel olarak enerji emtialarının fiyatları artmaya devam ediyor. İklim değişikliğinin etkileri ve pandemi süreci gıda fiyatlarını yukarı itiyor. Tedarik zincirlerindeki aksamalar arz tarafında sorunlar oluşturduğu için fiyatlama davranışları olumsuz etkileniyor. İçeride ise enflasyon ve son dönemde döviz kurundaki volatiliteyi görüyoruz.

“EKONOMİ GÜVENLİĞİ ULUSAL GÜVENLİKTİR”

Covid19 pandemisi sağlığın yanı sıra ekonomiyi de ön plana çıkaran bir sürecin başlamasına neden oldu. Ancak biz pandemi öncesinde de “ticaret savaşları” üzerinden küresel ekonomideki gelişmeleri yakından takip ediyorduk. O dönemin sloganı haline gelmiş en önemli ifade ise dönemin ABD Başkanı Trump’ın 2017 yılı Aralık ayında imzaladığı Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde yer alıyordu: “Ekonomi güvenliği, ulusal güvenliktir.” O günden bugüne meydana gelen gelişmeler diğer ülkelerin de bu konuyu gündeme almasına neden oldu.

MGK’DA BİR İLK

Sizlerin de yakından takip ettiği üzere Türkiye ekonomide bir rota değişikliği yapıyor. Bu değişimin başta Dolar/TL kuru olmak üzere pek çok alanda etkileri var. Bu kapsamda yaşanan bazı gelişmeler konunun Milli Güvenlik Kurulu gündemine de alınmasına neden oldu. MGK bildirisinde şu ifadelere yer verildi; “Türkiye’nin inşa ettiği sağlam altyapı üzerinde, hedeflerine uygun şekilde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ile tehditler değerlendirilmiş, Cumhuriyetimizin 100. Yılına her alanda olduğu gibi iktisadi olarak da güçlü şekilde ulaşma kararlılığı teyit edilmiştir.”

Benim takip ettiğim kadarıyla bu bir ilk. Hali hazırda MGK Genel Sekreterliği Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde milli güvenlik: “Devletin anayasal düzeninin, millî varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı korunması ve kollanması” şeklide ifade ediliyor. Ancak bugüne kadarki MGK bildirilerinde “ekonomi” meselesinin bu şekilde ele alındığına ilişkin bir bilgiye rastlamamıştım. Bu hali ile baktığımızda uzunca bir süre güvenlik risklerini daha fiziksel gören Türkiye güvenlik konseptine “ekonomi güvenliği” kavramını da ilave etmiş oluyor. Bu hali ile baktığımızda ilgili diğer kurumların da artık bu alandaki yetenek ve faaliyetlerini güçlendirmesi gerekiyor.

#MGK
#ekonomi
#Trump
2 yıl önce
MGK bildirisinde “ekonomi” başlığı
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler