|
İnsan görünümlü robotlar gerçek mi oluyor!
Geçen hafta İngiltere'de yayınlanan 30 saniyelik reklamın etkileri ülke sınırlarını aştı, bize kadar ulaştı. Reklamda, sentetik bir insan yani insana benzeyen bir robotun verdiği hizmetler anlatılıyor. Sally adındaki hizmetçi robot; bulaşıkları yıkıyor, yemek yapıyor, çarşafları katlıyor, çocukların yatağa gitmesine yardımcı oluyor. 'Ailenizden biri olmaya' aday robot Sally için “o daha hızlı, daha güçlü, şu ana kadar dizayn edilenlerin en yeteneklisi, size değer veriyor, size bazı şeyleri öğretiyor” gibi ifadeler kullanılıyor. Reklamın sonunda insana en yakın android robotları ürettiğini iddia eden Persona Synthetics isimli şirket, yakın zamanda insan robotların satışa çıkacağını müjdeliyor.

İngiliz Daily Mirror gazetesinde yer alan habere göre, bir insan gibi iş yapabilen ve tıpkı bir insan gibi görünen robotların özelliklerinin anlatıldığı ve yakında gerçek hayatta kullanılabileceğinin duyurulduğu reklamın yayınlandığı Salı günü robotları üreten Persona Synthetics isimli şirket binlerce kez arandı. Şirketin web sitesini yarım milyon kişi tıkladı. Tıpkı bir insan gibi hareket eden robotların fonksiyonlarının anlatıldığı reklam filminde robotları üreten şirketin binlerce kez aranması gerçeği ortaya çıkardı. Çünkü reklam filmi gerçek değil, bir dizi tanıtımına aitti. Yeni başlayacak Humans adlı dizinin tanıtım kampanyasının bir parçasıydı.

Haber bültenlerinde yer alan ve gerçeklik hissi yaratan tanıtımlar seyircinin dikkatini çekmek, gündem oluşturmak adına oldukça etkili bir yöntem. Birkaç yıl önce bizde de benzer bir tanıtım videosu gerçek zannedilerek günlerce haber bültenlerinde yer almış ve konuşulmuştu. Böyle aileler halen var denilerek hüzünlü bir şekilde ekrana getirilen görüntüde, gelinlik içinde genç bir kız okumak istediğini ama ailesi tarafından zorla evlendirildiğini söylüyordu. ''Yalvarıyorum yardım edin bana, Ahmet abi ile evlenmek istemiyorum'' diyen Gülsuna; bir haftada bir milyon tıkla bir rekora imza atmıştı. Ekran başındakileri hüzünlendiren yardım çığlığı, Gülsunalar evlendirilmesin kampanyasına dönüşmek üzereyken çıkmıştı gerçek ortaya. Gülsuna, ailesi tarafından zorla evlendirilmek istenilen bir genç kızdı ama ekrana gelmek için gün sayan bir dizi filmde, Fox Tv için çekilen Kızlar Takımı'nda. Video sitesinden ana haber bültenlerine uzanan ve gündeme oturan Gülsuna'ya gösterilen ilgi muhatabını çok memnun etmişti ki uzunca bir süre o bir dizi karakteri açıklaması yapılmadı. Oluşan dalganın diziye reyting olarak döneceği hesap edildi ama oyuncuyu sokakta çevirip sen bizi inandırmıştın diyenler kandırılmış olmanın verdiği kırgınlık ve kızgınlık ile diziye ilgi göstermedi.

Bizde yaz ekranı zehirlenme yaşanmasına sebep olacak kadar romantik komedi adı altında basit bildik hikayelere teslim olurken; Humans, yaz aylarında hafif diziler seyredilir anlayışını yıkarak Haziran ayında başlayacak. Humans, İsveç yapımı Real Human isimli dizinin uyarlaması. İsveç'te iki sezondur devam eden dizinin yirmi bölümü yayınlanmış durumda. İngiltere versiyonu Humans ise ilk sezon için sekiz bölüm olarak yayınlanacak.

Dizide oldukça gelişmiş olan robotlar, Sentetik (Synth) denilen androidlerin insanların gündelik işlerine yardımcı olmak için kullanıldığı bir dünya anlatılıyor. Hizmetçi robotlarla birlikte yaşayan insanların maceraları, günlük yaşama iyice dahil olan bu robotların insanların yerini almaya başlamasından hoşnut olmayan insanların hikayeleri merkeze alınıyor. Robotlar ve insanlar arasındaki ilişkileri birçok farklı yönden ele alan Humans, hem robotların hem de insanların gözünden olayları aktarmasıyla dikkat çekiyor.
#İnsan görünümlü robotlar
#Daily Mirror
#Humans
#diziler
9 yıl önce
İnsan görünümlü robotlar gerçek mi oluyor!
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…