|
Fethi Gemuhluoğlu’ndan Nuri Pakdil’e

28 Mart 1961

Koca Adam, Merhaba.

O iffet ve irfân dolu yazını aldım. İlm-i ledün’den nasibi ezelli-ebedli olan senin gibi er-kişi’lerin dostluğu en büyük fahrimdir. Yazını doya doya okudum. Bir İstanbul gazetesinde de onları yazmanı dileyeceğim günler yakındır sanırım. “Mevlâ görelim neyler.” Mustafa Kuşçuoğlu Beyefendiye de gıyaben dostluklarımı arz’a tavassut buyurmanı istirham ederim.

Bana Maraş ve çevresinin durumunu yazarsın diye bekleyeceğim.

Hasret ve dostlukla.

Fethi Gemuhluoğlu

***

2 Eylül 1963, Nürnberg

Nûr-un alânûr Nûri,

Aziz Kardeşim, Merhaba,

Sen benim için Türkiye’nin geleceği ve umudusun. Senin mü’min ve muvahhid için, ezeli-ebedi Hakk dostu oluşun, Hakk’a belî deyüp inkıyat ve ittiba edişin benim sana bağlanışımdır. O ışıklı, sıcak, içimi ısıtan mektubun için müteşekkirim. Adres ve yeni çalışmalarını bekliyorum. Senin ibadetin, ihlâsın, nezrin, adağın budur. Kendini vakfetmeni ve sel-sebil etmeni duâ ediyorum. Hakk’a emanet ol aziz, koca Adam, sevgili er-kişi. Merhaba sanadır.

Fethi Gemuhluoğlu

***

(1964)

Nuri,

Sezai İstanbul’da değil mi? Sen Babıali, Cemal Nadir Sokağı No 5’de İrfan Atagün var, onu ve Alphan’ı tanıyor musun? Onları tanı. Türkoloji asistanı Mehmet Çavuşoğlu’nu da tanı.

Sen hiç Kani Karaca’dan Sure-i Rahman dinledin mi? Ağlar oldun mu?

Niyazi Sayın veya koca üstad Halil Can üflerken sen yeniden doğdun mu? Ya çok puslu, ya ay-aydınlık bir sabahta Anadolu Kavağı’na kadar gittin mi?

Ali Nihat Hoca’ya var. Mehmed aracı olsun. Benim için de Nat-ı Şerifler, mersiyeler toplayın.

Sana gençlerle bir araya gelip ivazsız garazsız, bir sahabe ahlakı murat ederek, bir ensar ve muhacirin düzeni kavilleyerek sohbet ediyor musun? Rüya ve gerçek yan yana.

Memleket nicedir, onu da bilemiyorum. Mehmet Çavuşoğlu’na varırsan o lütfen bana Kamil Turan’ın adresini iletsin. O çocuk da pırıl pırıl, düzenli bir kafadır. Ah şu profesyonelleri bir terk etseniz yol açılacak. Ya sabır, ya Hû.

Fethi Gemuhluoğlu

***

17 Ocak 1965

Nuri Can,

Gönlüm hep sizlerle meşgul. Sen, Sezai, Çavuşoğlu ve Yücel. Sonra henüz tanımadığım fakat kendilerinden çok umutlu olduğum Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç gibi büyük nefesli gençler. Siz neden bir araya gelmeyesiniz. Bütün imanınız ve artistik çabanızla niye aynı safı tutmayasınız. Bana yazmıyorsun. Yazsan daha kolay anlaşacağız. Bu tipik Yahudi Chagall’ı bizim taş basması resimlere yöneldiği için adeta, çok seviyordum. Bundan Çavuşoğlu kardeşimde de olacak. Yan yana getirirseniz, yan yana gelmiş olursunuz. Sizler isimlerinizi bekâreti ile koruyunuz, kirletmeyiniz, bunu dilerim her daim Allah’dan. Hepinize selam ve selam.

Fethi Gemuhluoğlu

***

10 Şubat 1969, Belde-i Tayyibe

Nuri, Erdem, Akif, Rasim ve Bahri Beyler’e,

Beklediğim, zuhuru mukarrer ve muhakkak bir gün daha doğdu. Diğer günler de doğacaktır. O günü göreceğim. Emanetimi o günden sonra teslim edeceğim. Onun için hastalıklara aldırmıyorum. Edebiyat’ın yayımlanışı beklediğim o günlerin baş günü değerindedir.

“Gözü olana sabah ışımıştır” buyuruyor Şâh-ı Velâyet. Edebiyat’ı çok beğendim. Sizden, hepinizden daha “evrensel” yazılar bekliyorum. Bekleyeceğim. Siz kâinat için, sebebi hilkat için, insan içinsiniz. Daha güçlü, daha berrak ve sancılı, daha aydınlık ve çileli eserler, oyunlar, şiirler bekliyorum ve bekleyeceğim. Daima yeni, eski ve yeni, ezel ve ebed.

Bana yaşama sevinci veriyorsunuz.

Sezai’den de şiir veya yazı alınız.

Edebiyat ne kadar kutlu ise, o mütevazı işleriniz de o kadar kutludur.

Hepinizin gözlerinden özlem ve sevgi ile öperim.

Fethi Gemuhluoğlu

Dikkatinizi rica ediyorum. İsmail kimdir?

Musa Çağıl’a ve oradaki kardeşlere selam ve sevgi.

Planlama’daki kardeşlere de selam ve sevgi.

Akif ne yapıyor? Açıkça ve berraklıkla yazınız.

Fethi Gemuhluoğlu

#Fethi Gemuhluoğlu
#Rasim Özdenören
#Bahattin Karakoç
9 yıl önce
Fethi Gemuhluoğlu’ndan Nuri Pakdil’e
* “Zulüm 1453’te başladı” diyenler mi kazanacak? Bizans’ı mı kuracaklar? * Akşener’den tipik bir FETÖ taktiği: Ekrem sen Fatih’sin!
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir