|
Enflasyon, gıda fiyatları ve gıda güvencesi

2021 Şubat ayı enflasyonu açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon (TÜFE) beklentilerin üzerinde geldi. Öte yandan yurtiçi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) da artmaya devam ediyor. Gıda fiyatlarındaki artış ise halen ana gündem maddesi olma özelliğini koruyor. Peki çözüm ne?

TÜFE VE Yİ-ÜFE’DE SON DURUM NE?

Piyasadaki genel beklenti TÜFE’de aylık %0,75 ve %15,45 artış olacağı yönündeydi. Ancak Şubat’ta TÜFE aylık %0,91 ve yıllık %15,61 arttı. Haberlerde TÜFE’deki artış daha çok konuşuluyor ama Yİ-ÜFE’yi de yakından izlemek gerekiyor. Yİ-ÜFE’de yaşanan artış orta-uzun vadede TÜFE’de artışa neden oluyor. Bu durum enflasyonun ana eğilimi açısından öngörü sağlıyor. TÜİK verilerine göre Şubat ayında Yİ-ÜFE aylık %1,22 ve yıllık %27,09 olmuş durumda.


GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM MI?

Maalesef cevap “evet”. Zira temel belirleyicilerden birisi olan küresel gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gıda fiyatları endeksi aylık %2,4 ve yıllık %16,7 artarak 116 seviyesine geldi. İçeride ise kuraklığın etkisini görüyoruz. Hal böyle olunca da TÜİK verilerine göre gıda fiyatlarındaki aylık yüzde değişim 2021 Şubat ayında %2,70 olmuş durumda. Bu oran; hem bir önceki yıl verisine göre hem de 15 yıllık ortalamalara görece olarak oldukça yüksek bir seviyeyi ifade ediyor.


GIDA GÜVENCESİ VE YAPILMASI GEREKENLER
11 Şubat 2021’de “Gıda Güvence Programı ihtiyacı gün geçtikçe artıyor” başlıklı bir yazı yazmıştım. Söz konusu yazıda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne atıfla gıda güvencesini; “bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı yasamı için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri” olarak tanımlayarak Türkiye’nin ivedi olarak
“sözleşmeli tarım”
ve
“sürdürülebilir tarım”
uygulamalarını artırarak kendine has bir
“gıda güvencesi programı”
yapması gerektiğini ifade etmiştim. Gıda Komitesi’nin dikkatini çeker mi bilmem ama gıda fiyatlarında erken uyarı döneminin çoktan geçtiği ve gıda fiyatlarındaki artışa parasal aktarım mekanizması ile müdahale edilemeyeceği gerçeği bir an önce kabul edilmeli.
#Enflasyon
3 yıl önce
Enflasyon, gıda fiyatları ve gıda güvencesi
Muhafazakar Kalvenizm!
Dünyâ ligi ve Türkiye
Erdoğan"ın seçimi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek