|
Futbol sadece futbol değildir
De, nedir?..

Amatör ruhla yapılan global tezgâhları çözümleme arayışları iyidir. Çünkü kamuoyunun dünyayı ve olayları anladığına ilişkin 'varsayımını', yaşama sevincini canlı tutar...

Gerçekler ise, tabii katlanabilirseniz, sizi daha güçlü yapar…

Geçtiğimiz Çarşamba günü (27 Mayıs), İsviçre polisi Zürih'teki FİFA merkezini bastı ve 7 yöneticiyi-sonra devamı da geldi-gözaltına aldı. Hep yazıldı, sadece 48 saat sonra FİFA'nın yeni yönetiminin seçileceği kongre yapılacaktı.. Yani zamanlama manidardı. (O kadar ki, kongre bomba ihbarıyla başladı.)

İkinci gariplik, merkezi Avrupa olan bir yolsuzluk ve rüşvet skandalının kıvılcımı nasıl/neden ABD'den çakmıştı?..

Kabasını hemen anlatıp geçelim; ABD ve Avrupa, yıllardır FİFA Başkanlığı'nı yürüten Sepp Blatter gitsin, yerine Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin gelsin, kontrol kendilerine geçsin istiyor.. Dünyanın geri kalanı diyebileceğimiz bir çoğunluk ise Rusya dahil,”hayır, Blatter kalacak” diyor. Rusya'yı özellikle belirtmemizin sebebi de şu; Putin bu operasyonu Rusya'ya hatta daha çok Kremlin'e karşı algıladı ve arkasında Washington'un bulunduğunu iddia etti; “Bunun ABD'yle hiçbir ilgisi yok. Yetkililer ABD vatandaşı olmadığı gibi, soruşturma konusu olan olaylar da ABD'de geçmedi. Dertleri başka…”

SNOWDEN İNTİKAMI

Bu atağın arkasında, 2018 için ev sahipliğini kaybeden İngiltere ile 2022'yi kaybeden ABD'nin intikamı olduğu söylentisi yaygın dillendiriliyor.. Naif kalır. Washington'un da Londra'nın da aklı bu tür işlerde duygusallığı terk edeli çok oluyor.
Bu açık biçimde, Rusya'ya yönelik ve sistematik devam eden politik rendelemenin “
Putin gidene kadar” devam edeceğini gösterir delillerden biri. Yani bu olayın ardındaki ilk büyük sır; 2018 yılında yapılacak Rusya başkanlık seçimidir. O seçimlere üç yıl var ama o seçimlerle Rusya'daki Dünya Kupası arasında üç ay (Mart-Seçimler, Haziran-Kupa) var. İki, illa intikam aranacaksa, Gizli NSA belgelerini dünyaya ifşa ederek hem Başkan Obama'yı hem hem efsanevi Amerikan istihbarat camiasını dünyanın önünde utandıran Edward Snowden'ın intikamı olabilir!

Rusya bir şekilde 2018 dünya kupasına ev sahipliği yapmaktan ekarte edilirse-ki 2022'de Katar'da gerçekleşmesi beklenen Dünya Kupası da aynı risk altında-Britanya'nın bu organizasyonu memnuniyetle üstleneceğine ilişkin şüphe yok ve bunun için kesenin ağzını açtığı da zaten biliniyor.

Amerika'nın Putin'in iddialarına yönelik cevabına gelince.. ABD Dışişleri ancak bir çocuğun elinden elma şekerini alacak kadar çapsız yalanlar söylüyor; "FIFA yöneticilerine yönelik operasyon Rusya'ya karşı değil çünkü haklarında soruşturma açılan görevliler Rus değil!" (Moskova ise Rusya'ya uygulanan yaptırımları gerekçe göstererek Avrupalı 89 ismi kara listeye aldığını açıkladı.)

Sepp Blatter'in yeniden seçilmesi, ABD-Britanya ve Avrupa'nın FİFA'nın kontrolünü ele alamaması, 2018'e kadar daha da kokarak devam edecek bir seri pisliğin Batı ile Doğu arasında atılmasına yol açacaktı. Batı bu anlamıyla Putin iktidarına yönelik bir güç pozisyonunu yitirmiş görünüyor ama koz hâlâ masada!

KERRY'NİN KALÇASINI KİM KIRDI?

Meşum ve meşhur FBI, FİFA yetkililerini hapse gönderip mahkeme önüne çıkardığında, küresel medyanın eline Rusya'ya boşaltılacak sınırsız mühimmat geçecektir. Aslında, duruşma olsun olmasın dünyaya yığınla haber sızdırılacağından emin olabilirsiniz. En büyük müşteri kitlesi de kuşkusuz Rus futbol fanları olacaktır!

Tek cümle alıntı yapalım kâfi: “Yolsuzluğun Dünya Kupası oynanıyor. Biz de bugün FIFA'ya kırmızı kart gösteriyoruz!” Bu sözler,

Amerika Vergi Dairesi Başkanı Richard Weber'a ait.

Buraya kadar getirdik, dahasını yazalım.. ABD Dışişleri Bakanı'nın İran'la nükleer müzakerelerin ardından bisiklet kazası geçirerek “İsviçre”de kalça/bacak kırmasını da yutmuş bulunuyoruz. Allah'tan Rusya kadar atlatılmış değiliz; çünkü John Kerry, Putin'in Soçi'deki rezidansında iki buçuk hafta önce kendisiyle bir araya geldiğinde-anımsayacaksınız, ardından Antalya'daki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (13-14 Mayıs) uçmuştu-Washington'daki Adalet Bakanlığı'nın-dikkat-bir noktada Rusya'yı ve devlet başkanını da içeren bir davaya dair iddianameyi çoktan sonuçlandırmış olduğunu bilmiyor muydu?

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch şöyle diyor: “Soruşturma henüz bir başlangıç. FIFA yetkililerinden daha fazla kişiyi kapsıyor. Dolandırıcılık ve para aklama suçlarını kapsayan, 20 yıldır devam eden bir süreç bu.”

ULUSLARARASI ŞİRKETLER AĞINI ÇÖZÜN

Skandal, futbol üzerine düşünmemize de neden olmalı? Bu tablo, uluslararası ilişkiler, ülkeler (federasyonlar) ve dünya futbolunun üst çatısı FİFA ve UEFA arasındaki/hakkındaki netameli ilişkileri gösteriyor. Ancak uluslararası şirketlerin de bu çamurlu sahada hayli yer tuttuğu biliniyor. Şimdi hepsinin arasında dönen bu üçkâğıt, herhangi bir politik amaca araç edilmeden de-şifre edilirse, tarihin gördüğü en kapsamlı ve maddi boyutu hayal bile edilemez şebeke tasfiye edilebilir.

Mümkün mü? Zor. Çünkü “bağ” o demek zaten ve hepsi birbirlerine “boğazlarından bağlılar”. Açıklananlar 'göze sürme' noktasında kalacak. Zaten ortaya çıkarının derdi de işte yukarıda okudunuz, bambaşka...

NOT:
Akşam saatlerinde FİFA Başkanı Sepp Blatter istifa etti. Bu da gösteriyor ki, yeşil sahalarda uzun ve hayli patırtılı bir 'soğuk savaş' dönemi başlamış bulunuyor.

twitter.com/nedretersanel
#fifa
#kerry
#uefa
9 yıl önce
Futbol sadece futbol değildir
Gülsün Bilgehan Toker"in aşırı acıklı sözleri!
Futbolumuzu koruyalım!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…