|
Dinç Bilgin ve Tayyip Erdoğan

Çamur at izi kalsın... Yıllardır bildiğimiz, şahit olduğumuz bir çirkin yöntem.

Peki Kartel''e kim inanır? Sabah gazetesini ele alalım. Sahibi Dinç Bilgin hapiste. Bankasının parasını zimmetine geçirmek ve nitelikli dolandırıcılık iddialarına muhatap, 51 yıl hapis cezası ile yargılanıyor.

Bilgin''in ortağı Aydın Doğan''ın gazetesi Milliyet, bankaların içini boşaltanları bir kenara bırakmış, Tayyip Erdoğan ile uğraşıyor. Albayrak''lara vuruyor.

Oysa, şu anda, Ankara''da, kapalı kapılar ardında, Sabah gazetesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu arasında bir ödeme planı müzakere ediliyor. Sabah''a ait gayrimenkuller, değerlerinin çok üstünde gösterilmek suretiyle, borcun önemli bir bölümü kapatılacak!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca''yı ve Devlet Bakanı Kemal Derviş''i uyarmak isteriz. Söz konusu gayrimenkullerin -hele bu kriz ortamında- değeri 200-250 milyon dolar tutmaz. İkitelli ve imara aykırı olarak inşa edilen Samandıra tesislerinin kaç para sayıldığı ve üstelik bu gayrimenkullerin kullanma hakkının Sabah Yayıncılık''ta bırakılıp bırakılmadığı kamuoyuna bir an önce açıklanmalı.

Dolanlı kredi

DGM Savcısı Cengiz Ercan''ın Dinç Bilgin''e isnat ettiği suçlar çok ağır.

Bilgin, inançlı kredi, back to back kredi, paravan firmalara ve üçüncü kişilere ait firmalara kredi vermek suretiyle, yasal kredi limitlerini aşmış ve bu suretle Etibank''ın içini boşaltmıştır.

İnançlı kredi sisteminde, NewYork Bank off-shore Ltd''e, biri 95 milyon 288 bin dolar, diğeri 66 milyon 650 bin mark olmak üzere ayrı ayrı tarihlerde, iki depo yapılmıştır.

Bu deponun (alınacak kredi karşılığı rehin edilen para) gerekçesini Dinç Bilgin ve Önay Bilgin, savcılığa verdikleri ifadelerde şöyle açıklamışlardır:

Dinç Bilgin: "Etibank AŞ yönetimi olarak aldığımız karar uyarınca, NewYork Bank off-shore''a biri 95 milyon 288 bin dolar, diğeri 66 milyon 650 bin marklık iki depo yapıldı. Bu deponun sebebi, kendi grup firmalarımızın, yasal engeller nedeniyle Etibank AŞ''den kredi kullanamama durumunu aşmak ve kredi açılmasını sağlamaktı."

Aynı gerekçeyi Önay Bilgin de tekrarlamıştır.

Bilgin''in kamuya borcu

Etibank Dinç Bilgin''e verildiğinde, bu şahsın kamu bankalarına 700-800 milyon dolar borcu olduğu biliniyor. (İddianame s. 11) Bilgin ve Çağlar''a imzalatılan taahhütnamede, Özelleştirme İdaresi''ne ve Etibank''ın sermayesinin arttırılması için bu bankaya nakden ödenecek meblağların finansmanında, bankadan (Etibank''tan) veya Çağlar grubunun İnterbank''ından kredi kullanılmayacağı belirtiliyor; aksi takdirde Bankalar Kanunu''nun ilgili hükümlerinin tatbikinden doğacak sonuçların kabul edileceği beyan ediliyor.

Ancak bu taahhüde rağmen, 28 milyon dolarlık 2.3.1998 tarihli ödeme, kısmen, Etibank tarafından ATV Haber Ajansı''na, Rivoli Tekstil Sanayi''ne, Evcil Tekstil Sanayi''ne, ABC Basın Ajansı''na kullandırılan kredilerden karşılanmıştır.

29.1.1999 tarihli 23 milyon dolarlık taksit, banka tarafından, Bilgin Yayıncılık AŞ, Gazete ve Matbaacılık AŞ ve Birleşik Basın Dağıtım AŞ''ye iştirak edilmesi sonucu ile ödenmiştir. 23.2.1999 tarihli 7 milyon dolarlık ödeme, NewYork Bank off-shore kanalıyla gerçekleşmiştir. Aynı miktarda bir para, Etibank tarafından NewYork Bank''a depo yapılmıştır.

24.2.1999 tarihli 15 milyon dolar tutarındaki ödemenin kaynağı ise, Etibank tarafından, ATV Haber Ajansı AŞ''ye, Avrupa Elektronik Yayıncılık AŞ''ye, Park Grubu firmalarına kullandırılan kredi bedelleridir. (İddianame s. 11-12)

Etibank''ın zararı

Dinç Bilgin, kamu bankalarına 700-800 milyon dolar borçlu olmasına rağmen, Etibank, Özelleştirme İdaresi tarafından kendisine verilmiş; imzaladığı taahhüde uymayarak Etibank''ın taksitlerini de, gene banka kaynaklarıyla ödemiştir. Etibank 27.10.2000 tarihinde Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu''na devredildiğinde, zarar 697 milyon 750 bin dolardı.

Sorular

Kartel basını daha önce karara bağlanmış müfettiş raporlarının üzerine gidip, Tayyip Erdoğan''ın mevcut olmayan 1 milyar dolarından söz edeceğine, Bilgin dosyasının kapağını açsa ya!

Bilgin''lerin kamu bankalarına borçları, Cengiz Ercan''ın iddianamesinde yer aldığı gibi 700-800 milyon doları buluyor mu?

Etibank''ın devri sırasında zarar, 27.10.2000 tarihi itibariyle 697 milyon dolar olarak tesbit edilmişti. Bugüne kadar zarar kaç dolara çıktı? Bilgin''in, ödemekle yükümlü tutulacağı borç miktarı ne? Hangi gayrimenkulleri, kaç paradan, kamuya intikal ettiriliyor?

Hazine bu gayrimenkullerin kullanım hakkını Sabah grubunda bırakıyor mu?

Söz konusu gayrimenkullerin üzerinde ipotek var mı? Varsa kimlere ait?

Bilgin ailesinin yurt içi ve yurt dışında bulunan onmilyonlarca dolar değerindeki gayrimenkulleri ve şirketleriyle ilgili bir işlem yapıldı mı? (Londra''da Sloane Street''te 7 katlı malikane, New York Trump Tower''da 400 metrakare lüks apartman, New York Madison Avenue''de 450 metrekare lüks apartman, İstanbul Çengelköy''de lüks villa, İstanbul Büyükdere (Alsit''te) 2000 metrekare malikane, Alsit''te muhteşem bahçeli, havuzlu 500 metrekare villa, Kanlıca İskelesi yanında yalı, Bolu''da çiftlik, İzmir Çeşme''de malikâne büyüklüğünde ev, Göçek''te Kibele Tatil Köyü yanında arazi, Zırhlı Rolls Royce Limusine, Cip, Mercedes 600, 60 adet eski model araba, 300 Kalaşnikof dahil silâh, Muhabbet kart, Bank of New York, Samandra''da dev matbaa tesisi, İkitelli''de Medya Plaza, Almanya, İzmir, Antalya, Adana, Ankara, Trabzon''da bilgisayar donanımlı matbaalar, atv, Kiss TV, Kiss FM, Radyo Sport, Şık FM)

Sabah Grubu yöneticilerine şu anda, gazetelerin satış ve ilân gelirleri tamamen bırakılıyor mu? Gelir ve giderler Hazine adına denetleniyor mu?

Avukatın açıklaması

Tayyip Erdoğan adına avukatı Hayati Yazıcı açıklama yaptı:

"Tantan döneminde 17 Ocak 2001 tarihinde görevlendirilen Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Günaydın''ın koordinatörlüğünde, Maliye Müfettişi İbrahim Saydam ve Sanayi Bakanlığı Müfettişi Doğan Atamer, 5.5 ay süreyle iddiaları incelemişlerdir. Bu üç müfettiş, 1997-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin tüm birimleriyle, İSKİ, İETT ve iştiraki bulunan 19 şirketin, toplam 10 bin 275 adet ihale gerçekleştirdiğini, bunlardan sadece 53 adetinin Albayrak''lar AŞ''ye ihale edilmiş olduğunu ortaya koymuşlardır. Bu hususlar 20.6.2001''de rapora bağlanmış ve İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı''na sunulmuştur. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin ağaç kampanyalarıyla ilgili iddiaları araştıran Mülkiye Başmüfettişi Alpaslan Işık da, 15.12.2000 tarihli raporunda, suçlamaların geçerli olmadığı sonucuna varmıştır. Günaydın''ın raporunun Teftiş Kurulu Başkanlığı''na intikalinden 1 gün sonra, Tantan''ın yerine gelen İçişleri Bakanı Yücelen, 21 Haziran 2001 tarihinde Günaydın''ın yerine, Mülkiye Başmüfettişi olarak Candan Eren''i görevlendirmiştir."

İşte Tayyip Erdoğan''ın avukatı Hayati Yazıcı özetle bu açıklamaları yaptı. İktidarın, özellikle Anap kanadının Kartel ile işbirliği yaparak bir yandan Albayrak''ları, bir yandan da Tayyip Erdoğan''ı sıkıştırmak istediği ortada değil mi?

Tekrar ediyoruz: Bırakınız öküzün altında buzağı aramayı, herkesin burnuna gelen şu pis kokunun üzerine gidin: Kapalı kapılar ardında, kim kimlerle, ne karşılığında ödeme planı pazarlığı yapıyor?

23 лет назад
Dinç Bilgin ve Tayyip Erdoğan
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi