|
Türkiye’nin kuşatılması mı, Türk kuşatması mı?
7 Haziran'a kadar kendi içimize dönmüş durumdayız ve dünyaya bakamıyoruz ama işi bir başka ülkenin Devlet Başkanı ile atışmaya döndürecek kadar 'panik atak' geçiren New York Times örneğinde görüldüğü üzere dışarısı bize bakıyor…

Stresleri çok. Bir tanesini anlatayım…

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov 22-23 Mayıs'ta Riga'da, Avrupa Birliği'nin Azerbaycan'ı övdüğü ve önemini vurguladığı, Doğu Ortaklığı zirvesine katıldı…

Bakan Mammadyarov daha sonra 24-26 Mayıs tarihlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la, ardından da Duma Sözcüsü Sergey Nariskin ve Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin'le de görüştü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, birçok Batılı liderin boykot ettiği Rusya'nın Zafer Günü törenlerine katıldı. (“Ama Putin 100'üncü yıl törenleri için Ermenistan'a gitti” diyebilirsiniz.. Diplomasi sinirsizdir, duygulanmaz. Cevabı şu; Putin hemen Haziran ayında Bakü'de düzenlenecek olan ilk Avrupa Oyunları'na katılacağını ilan etti.)

Dar takvime sıkışmış bu seyahat ve karşılıklı jestlerin anlamı Bakü'nün stratejik kıymetinin hem Batı hem Rusya için artmış olmasıdır. Kardeş Azerbaycan, enerji ve yolları nedeniyle zaten önemli bir ülke.. Ancak Ukrayna krizi tahterevallinin eş ucuna biraz onu oturtuyor. Yaşanan o ki,
Avrupa'nın Ukrayna krizindeki bölünmüşlüğü, doğu Avrupa ülkelerinin nereye yaslanacağı çekişmeleri aynen Kafkasya ve Hazar'a yansıyacak.

Şimdiye kadar her iki tarafla-doğal olarak-kendi çıkarları ve Avrupa'nın enerji kaynağı adaylarından biri olarak görüşen, ekonomik ilişkiler üzerinden “tarafsız” ilişkiler kuran
Bakü, şu sıralar yüzünü biraz daha Moskova'ya dönmüş görünüyor!

Bu aynı zamanda 'sırtını Avrupa'ya dönmüş' anlamına da gelir mi?..

Cumhurbaşkanı Aliyev, “Avrupa Oyunları'nın hazırlıklarını takip etmem gerekiyor” mazeretini öne sürerek-çünkü oyunlara daha zaman var-yukarıda bahsettiğimiz Riga Doğu Ortaklığı zirvesine katılımını iptal etti. Üstelik ismi AB'nin resmi basın bülteninde “katılacaklar” listesinde yayınlanmış olmasına rağmen. Diplomatik dil bunu argo sayar.

Bir tane daha.. “Sırbistan batıdan gelen baskılar üzerine 'Türk Akımı' projesinden çekildi. Sırbistan Başbakanı Alexander Vucic AP'ye verdiği demeçte 'Biz Sırbistan olarak doğalgaz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesine hazırız. Bu Amerikalı dostlarımız için de çok önemlidir' dedi. Bu adım Rusya'nın müttefiki olan Sırpların politikasında ciddi değişiklikler olduğunu gösteriyor.” ('Sırbistan Türk Akımı'ndan çekildi', 29/05, Dünya Bülteni.)

Azerbaycan'ın kuzeye dönüşünün sebeplerinden biri, Batılı basın ve sivil toplum kuruluşlarının Bakü'ye yağdırdığı ağır eleştiri yağmuru.. 'Nasıl' derseniz;
bakınız New York Times'ın
Türkiye'ye yaptıklarına..
Aynı. İki kardeş ülkeye bu cepheden gelen atakların tamamı, içeriden nerenin vurulacağını gösteren müttefikleriyle beraber, soğuk savaş stili bayat propagandadan başka bir şey değil.

Azerbaycan da tıpkı Rusya gibi bu saldırıları yönetime karşı girişim olarak okuyor ve hükümete yönelik tuzak kabul ediyor. Hatta onlar isim de veriyorlar; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in bu gayretleri organize ettiğini-ABD Dışişleri şiddetle yalanladı-alenen söylüyorlar. ('Azerbaijan Reconsiders Its Foreign Ties', 27/05, Stratfor.)

NEW YORK TİMES'IN GÖREVE ÇAĞIRDIĞI NATO, ANKARA İLE NEREDE KAVUŞACAK?

Ukrayna-Azerbaycan yayına basan ve hem Balkanlardan (bu bölgenin nasıl kıpırdandığını artık görüyoruz) hem Karadeniz'den geçerek Hazar'a kadar giden, altından da eneri yollarının geçtiği bir hat…

Azerbaycan'la birlikte Türkmenistan ve İran'ı yine hem değişen siyasi dengeleri ve hem de doğal gaz bağlantısı sağlayacak Trans-Hazar boru hattı.. Rusya'nın tüm bu dengeler üzerinde daha belirleyici olma kararı.

Irak, Suriye, Akdeniz bir yandan, arkadan Pakistan-Afganistan-S.Arabistan ayarları… Nihayet tüm bu “çemberdeki tek boşluk” Dağlık Karabağ'ın etrafındaki “mutabakat”..

Azerbaycan diplomasisindeki değişikliğin bir diğer olası sebebi de Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu. Sınırdaki çatışma ve kayıp sayıları arttı. Azerbaycan daha sert askerî reaksiyonlar vermeye başladı. Malum, Ermenistan'ın arkasında fiilen Moskova duruyor. Binlerce askeri bu ülkede. Ama bu olaylar esnasında sustu?..
Batılılar bu soruya yanıt arıyorlar, ben söyleyeyim; çünkü “olası krizin sınırları”nda anlaştılar!..

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Azerbaycan Dışişleri Elmar Memmedyarov, Bakü'de yaptıkları görüşmede iki ülkenin stratejik ortaklık politikasını açıkladılar...

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Karabağ sorununda Rusya bir anlaşmaya varma olasılığını değerlendiriyor ve Ukrayna sorununda Azerbaycan'ın dengeli tutumundan memnunuz, memnun olacağız.”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov: “Dağlık Karabağ sorununda ılımlı bir iyimserliği Rusya ile paylaşıyoruz. Kendileriyle bu konuda nasıl ilerleme sağlanacağını detaylarıyla değerlendirdik. Karabağ çatışmasının uzun zaman sürdüğünü hiç kimse reddetmiyor.”

Soruyu tekrarlayalım; tüm bu gelişmelerde Türkiye nerede?

New York Times, Ankara'yı durdurmak için NATO'yu nereye çağırıyorsa.. Tam orada!

twitter.com/nedretersanel
#Azerbaycan diplomasisi
#Sergey Lavrov
#Elmar Memmedyarov
#rusya
#bakü
٪d سنوات قبل
Türkiye’nin kuşatılması mı, Türk kuşatması mı?
İnsanın ruhu bir şişe gazoza nasıl sığar…
Mülâhaza etmek
Netanyahu ile 11 Eylül Saldırıları arasındaki derin bağlantı nedir?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek