|
Asgari müşterek ya da düzmece muhalefet
Asgari müşterekte buluşalım teklifi karşısında nasıl bir tutum sergilemeli?

Bu teklif kimilerinin hoşuna gidebilir, evet. Bu tekliften hoşlananlar acaba bundan azami ihtilaflarını mı dile getirmeyi düşünüyor, yoksa ihtilafların üzerine sünger çekmeyi mi?

Asgari müşterekte buluşmaya razı olan, düzmece bir sulha ve sükûna duyduğu ihtiyaçla orada duruyorsa, elbette, sorunların üstüne sünger çekmenin daha iyi olacağını düşünüyordur.

Ama sulh ve sükûn ortamı bir biçimde elden kaçırıldığında ve sorunların tartışma zamanı geldiğinde ne yapılacak? Meselenin, elbette, bir kere daha ertelenmesine ve asgari müşterek zemininde bir daha buluşmaya, her zaman imkân olmayabilir ve ertelenmiş olan sorunlar bu kez, hem ertelenemez olarak, hem çözümsüz olarak insanın karşısına çıkabilir.

Muhalefeti, elbette aynı düzlemde yer almış (aynı değer yargılarını paylaşan) insanlar arasında geçerli bir tavır alış olarak algılıyoruz. Ama gene de ortada tarafların uzlaşmasını gerektirmeyen, dahası kendi çıkarının öne alınmasını zorlayan durumlar olabilir. Bu durumda, muhalifin talebini dile getirmesi ve onu elde edebilmek için elinden geleni ardına koymaması beklenir.

Burada çıkarların çatışması ve sonunda, tarafların belli bir noktada buluşması beklenir. Ama bu durumda çıkarlar sahih olduğu gibi, o çıkarların elde edilmesi için göze alınan mücadele süreci de sahihtir. Asgari müşterekte buluşmak isteyenlerin düzmece tavrı sadet dışı bırakılmıştır. Böylece ulaşılan sonuç, tarafların birbirinden kopartabileceğinin azamisi ile elde edilmiş olur.

Böyle olmasına rağmen, bu ülke insanı, önüne çıkarılan düzmece muhalefeti bile zaman zaman sahileştirmeyi başarabilmiştir. Terakkiperver Fırka ile Serbest Fırka’nın düzmece muhalefet olarak ortaya konmasına rağmen, kısa sürede sahih bir muhalefete dönüşme tehlikesinin(!) ortaya çıkması, onların kapatılmasına müncer olmuştu.

Her şeye rağmen, sahici sorunların düzmece muhalefetle çözümlenmesine bel bağlanmaz. Düzmece muhalefet ciddi sorunları düzmece hale düşürebilir. Bunun tersinin olması, yani ciddi sorunların, düzmece muhalefeti ciddileştirmesi daha az görülür. Ama en iyisi ciddi sorunlar karşısında ciddi müzakerelerin zeminini açmaktır. O da, muhalefetin bir oyun olarak değil, fakat ciddiyetle icra ve ifa edilmesini gerektirir.

#muhalefet
#rasim özdenörenin yazıları
#yeni şafak köşe yazarları
9 yıl önce
Asgari müşterek ya da düzmece muhalefet
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti