|
Kolaylaştırmak mı, kolaya kaçmak mı?
İnsan, kolayı seven, kolay olanı isteyen bir yaradılışta...

Dinin özlü ilkelerinden biri de işleri kolaylaştırmayı öngörüyor. Zorlaştırmayı değil...

Ne ki, insanın kolaya eğilimli olması ya da kolaylaştırmanın öngörülmesi kolaya kaçma bağlamında anlaşılmamalıdır kanısındayım.

Kolaylaştırma ile kolaya kaçma aynı anlama gelmiyor.

Kolaylaştırmak, kolay olanı seçmeyi, bir işi kanırtarak yapmaktan kaçınmayı öngörürken; kolaya kaçmak o işi savuşturma, baştan savma, başından atma anlamlarına gelir.

Bir işi kolaylaştırmak, belki onu zahmete, sıkıntıya katlanmadan çözebilecek yöntemi tercih etme anlamını taşır. Kolaya kaçma ise o işi görmezden gelmeyi tazammun eder.

İskender, Gordion düğümünü kılıcıyla keserken acaba işi kolaylaştırdı mı, yoksa kolaya mı kaçtı?

Bence işin sonuna, müntehasına bakmamız gerekiyor. İskender, düğümü kılıcıyla parçalamakla onu çözmüş oldu mu? Bence hayır! Düğümü çözmedi, fakat onu ortadan kaldırdı. Ama çözmedi.

Problem, bazen İskender'in yaptığı gibi bir kılıç çalmayla, bir dipçik darbesiyle ortadan kaldırılabilir. Ama çözülmüş olur mu?

Bu ülkede 1960'tan bu yana hükümet darbeleri yapıldı. Her bir darbeden sonra var olduğu söylenen problemlerin de ortadan kaldırıldığı ileri sürüldü. Evet, doğrudur; bazı problemler ortadan kaldırıldı, görünmez hale getirildi. Ama çözüldü mü? Heyhat!

12 Eylül (1980) hükümet darbesinden sonra anarşi ve terör olaylarının bir günde kökünün kurutulduğu söylenmişti. Hayır, aslında problemin kökü kurutulmadı, sadece görünmez hale getirildi. Kökü kurutulsaydı, bir başka söyleyişle problem gerçekten çözülmüş olsaydı, sonraki birkaç yıl içinde aynı problemin gürleşerek filizlenmesi mümkün olur muydu?

Bazı muhalefet partilerinin seçmene bol keseden vaatlerde bulunması, örneğin bazı kesimlere sosyal yardım adı altında hazineden yardım veya ikramiye vadetmesi; şayet sorun bölüşümdeki adaletsizlik ise onu ortadan kaldırmaya yeter mi? Veya sorun yoksulluğun ortadan kaldırılması hedefini güdüyorsa, o hedefe varma sonucunu gerçekleştirir mi? Hayır!

Peki, ne yapılmış olur? Problemin salt geçici bir süre için görünmemesini sağlayabilir. Problemin çözümü hazırdakini peşkeş çekmekten geçmez. Hazırdakini peşkeş çektiğinizde, kısa bir süre sonra sermayeden yemiş olduğunuzu dramatik biçimde görmeniz mukadderdir. Problemin çözümü olanı saçıp savurmaktan geçmez. Çözüm, yeni yatırımları gerçekleştirmekten geçer.

Böylece, bol keseden vaatte bulunan bazı muhalefet partilerinin işleri kolaylaştırdığını değil, fakat ancak kolaya kaçtıklarını, çözümün ne olduğunu görmezlikten geldiklerini ya da göremediklerini ortaya koyuyor.
#zorlaştırma
#din
#iskender
#çözüm
9 yıl önce
Kolaylaştırmak mı, kolaya kaçmak mı?
Türkiye-Yunanistan savaşı çıkar mı?
Türkiye & IKBY Enerji Çıkmazı
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…