|
Hipoaktivite
Aşırı hareketlilik, yerinde duramama, sürekli kıpırtılı olma ve bir yerde oturmayı becerememe belirtileriyle seyreden hiperaktiviteyi neredeyse duymayan yoktur artık. Aşırı hareketli olan çocuklar aynı zamanda, derse kendini veremez, ders çalışırken, ödev yaparken çok çabuk sıkılırlar. Tıbbi bir tanımlama olan hiperaktivite çoğunlukla dikkat eksikliği belirtileri ile birlikte görülür ve Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olarak isimlendirilir.

Sınıf öğretmenleri ve anne babalar aşırı hareketlilikle birlikte olan dikkat eksikliğini çok kolay fark ederler. Çünkü bu çocuklar sınıf içinde öğretmeni, evde de anne babayı hayli zorlarlar. Okulun ilk yıllarında sınıfta yerinde oturamaz, ayakta dolaşırlar. Sonraki yıllarda ise sırada otursalar da kıpırtılı olmaları nedeniyle etrafa rahatsızlık verirler. Etrafı ile çok fazla ilgilenir, çok fazla konuşur, dersin ahengini bozarlar. Bir de bu belirtilere dürtüsellik eklenirse, arkadaşları ile geçim sorunu yaşadıklarından okulda hemen göze batarlar.

Oysa bir grup çocuk vardır ki; çok yoğun dikkat eksikliği sorunu yaşadıkları halde hiperaktiviteleri, davranış sorunları, dürtüsellikleri ve buna bağlı uyum sorunları olmadığı için hiç dikkat çekmezler. Hiperaktiviteleri olmayan, ancak yoğun dikkat sorunu yaşayan bu çocukların önemli bir kısmı hipoaktif yani aşırı ağır hareket eden çocuklardır. Dikkat eksikliğinin tüm belirtilerini gösteren hipoaktif çocuklar, gerek akademik alanda, gerekse evde ve sosyal hayatta yaşadıkları zorluklar nedeniyle aile için büyük sorun oluştururlar.

Hiperaktivitesi olan çocuklar ne kadar hızlı hareket ederler ise hipoaktivitesi olan çocuklar o derece ağır ve yavaş hareket ederler. Bu durum özellikle evde anne baba çocuk üçgeninde önemli krizler oluşturur. Yaşına göre sorumluluklarını almayan, sürekli oyalanarak iş yapan bu çocuklara evde en fazla kullanılan kelime “hadi” dir. Bu çocuklara adeta her şeyi zorla ve iteleyerek yaptırırsınız. “Hadi ellerini yıka”, “hadi üzerini giyin”, “hadi yemeğini ye”, “hadi dersini çalış” anne babanın en sık kullandıkları kelimelerdir. Yapması gereken işleri sürekli erteleme ve ötelemeleri zaman kaybına neden olur. Bir işi ve ödevi yetiştiremezler.

Dikkat eksikliği hipoaktivite belirtilerinden bazıları şunlardır.

Unutkanlık

Dalgınlık, hayal âleminde gibi olma

Dağınıklık

Tembellik

Zamanı iyi kullanamama, sürekli oyalanma, zaman yönetiminin iyi olmaması

Yapması gereken işleri sürekli erteleme

Zevk aldığı işler dışındaki işlerde aşırı isteksizlik

Sürekli TV seyretme ya da bilgisayar oyunu oynama

Bir yere giderken sürekli geç kalma

Boş vermiş bir tavır sergileme

Hırslı olmama, olanla yetinme

Sakarlık ve becerisizlik

Sportif faaliyetlere yatkın olmama

Başladığı bir işi bitirememe

Çabuk sıkılma

Evdeki basit sorumlulukları yerine getirmeme (temizlik, düzen, vs.)

Verilen bir komutu “tamam” ya da “bir dakika” deyip yapmama

Ödev yapmanın çok uzun sürmesi

Hayali oyunları fazlaca sevme

Verilen komutları sanki duymuyormuşçasına hareket etme, komutları yerine getirmeme

Not: “Bu çocukların Anne babalarına öneriler“ haftaya ele alınacak.
#Aşırı hareketlilik
#Hipoaktivite
#çocuk sağlığı
9 yıl önce
Hipoaktivite
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi