|
Ne Doğulu ne Batılı Mevlana dünyalıdır

Anadolu insanı, kimliğini oluşturan bin yıllık tarihiyle birlikte yaşar. Her Anadolu insanı bin yıl yaşamış gibi, bilgi, birikim ve bilgelikle yüklüdür. Bütün insanları sevgiye, saygıya, kardeşliğe ve kurtuluşa çağıran Mesnevi, Anadolu insanının yanında taşıdığı vatanıdır. Mesnevi dünyanın bilgelik kaynağıdır. Dünyada bilgelik kaybolsa, Asya’dan Avrupa’ya Mesnevi okuyarak giden Anadolu insanı, bilgeliği yeniden bulur.

*

Anadolu insanının tarihçisi Hammer, Mevlana ve İkbal sevdalısı Annemarie Schimmel’in vurguladığı gibi: Kıyısız bir deniz olan Mesnevi, Avrupa ve Amerika’da, Tasavvuf kültürüyle yeni boyutlar kazanan bilgeliğin, bütün dünyanın peşine düştüğü, gizemli şifresidir. Bilgeliğin zirvelerinden, Molla Cami Mevlana için, “Peygamber değildi, ancak kitabı vardı” demekten kendini alamaz. Söz konusu olan kitap ise, 26 bine yaklaşan beyitiyle Mesnevi’dir. Mesnevi adına üniversiteler açılan kitaptır.

*

“Kandan elbiseler” giyilen, gözyaşlarının yağmur olduğu dünyada, bütün ülkelerin canhıraş bir şekilde aradığı barış Mesnevi’dedir. Mevlana ister Amerikalı, ister Avrupalı, ister Asyalı, isterse Afrikalı olsun herkesi, Mesnevi’nin düşünülmeyenleri düşünenlerin, görülmeyenleri görenlerin ve bilinilmeyenleri bilenlerin, barış dünyasına çağırır. Mevlana’nın bütün insanlığa kapılarını açtığı dünya, savaşmasını değil, barışmasını bilenlerin dünyasıdır.

*

Savaş dünyası, bir insanı bir savaş alanından alır, başka bir savaş alanına taşır. Barış dünyası ise, bir insana bir gönül kazanmanın, bir savaş kazanmaktan daha önemli olduğunu anlatır. Mesnevi’de cephelerdeki savaşlardan daha çok gönüllerdeki savaşları kazanmanın incelikleri anlatılır. Bir insanın gönlünü kazanmak, bütün insanlığın gönlünü kazanmaktır. Ölümü bir “Düğün Gecesi” olarak karşılayan Mevlana, kendisinin gönüllerde yaşayacağını haber verir. Gönüllerde yaşayanlar ölmezler. Her gün, her yerde anılan Mevlana, ölümsüzlüğün zirvesine ulaşanlardandır.

*

Mevlana dünyada, her gün bir ülkeden başka bir ülkeye göçer, her gün bir gönülden başka bir gönüle konuk olur. Mesnevi Doğu’dan Batı’ya, Güney’den Kuzey’e bulanmadan ve donmadan akar. Bütün dünyada, her insanın gönlünde Mevlana, her gün yeniden doğar. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir kimse, bilinen sorulara bilinmeyen cevaplar arayan Mesnevi’den usanmaz. Dünyanın neresinde olursa olsun, Mesnevi okuyan Mesnevi’de kendini bulur.

*

Mevlana iki dünyanın üzerindeki örtüleri kaldırarak, iki dünyayı bütün çirkinlikleri ve güzellikleriyle insanların gözlerinin önüne serer. Mevlana’nın düşünce ve eylem dünyasında, çirkinlik arayan çirkinlik, güzellik arayan güzellik bulur. İnsan iki dünyada da neyin peşindeyse, peşinde koştuğuna hem kavuşur, hem dönüşür.

*

Mevlana ne Doğuludur ne de Batılıdır, Mevlana dünyalıdır. Mevlana iki dünyaya yabancı değildir, iki dünyada evini arar.

*

Güzelliğin Doğulusu, Batılısı yoktur.

*

Güzellik kaosu kozmosa dönüştürür.

*

Güzelliğin vatanı olmaz.

*

Mevlana güzelliği arar.

*

Güzellik usandırmaz.

*

Mesnevi güzelliktir.

11 dilde türkü söylediler

Yunus Emre Enstitüsünün, 2015 yılında da sürecek olan ‘Farklı Diller Ortak Ezgiler’ konserlerinin ilki Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yapıldı. Dünyanın dört bir yanında Türk kültürünü tanıtmak ve sevdirmek için çalışan Yunus Emre Enstitüsü, “Farklı Diller, Ortak Ezgiler” temalı muhteşem bir konsere ev sahipliği yaptı. Anadolu’dan, Mezopotamya’dan, Balkanlardan, Orta Asya’ya Türkçe, Farsça, Arapça, Ermenice, Boşnakça, Çerkezce, Gürcüce, Lazca, Arnavutça, Yunanca, Süryanice türküler seslendiren Yedi Cihan Kadınları, çok dilli coğrafyanın sunduğu bereketi, türkülerde hissettirdi, gönülleri mest etti.

#Mesnevi
#Anadolu
#Annemarie Schimmel
9 years ago
default-profile-img
Ne Doğulu ne Batılı Mevlana dünyalıdır
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti