|
Kırım Kazan heder oldu
Anadolu başının üstünde Karadeniz, ayaklarının altında Akdeniz, Yunus'un savaş fırtınalarını, barış rüzgarlarına çevirdiği coğrafyadır. Akdeniz'de Kıbrıs, Karadeniz'de Kırım, yüzmeyen büyük uçak gemisi konumlarıyla, dünya barışının bekçileridir. Kıbrıs ve Kırım, medeniyetlerin birbirleriyle savaştığı adalardan, birbirleriyle buluştuğu adalara dönüşmelidir. Bunun için, Kıbrıs ve Kırım'ın, acılarla dolu, gözyaşlarıyla yoğrulmuş tarihleri, tekrar tekrar yazılmalıdır.

*

Kıbrıs ve Kırım yüzyıllarca Anadolu'nun Akdeniz ve Karadeniz'deki medeniyet kaleleri oldular. Gül bahçesi Kırım'dan Anadolu'ya gül tohumları saçıldı, gül fidanları dikildi. Kırım 1.500, Anadolu da 1,000 yıllık Türk ülkesidir. Fatih Kırım'ı Anadolu ile bütünleştirdi. Yavuz'un eşi Giray Han'ın kızıdır. Kanuni Kırım'da Sancak Beyliği yaptı. Bu üç büyük sultan, en uzun ömürlü Türk Devleti Osmanlı'nın temellerini sağlamlaştırdı ve üç kıtaya açtı.

*

Türklerle Ruslar arasındaki çatışmalarda, en büyük bedeli Kırımlılar ödedi. Kırımlıların topraklarına el konuldu, yüzbinlerce Kırımlı, Cengiz Dağcı'nın romanlarında ayrıntılı olarak anlattığı gibi, ülkelerinden sürgün edildi. Kırım sevdalısı Mehmet Kamil Berse'nin öncülüğünde “Kırım sürgünü 71. Yıl Anma Programı” düzenlendi. Stalin döneminin yaraları hiç kapanmayan sürgünü, yollarda hayatlarını kaybedenlerin yüzbinleri bulmasıyla, büyük bir soykırıma dönüştü.

*

Ziya Gökalp'in bir şiirinde: “Kırım, Kazan heder oldu / Tuna Kafkas beter oldu /Türkistan'da neler oldu / İşitmedi Kulağımız” diye, çok yalın ve çarpıcı bir biçimde özetlediği gibi, Türkiye, tek Parti Döneminde, kendi içine kapanarak, Türk dünyasının unuttu. Demir perdelerin açılmasından sonra, Muhteşem Süleyman'ın “Saltanat dedikleri şey ancak bir cihan kavgasıdır / Dünyada birlik gibi mutluluk ve talih yoktur” dizeleri, Özal Türkiye'sinin, yol haritası oldu. Anadolu insanı, Turan ülkelerinde birlik sağlama yolunda, önemli adımlar attı.

*

Yahya Kemal'e benzeterek söylenirse, Turan ülkeleri için, Batı'da nehir Tuna dağ Balkan, Kuzey'de nehir idil dağ Ural, Doğu'da nehir Ceyhun dağ Kaşgar'dır. Türkler dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar, vatanlarını yanlarında taşırlar. Onların vatanları yanlarında taşıdıkları “Kutadgu Bilig”tir. Cengiz Aytmotov'u, Şehabeddin Mercani'si, Mehmet Akif'i ile Turan ülkeleri, İsmail Gaspıralı'nın “Dilde birlik, fikirde birlik, işde birlik” rüyasını gerçekleştirdiler.

*

Turan ülkeleri, sınır taşlarının olmadığı kare dünyada, her kıtada kendilerini konumlandırmadan Asya ve Avrupa'daki konumlarını koruyamazlar. Fetihler med cezir dalgalarına benzerler, fethedenler fethedilirler. Yeni Fatihler üniformalılar değil, formalılardır.

*

Her kuşak tarihi yeniden yazmak, yeniden yorumlamak ve yeniden inşa etmek zorundadır.

*

Zaman içinde tarihin olguları değişmez, algıları değişir.

*

Tarih sürekli yorumlanarak küllerinden arındırılır.

*

Gelecek tarihin kor ateşiyle inşa edilir.
#Yahya Kemal
#Cengiz Aytmotov
#Ziya Gökalp
#Akdeniz
9 yıl önce
Kırım Kazan heder oldu
N.Ç. davası: Hangi kitapta yazar bu?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…