|
“Yeşil Mutabakat” için kritik adım

Bundan tam bir yıl önce yine bu köşede “Avrupa’nın ‘Yeşil Anlaşması’ bizim sanayimizi nasıl etkiler?” başlıklı bir yazı kaleme almış ve bazı uyarılarda bulunmuştum. Aradan geçen zaman diliminde konuya ilişkin pek çok şey yazıldı. Ancak en önemli adım olması gerektiği gibi Ticaret Bakanlığı’ndan geldi ve Türkiye’nin “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” yayımlandı. Plana bakmadan önce ben neler yazmıştım kısaca ona bakalım.

YEŞİL MUTABAKAT VE BİZİ BEKLEYEN TEHLİKE

“Yeşil Mutabakat” artık Avrupa’nın yeni büyüme stratejisi olarak kabul ediliyor. Bu mutabakat ile 2050 yılına kadar Avrupa kıtasının karbon-nötr hale getirilmesi hedefleniyor. Söz konu mutabakat ile karbon emisyonları azalacak ve yeni iş imkanları oluşturulurken yaşam kalitesi de artırılmış olacak.

Öte yandan bu mutabakat bizim gibi AB’ye yoğun ihracat yapan ülkelere de önemli sınamalar içeriyor. Zira tüm bunların ardında sanayi tesislerinin üretim yaparken çevreyi kirletmesinin önüne geçme ve karbon salınımlarını en aza indirme stratejisi yatıyor. Bu durum zaten yüksek olan üretim maliyetlerinin daha da artması anlamına gelecek. Sonuç olarak atılan adımlar AB’nin daha korumacı ticaret politikaları uygulayacağı anlamına geliyor. Bunu da Avrupa Birliği’ne ithal edilen karbon yoğun malların eşdeğer bir emisyon yükü ile maliyetini artıracak bir sınır karbon düzenlemesi ile yapmayı hedefliyorlar.

YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANI

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile; Türkiye’nin uluslararası ticaret düzeninde son yıllarda ivme kazanan iklim değişikliği ile mücadele politikalarına adaptasyonunu sağlamayı hedefleyen ve ihracatta rekabetçiliğini güçlendirecek bir yol haritası olması amacıyla “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” yayımlandı.

9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylem içeren bu plan ile AB pazarında yaşayacağımız olası sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil ve döngüsel ekonomi, yeşil finansman, temiz, ekonomik ve güvenli enerji arzı, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı ulaşım, iklim değişikliği ile mücadele, diplomasi ve bilgilendirme ile bilinçlendirme faaliyetlerinden oluşan eylem planındaki maddelerin hayata geçirilmesi için detaylı bir takvim de ilan edildi.

İŞ ÖRGÜTLERİ DE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI

Türkiye’nin AB’ye ihracatı için ciddi bir sınama olarak nitelendirebileceğimiz “Yeşil Mutabakat” için hükümetin gerekli adımları atmaya başladığını görüyoruz. Ancak konunun sanayici ve ihracatçı tarafında halen yapılması gerekenler var.

Bir dönem Merkez Bankası’nın art arda faiz artışlarına ilişkin destekleyici mesaj vermek için bir araya gelerek ortak bir metne imza atan iş dünyasının çatı örgütlerinin bu konuda da ivedilikle bir araya gelmesinde fayda var.

#iş örgütü
#yeşil mutabakat
#ticaret bakanlığı
#eylem planı
#avrupa
3 yıl önce
“Yeşil Mutabakat” için kritik adım
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı