|
Baltimore’da direniş
Evet, genelleme yapıyorum, bundan da kaçınmıyorum. Batı uygarlığı kan, ateş, ölüm üçgeniyle çerçevelenir.

Bu çerçevenin içeriğini ise ikiyüzlülük ve çifte standart oluşturur.

Bu sütunlarda benzer görüşümüzü defalarca yineledik.

Son Baltimore olayları aynı ikiyüzlülüğün ve çifte standardın bir kez daha tezahürüne tanıklık etti.

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde 25 yaşındaki Freddie Gray gözaltındayken öldü veya öldürüldü. Polis şiddeti sonucunda yaşamını yitiren 25 yaşındaki siyahi gencin cenaze töreninden sonra olaylar çıktı. ABD hükümeti, Baltimore'da 1 hafta sokağa çıkma yasağı ilan etti. Gezi olaylarında Türk polisinin tutumunu eleştirenler Baltimore'da yaşanan olaylarda ABD polisinin sert tutumuna karşı sessiz kaldı. Sessiz kalanlardan biri de Gezi olaylarında sürekli Türkiye'yi eleştiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf... Bu sessizlik tabii ki bir kişiye münhasır tekil bir olay değil... Gezi olaylarında Türk polisini eleştirenlerin, onun şiddet uyguladığını, biber gazı kullandığını ballandıra ballandıra anlatanların tümü şimdi dilini yutmuş görünüyor. Hayır, yanlış oldu: ABD polisinin yanında yer alıyor, ABD polisinin “şiddete” karşı gerekeni yaptığını, dahası az bile yaptığını anlatmaya çalışıyor. Polis, karşı açıdan eleştiriliyor: olayları kontrol altına almakta geç kaldı deniyor.

Aynı çifte standarda bizim Batı uygarlığı meftunu kesim de katılıyor. Onlar da Amerikan polisini “teröristlere karşı” şiddet uygulamaya teşvik eder pozisyonu benimsiyor. Yani Gezi'de polise karşı tavır alanlar, şimdi Baltimore olaylarında ABD polisine arka çıkıyor. Çünkü bu kez ezilen siyahiler...

Defalarca söyledim. ABD'de kardeşlik ilkesi sadece beyazlar için geçerlidir. Derinizin rengi siyahsa, kardeşlik ilkesinden yararlanıp yararlanamayacağınız, beyaz adamın çıkarı doğrultusunda karara bağlanır. Bir Avrupalı için, Afrikalı insanlar sadece sömürülmeye ve köleleştirilmeye müstahaktır.

Baltimore yanıyor, öyle mi?

Orada bir gencin öldürülmüş olması önemli değil. Çünkü o kara derili... Baltimore yanıyor: yakan, yakılmasına sebep olan kim?

Irkçılığın Faşizmin ve Nazizm'in tarihin karanlık sayfalarına gömüldüğünü sananlar yanan Baltimore'a bakabilir.

İnsan haklarının sözünü edenler ABD'de olsun, Avrupa'da olsun kimin insan sayıldığına dikkat etsin. Oralarda kimin insan olduğu onun derisinin rengine, cinsiyetine, ırkına, dahası dinine göre belirlenir. Derinizin rengi siyahsa, kardeşlik ilkesinden yararlanıp yararlanamayacağınız, beyaz adamın çıkarı doğrultusunda karara bağlanır. Eğer derinizin rengi kızıl ise, size genocide (soykırım) uygulamada beis yoktur. Eğer Müslümansanız kapınıza çapraz çizgi çekilebilir ve bir gün o ev kundaklanabilir.

“Bir ilmin butlanı onun müntehasında belli olur” diyordu Abdülhakim Arvasi hazretleri. Bir insanın ya da bir uygarlık çevresinin ne idüğü de park halindeyken belli olmaz; kritik durumdaki davranışına bakmalı...

Baltimore yanıyor, doğru. Yanan Baltimore karşısındaki tavır ne? Bu yangının faili kim, mefulü kim? Ona bakın...
#Baltimore olayları
#Abdülhakim Arvasi
#abd polisi
9 yıl önce
Baltimore’da direniş
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı