|
Tarımda üretici fiyatları artmaya devam ediyor!

Bir süreden bu yana gıda fiyatlarındaki artışı konuşuyor ve yine fiyatların önümüzdeki dönemde ne yönde olacağını tahmin etmeye çalışıyoruz. Görünen o ki önümüzdeki dönemde bu konu çok daha önemli olacak. Neden mi?

TARIM-ÜFE NEDİR?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “çiftçinin üreterek piyasaya satışını yaptığı ürünlerin ilk el satış fiyatlarındaki zaman içerisinde meydana gelen değişimlerin oransal göstergesini aylık olarak izlemek amacıyla”
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE)
hesaplıyor. Endeksin içine toplam tarımsal üretim değeri içinde önemli paya sahip olan ürünleri alıyorlar. Endeksin sektörel kapsamında ise tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetler, orman ürünleri ve ilgili hizmetler, balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetler yer alıyor.
TARIM-ÜFE ARTMAYA DEVAM EDİYOR!

Yukarıda okuduğunuz üzere Tarım-ÜFE verisi içeriği itibariyle yakından takip etmemiz gereken göstergelerden birisi. Zira tarımda üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarını da yukarı yönlü iteceği aşikâr. Yani Tarım-ÜFE arttıkça gıda fiyatlarında da artışa hazırlıklı olmalıyız. Peki Tarım-ÜFE’de son durum ne?

Aşağıdaki grafikte Tarım-ÜFE ile işlenmiş ve işlenmemiş gıdanın tüketici fiyatlarındaki yıllık yüzde değişimi görüyoruz. Hafta başında açıklanan verilere göre Tarım-ÜFE 10 aydır aralıksız artıyor. Kötü haber şu ki hem küresel gıda fiyatlarındaki artış hem de içeride yaşanılan kuraklık fiyatların artmaya devam edeceği bir döneme işaret ediyor.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Enflasyon sepeti içerisindeki diğer ürünlerden farklı olarak gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının parasal aktarım mekanizması ile baskılanması imkansıza yakındır. Dolayısıyla tarım ürünlerindeki fiyat artışlarına yönelik olarak kısa vadeli faiz oranlarını kullanmak yerine orta ve uzun vadede fiyatları aşağı çekecek şekilde sürdürülebilir ve sözleşmeli tarım uygulamaları uygulanmalıdır. Öte yandan yazın tarlada kışın da serada çiftçinin girdi maliyetlerini azaltacak konuları öncelemek gerekiyor. Aksi halde çiftçiyi tek başına yönetmesi mümkün olmayan finansal sorunlarla baş başa bırakıyoruz ki bu durum sadece tarımın verimliliğini düşürmüyor aynı zamanda köyden kente göçün de artmasına neden oluyor.

#Tarım
3 yıl önce
Tarımda üretici fiyatları artmaya devam ediyor!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı