|
Aşkın Kanunu: Mum ışığında yemek, bir demet çiçek
Yüksek perdeden yaklaşık beş dakika devam eden tartışma ve kadının dudaklarından dökülen cümle: ben boşanmak istiyorum. TRT’nin yeni dizisi Aşkın Kanunu bu sahne ile başladı. Medyaya servis edilen haberlerde boşanma sebebi basit bir kıskançlık olarak açıklansa da, ekran macerası başlayana kadar geçen sürede; Çetin’in karısı İpek’ten habersiz 15 yıllık birikimlerini bir baltaya sap olamamış abisine spor salonu açmak için vermesi olarak değişmişti. Çetin’i aldatma kıskançlık lekesinden kurtaran, ailesi için özverili biri haline getiren senaryo, İpek’i kocasının ailesine karşıymış gibi bir konuma getirerek harcamayı uygun görmüştü.

Fragmanları eğlence vaat ediyordu Aşkın Kanunu’nun. Boşandıktan sonra aynı evde yaşamaya devam eden iki polis, olay yeri bantlarıyla ikiye bölünmüş ev, biri 15 diğeri 8 yaşındaki çocukların durumu çocukça bulan tepkileri. Mizah araya serpiştirilmeye çalışılıyor ama ilk sahnedeki tartışma konsepti her geçen bölüm şiddetini artırarak devam ediyor.

İpek Çetin çiftinin annelerini çok memnun eden boşanma kararından sonra mahkeme günü gelip çattığında, Çetin dolandırıcı kaçak bir gelini yakalayıp koluna kelepçeleyerek geldi mahkeme salonuna. Görev aşkıyla maskelenmiş komik olmak için çabalanan sahne beklenen ve istenen etkiyi yapamadı. Hakimin davayı sekiz ay sonraya ertelemesi ile birlikte ayrılsak da beraberiz formunda hikaye başladı. Aşkın Kanunu; biraz Ayrılsak da Beraberiz, biraz Çocuklar Duymasın, biraz Küçük Ağa esintili bir dizi. Mahalle, çocuk karakterler ve emniyet ayağıyla her telden çalıyor.

İlk bölüm anne babalarının boşanmasını istemeyen çocukların evden kaçmasına ayrılmıştı. Çocukları merkeze alan senaryoların, muhatabına negatif mesajlar verecek şekilde hikaye edilmesini sakıncalı bulduğumu, pedagojik açıdan yanlış olduğunu kaç defa yazdım hatırlamıyorum. Yük treninin vagonuna atılan cep telefonu aracılığıyla neredeyse tüm emniyet teyakkuza geçmişti bulmak için ama çocuklar kaça kaça emniyetin bodrumuna kaçmıştı. Senaryo çocukları en güvenilir yere göndererek evden kaçmanın tehlike arz etmediğinin altını çizdi. Anne babayı barıştırmak, boşanmalarına engel olmak için evden kaçmanın ne kadar sakıncalı neticeler doğurabileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.

İkinci bölümde çocuklar yine başroldeydi; bu sefer de sürpriz evlilik yıldönümü düzenleyerek anne babasını barıştırma görevi verilmişti. Çocukların boşanmalardan etkilendiği yadsınamaz bir gerçek ama evliliğin devam etmesi için bu kadar sorumluluk yüklenmesinin de aynı derecede psikolojik etkileri olması kaçınılmaz.

15 yıllık evlilikten sonra boşanmaya karar veren İpek-Çetin çiftinin çocukları boşanma olmasın diye uğraş verirken; her iki tarafın annesi de bir an önce boşansınlar düşüncesinde. Öyle ki Çetin’in annesi torununun öğretmenini yedekte tutup her fırsatta özel aile toplantılarına davet ediyor. Allahım torunlarıma hayırlı bir anne ver diye dua ediyor. Bir an önce İpek’i alıp İzmir’e dönme niyetindeki Belma Sultan ise İpek’in akademiden arkadaşını ve eski sevdalısını büro amiri olarak tayin ettiriyor özel bağlantıları aracılığıyla.

15 yılın birikiminin üstüne kıskançlıklar, yanlış anlaşılmalar eklenince o evlilikten hayır gelir mi; özellikle kıskançlık ve yanlış anlaşılmanın boşanma ve cinayet sebebi olduğu ülkemizde. Ama senaryo zamanla ikilinin görev peşinde koşarken birbirlerine koşacakları iddiasında. 15 yaşındaki Zeynep’in bloğuna yazdığı gibi evlilik neden aşkı öldürüyor yeniden doğursa olmaz mı yaklaşımında. Aşkın zamanla sevgiye dönüşeceği, ikili ilişkilerde özellikle evlilikte saygının en önemli unsur olduğu göz ardı ediliyor. Sürekli birbirini yiyen yüksek perdeden tartışan hatta kavga eden çiftten, Çetin’in ilk sahnede sarf ettiği, sen zaten iyi bir anne olmadın sözünün yenir yutulur bir cümle olmadığını unutuyor.

Evliliğin devamı için zedelenen güven duygusunun, sevgi ve saygının inşa edilmesi, üçüncü şahısların çiftten uzaklaştırılması gerekliyken; mum ışığında yemek, bir buket çiçek anlayışında yoluna devam edecek gözüküyor Aşkın Kanunu.
#sema karabıyık yazıları
#yeni şafak köşe yazarları
#aşkın kanunu
9 yıl önce
Aşkın Kanunu: Mum ışığında yemek, bir demet çiçek
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı