|
TÜRGEV
Önceki gün, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı, bilinen adıyla TÜRGEV'in Siirt'te Kız Öğrenciler için yaptırdığı yurdun açılışı vardı. Bendeniz davete icabet edemedim; ama gitmesem de görmesem de, konu hakkında birkaç şey söylemek isterim.

Önce şu; TÜRGEV ne yapıyor? Her yaş grubuna yönelik olmak üzere öğrenciler için yurtlar açıyor. Bilen bilir, anneler babalar; küçük yerlerden büyük şehirlere ya da kasabalardan Anadolu'daki il merkezlerine gönderdikleri çocuklarının nerede, hangi şartlarda kalacağı konusunda derin bir endişe taşır. Çoğu muhafazakar bu ailelerin bazısı “en azından alınları secde görüyor” düşüncesiyle çocuklarını; bağlı bulunmadıkları, aslında tuttukları yolu da bütünüyle onaylamadıkları cemaat yurtlarına “emanet eder”; kimisi de, imkanı olmasa bile şartlarını zorlayarak ev tutmayı tercih eder; en çaresiz durumdakiler hiçbir denetimin olmadığı devlet yurtlarını seçer. Aileler nazarında hele de kızlar için kalacak yer meselesi o denli mühimdir ki, yeri gelir o mesele çocuğun eğitiminin önüne geçebilir.

Bu, bazılarının fazla “eski kafalı” bulacağı gerçeklik, sadece Anadolulu Türk ailesine mahsus bir hal değildir ama. Kalecinin penaltı anındaki endişesi gibi, ebeveynlerin “çocuklarının ahlaki güvenliğini sağlama anındaki endişesi” Chicago'da da, Londra'da da, Viyana'da da geçerlidir, sadece eşik farklıdır. O aileleri de sözgelimi kızlarının ilk cinsel deneyimini 13'ünde yaşaması ihtimali çıldırtabilir; çoğusu, dedektif moduna ışınlanıverir.

Yani ki, anne-babalar varoldukça, çocuklarını kendi kıstaslarına göre güvenilir buldukları ellere teslim etmek endişesi de evrensel şekilde varolacaktır. Bugün, bazı üyeleri paralel örgütün militanlarına dönüşmüş bulunan Gülen cemaatinin insan kaynağının membaı da, ailelerin “çocuklarımız büyükşehirde hem ahlaki değerlerini kaybetmesin, hem de başarılı olsun” iyi niyetiyle ellerine teslim ettikleri çocuklarıdır. Sonucu biliyorsunuz.

TÜRGEV, özellikle ailelerinden uzakta okuyan kız çocuklarının eğitim hayatları süresince kalabileceği standartları yüksek yurtlar kuran bir vakıf; yaptığı da, bazısı henüz reşit dahi olmayan kız öğrencilerin, belki o çocukların muhafazakar ailelerinin endişesi nedeniyle başlamadan bitecek eğitim hayatlarının teminatı olma anlamına gelecek şeyler...

Buraya kadar her şey normal.

Ama TÜRGEV'i google'ladığınızda karşınıza neredeyse tek bir olumlu yorum, cümle çıkmıyor. Çünkü TÜRGEV'in başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan bulunuyor. Hiç tanımasanız, bilmeseniz hakkındaki suçlamalara bakarak TÜRGEV'in bir terör örgütü olduğu sonucuna rahatlıkla varabilirsiniz. İthamlar, komplolar, hakaretler, suçlamalar havada uçuşuyor.

Elbette Cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en güçlü siyasi figürlerinden biri olan, gücü oranında hasmı da bol olan bir liderin aile üyesi olmanın, hem avantajları hem de dezavantajları olması doğal. Siyasetçiye yönelik düşmanlık duygularının o siyasetçinin ailesi üzerinden billurlaştırılması işlemi siyasi tarihte ilk kez görülen bir yöntem de değil.

Oysa görebildiğim kadarıyla TÜRGEV'de yapılan, Erdoğan soyadının sağladığı avantajın, toplumun yoksul-muhafazakar kesimlerinin çocuklarına yönelik imkanlara tebdil edilmesi. Zira bu vakfın Türkiye'nin dört bir yanında açtığı yurtlarda çok sayıda öğrenci kalıyor.

Dezavantajlar ise, hem bu vakıfla ilgili her şeyin yöneticilerinin kimliği nedeniyle anında yüzlerce suçlama ve komplonun malzemesi haline gelmesi; hem de Türkiye'deki bütün vakıflara tahsis edilmiş Üniversite kurma hakkının bile bu vakfa çok görülecek derecede siyasi düşmanlığa maruz kalması…

Oysa Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin eğitime destek diyerek çıktığı yol, nasıl ulvi, hatta giderek uhrevi bir amaç ve minnettarlıkla açıklanabiliyorsa; TÜRGEV'in yaptığı da aynısı, zenginden alınan bağışlarla yoksul çocuklarına yurtlar yapmak, onların eğitim giderlerine yardımcı olmak.

Eleştirilerin kara propagandaya, suçlamaların hiçbir zaman kanıtlanamamış ithamlar üzerinden nefrete dönüştüğü yerde ise; benim aklıma; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin öğrencilere verdiği bursları mahkeme kararıyla iptal ettiren zihniyet geliyor. Ardından, “ne zaman yoksullarla ilgili bir dertleri oldu ki”, düşüncesi...

Siirt'te açılan kız öğrenci yurdu, hayırlı olsun. Oradan, dünyaya dair bir tasavvuru olan, dürüst, temiz, başarılı insanlar yetişsin…
#Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı
#türgev
#Kız Öğrenciler
9 yıl önce
TÜRGEV
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti