|
Bir ekonomi güvenliği göstergesi olarak uluslararası rezervler

Merkez Bankası rezervleri bir süreden bu yana tartışılıyor. Rezervlerin dalgalandığı bir süreci hep beraber izledik. Özellikle 2018 Ağustos’undaki spekülatif kur atağının ardından bu frekansın arttığını da gördük. Açıkçası rezervler hesaplanırken brüte mi yoksa nete mi bakılmalı konusunda net bir tanımlama yok ancak genel yaklaşım brüt rezervlerin dikkate alınması yönünde.



UYSAL’IN
SUNUMUNDAN BİR ÖNEMLİ BİR BAŞLIK
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, hafta içinde Bankalar Birliği’nde bir sunum yaptı. Yaptığı sunumda daha önceki dönemlerde çok fazla görmeye alışkın olmadığımız bir kıyaslamayı da sunuma eklemiş. Uysal sunumda; uluslararası rezervlerle kısa vadeli dış borç ödemelerine ilişkin verileri paylaşarak;
“Uluslararası rezervler kısa vadeli dıs
̧
borc
̧
o
̈
demelerini kars
̧
ılayacak du
̈
zeydedir.”
diyor. Peki neden böyle bir kıyaslama yapma gereği duyulmuş?
2013 yılı Nisan ayında
“Ekonomi Güvenliği”
kavramına ilişkin bir çalışma yapmış ve Türkiye’nin o dönemki mevcut durumunu analiz etmek için bir düşünce kuruluşundan
“Güvenlik Kavramında Yeni Bir Boyut; Ekonomi Güvenliği”
başlıklı bir rapor yayınlamıştım. O raporun 40 ve 41. Sayfalarında uluslararası rezervlere ilişkin bir bölüm yazmış ve konuyu irdelemiştim. Raporda da belirtiğim üzere; bir ülke ekonomisi için en önemli büyüklüklerden bir tanesi o ülkenin elinde bulundurduğu uluslararası rezervlerdir. Zira IMF raporlarına göre bir ülkenin brüt rezervinin o ülkenin en az 3 aylık ortalama ithalatını ya da kısa vadeli borçlarının tamamını karşılayacak düzeyde olması, o ülke ekonomisinin güvenliği açısından önemli bir göstergedir. Bu kapsamda Uysal’ın söz konusu kıyaslamayı sunumunda kullanması ile yeni dönemde Merkez Bankası’nın ekonomi güvenliğine yönelik bir bakış açısına sahip olacağını söylemek mümkün.

ULUSLARARASI REZERVLER
NE DURUMDA?

Merkez Bankası verilerine göre; 46 Milyar Dolar yabancı para zorunlu karşılık, 30 milyar Dolar diğer döviz rezervi, 4 milyar Dolar ROM Döviz, 7 milyar Dolar ROM altın ve 17 milyar Dolar diğer altın rezervinden oluşmak üzere toplam 104 milyar Dolar uluslararası rezervimiz var.

KISA VADELİ BORÇ TUTARI NE?

Yine Merkez Bankası verilerine göre; 6 aylık dış borç ödeme planında bankaların 37, reel sektörün 11, kamunun 5, banka dışı finansal kuruluşların 2 milyar dolar olmak üzere 55 milyar Dolar borcu var. Bu rakam 1 yıllık vadede ise 93 milyar Dolar.

ULUSLARARASI REZERV VERİSİNE
GÖRE EKONOMİ GÜVENLİĞİ

Merkez Bankası verileri, uluslararası rezervlerin 104 milyar Dolar ve kısa vadeli borcun 93 milyar Dolar seviyesinde olduğunu gösteriyor. O halde söz konusu veriler kapsamında yapacağımız kıyaslama ile bu alandaki göstergelerin ekonomi güvenliğimiz açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yine uluslararası rezervlere bakarak yaptığımız bir diğer kıyaslama olan 3 aylık net ithalat verileri de ekonomi güvenliğimiz açısından olumlu. Zira TÜİK verilene göre Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin ithalatı 116,9 milyar Dolar. Bu veriye göre 3 aylık ortalama ithalat rakamını 50,1 milyar Dolar olarak hesaplayabiliriz. Yine Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre yıllıklandırılmış ithalat verimiz 198,6 milyar Dolar. Bu durumda 2019 yılı için ortalama 3 aylık ithalatımız 49,6 milyar Dolar seviyelerinde oluşuyor. Yani bu veriler açısından da uluslararası rezervlerin mevcut durumu ekonomi güvenliğimiz açısından olumlu bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Ancak her ne kadar brüt veriler söz konusu kıyaslamalarda yeterli görünse de yine de net rezerv biriktirmeye devam etmek faydalı olacaktır.

#Ekonomi
#Merkez Bankası
#Güvenlik
#Dış
#Borç
5 yıl önce
Bir ekonomi güvenliği göstergesi olarak uluslararası rezervler
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi