|
bekir tuncer’in hikâyeleri

bekir tuncer salihoğlu’nun hikâyeleri, hayatımızdan kesitler veriyor.. insan yaşantısındaki güzel tezahürleri, iyi huylarına ait alâmetleri dile getiriyor..

gördüklerini tasvir ederken kullandığı dil, tabiî, rahat ve güçlü bir dil.. halk tabirleriyle, ifade kuvveti yüksek deyişlerle, insanlar ve olaylar karşısında duyduğumuz hisleri canlı bir şekilde anlatmaktadır..

insan tiplerini ve maceralarını anlatırken sizi sürükleyip götürüyor.. haz duyuyorsunuz.. bazen üzülüyor.. bazen zevk alıyor.. takdir ediyorsunuz.. resmettiği insanları seviyorsunuz.. içinde hayatımızdan sahneler var.. sürprizli, sevimli, akıcı bir üslupla anlatılan vak’alar ve insanlar var.. ele aldığı tipler size yabancı değil.. onları etrafınızda, mahallenizde, komşular arasında daima görebilirsiniz.. bizim insanlarımız.. kimisi çalışkan.. kimisi dertli.. kimisi ihmâlkâr, kimisi evhamlı, kimisi de atak.. bazısı iyiliğin ve dürüstlüğü timsali.. kaderi güzel ve kadersiz birçok insan.. okudukça bu insanlar ilginizi çekiyor.. hikâye nasıl bitecek diye merak ediyorsunuz...

bekir tuncer salihoğlu; halk türkçesini rahat kullanıyor.. kelimeleri, cümleleri yerinde kullanıyor.. yaptığı, yazdığı yaşayan türkçedir..

hülasâ edecek olursak, hikâyecinin başarısı güçlü gözlemlerinden.. hassas ruhundan.. insan sevgisinden ve de dilinin güzelliğinden.. iyi ile kötüyü ayırt etmesinden ileri geliyor..

hikâyeler okuyanı hemen etkisi altına alıyor.. hikâyeyi de hikâyedekileri de seviyorsunuz.. âdetâ siz de onlarla beraber aynı hayatı yaşıyorsunuz..

şiiri nasıl ki tarif edemezsiniz.. iyi hikâyenin verdiği tadı da tarif etmekte zorlanırsınız.. şöyle diyelim: san’atın, hususiyle bir edebi ürünün verdiği hazzı tam anlamıyla belki tam anlatamazsınız.. ama onu takdir etmekten zevkle okumaktan, sevmekten ve methetmekten kendinizi alamazsınız.. bekir tuncer’in öykü kitabı “çakı çakmak.. ayna tarak”da böyle bir eser..

(çakı çakmak – ayna tarak; bekir tuncer salihoğlu; reçete yayınları 0 212 – 519 04 27 / bekirtuncersalihoğlu@gmail.com)

*

“bâbıâlîde hayat”

son 25-30 yıllarına ait kültür ve edebiyat faaliyetinde adı sık duyulan isimlerden birisi de mehmet nuri yardım’dır.. nuri düzenli hayatı olan ve sistemli çalışan değerli bir edebiyatçıdır.. birkaç büyük gazetede çalışmış, türkiye yazarlar birliği, eskader, kubbealtı akademisi vakfı gibi teşekküllerde faaliyet göstermiştir.. şuanda eskader (edebiyat san’at kültür araştırmaları derneği) başkanı ve kubbealtı akademisi dergisinin yazı işleri müdürüdür.. kültür ve edebiyat sahasında faal, müteşebbis, girgin bir aksiyon adamıdır.. eskader etkinlikleri içinde idare heyetindeki arkadaşları ile beraber adeta yüzlere ikiyüzlere varan kültür ve fikir adamının anılmasına önayak olduğunu söyleyebiliriz.. her hafta perşembe günleri (timaş kitap salonunda) yapılan toplantılar, edebiyat tiryakisi seçkin insanların buluştuğu ve görüştüğü bir kültür ve irfan tezahürü olarak devam etmekte bulunmuştur..

m.nuri yardım, bir taraftan bu toplantıları organize ve idare ederken diğer taraftan da şair ve ediplere ait araştırma, biyografi ve röportaj ağırlıklı kitaplar hazırlamaktadır.. sayısı 20’yi bulan kitaplarının sonuncusu “bâbıâlîde hayat” isimli eseridir.. bu kitapta; sırasıyla abdürrahim balcıoğlu, ahmet kabaklı, ahmet özdemir, altan deliorman, aydil erol, beşir ayvazoğlu, celalettin bilginer, cumhur kılıççıoğlu, dursun gürlek, ergun göze, ferit ragıp tuncor, gürbüz azak, hüseyin movit, ismet bozdağ, lütfü oflas, nezih izmiroğulları, osman akkuşak, olcay yazıcı, recep ekicigil, ünal sakman, vecdi bürün, vehbi vakkasoğlu, vehip sinan, yağmur atsız, yalçın toker, ziyat ebüzziya.. ile yapılan röportajlar var...

mehmet nuri yardım, isabetli bir şey daha yapmış, araştırarak tesbitettiği bâbıâlîden bahseden yüzü aşkın kitabın listesini eserinin sonuna ilâve etmiştir.. arkadaşımızı, zahmetsiz okunan, çeşitli ilgi ve meraklara hitabeden ve birçok kültür adamından bahseden bu kitabı yayınladığı için kutluyoruz..

bâbıâlîde hayat; m.nuri yardım; çağrı yayınları: kilotfarer cad. binbindirek meydanı, iletişim han no: 3 kat: 1 d: 8 sultanahmet – 0 212 – 516 20 80

#mehmet nuri yardım
#bekir tuncer salihoğlu
#eskader
#kubbealtı
9 yıl önce
bekir tuncer’in hikâyeleri
İlk kelime
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir