|
Kara Kutu açılmakta zorlanıyor!
Dizilerin, özelliklede yeni dizilerin seyirciyle iletişim kurmakta zorlandığı bir ortamda; üzerinde çalışılmış hikayeler, karakterlerin derinlemesine işlendiği senaryolar yerine, hızlıca kotarılmış senaryolar geliyor ekrana. Zaman yönetimi konusunda diziler sıklıkla sınıfta kalmakla beraber, Kara Kutu gibi yolun başında bu kadar bariz hata yapan olmamıştı daha önce.

Kara Kutu 15 ay önce ibaresiyle başladı. Barış Erdem olduğunu öğreneceğimiz diyeceğim ama bir senaryo zaafı olarak Barış Erdem olduğunu öğrenemeden Mehmet Duman olduğunu öğrendiğimiz kişi, kepenklerini indirmekte olan manavdan yeşil erik alır ve evine gelir. Karısı hamiledir, 7 yaşında Derin adında bir kızı vardır. Replikler çok yapay olmakla beraber mutlu bir aile tablosu çizmekti niyet. Mutlu aile tablosu yanında, görünürdeki mesleği mühendislik olan Barış’ın, Mehmet Duman adıyla istihbarat adına kirli işlerde çalıştığı suikastlar düzenlediğini anlatmaktı. Seyircinin sosyal medyada çok sıkıldım dipnotuyla seyrettiği ilk on beş dakikanın niyeti buydu fakat niyet hedefe ulaşmakta zorlandı. Irak’ta operasyon sonrası ortağı Reşit tarafından öldü sanılıp yol kenarına atıldı. Köylüler tarafından kurtarıldığında kameranın görüş açısına giren kimlik Barış Erdem’e değil Mehmet Duman’a ait sahte kimlikti. Bu sebeptendir ki hafızasını kaybeden Barış, ülkeye döndüğünde kimliğinde yazan sahte ismin Mehmet Duman’ın hayatını yaşar, bir barda gitar çalar.

Şantiyede meydana gelen patlamada kocasının öldüğü haberini alan Canan, inandırıcılıktan uzak replikler ve tepkiler eşliğinde kocam ölmedi onu bulucam dedi ama karakterle ve hikayeyle özdeşleşme yaşanmadığı, hele ki kocanın çift kimlikle hayatını sürdürdüğü anlaşılamadığı için havada kaldı.

On beş ay sonra Mehmet Duman barda şarkı söylerken, Canan kurduğu dernekte kayıp yakınlarına destek oluyordu. Kocasının katili Reşit ise sürekli yanında yakınındaydı, üçüncü bölümde açığa çıkacağı üzere yakınlaşmanın sınırları ortadan kalkmıştı.

Zaman yönetimine hasar veren detay üçüncü bölümün fragmanında kulakları tırmaladı ve bölüm içinde defalarca kez tekrarlandı. ‘Sekiz yıldır kayıp olan Barış Erdem’ detayı nasıl yani adam sekiz yıldır kayıpsa, başlangıçtaki on beş ay önce ibaresi neydi sorusunu sordurdu. Kanal D’nin internet sitesinde dizinin kimlik bilgilerine baktığımda gördüm yapılan hatayı. Dizinin hikayesinde Barış Erdem’in 2013 yılında Irak’ta kaybolduğu ibaresi yer alırken, karakter bilgilerinde 2006 yılında kaybolduğu yazıyordu. 2006 yılı da dizinin aşırı esinlenildiği Legends’ten yadigar. Martin Odum isimli FBI ajanının hikayesini anlatan Legends, Kara Kutu’nun hikaye çatısına fazlasıyla ilham vermiş! Irak, Afganistan, NATO bağlantılarıyla bire bir benzeyen Legends’de, Martin Odum’un hikayesi Barış Erdem’in hikayesine göre çok daha cezp edici. Kimlik değiştirerek ajanlık yapan, role fazlaca girmesiyle dikkat çeken Martin Odum, yine gizli bir görevdeyken gizemli bir yabancı yanına yaklaşır, kendisinin aslında sandığı kişi olmadığını Martin Odum isminin de sahte olduğunu söyler. Ben kimim sorusuna cevaben sen bir efsanesin diye cevap verir ki, replik aynen Kara Kutu’da kullanıldı. Kim olduğunun peşine düşen Martin Odum karısının da işin içinde olduğunu öğrenir, karısı da sahtedir. Kim olduğumu bilmiyorum, nasıl bir ruhum var bilmiyorum soruları eşliğinde hem kim olduğunun peşine düşer hem de kendine dair öğreneceklerinden korkar. İyi biri olmamaktan kötü biri olmaktan korkar, cezadan ziyade çekeceği vicdan azabından korkar.

Başına aldığı darbeyle hafızasını yitiren, barda çıkan kavgadan sonra yine başına aldığı darbe ile bölük pörçük geçmişini hatırlayan Mehmet Duman ise illegal bir oluşumun kara kutusudur. Emekli General Cevahir’in görevdeyken kurduğu, Bakan ve istihbaratçı Reşit ile birlikte iş yaptığı illegal kurum. Cevahir’in hem Reşitle hem karısı Şükranla diyalogları fazla karikatürize edilmiş, ortalama seyirciyi çekmek için bir taktik benim içinse fazla itici.

Karakterler o kadar geveze ki, görüntü olmadan sadece dinleyerek takip edilebilen bir dizi Kara Kutu. Yaşananları anlamakta zorlanıyorum diyen Komiser Tekin, gizliden ve uzaktan Mehmet’i izleyen, yanına korumak için Zeynep’i yerleştiren Hasan, Emekli General Cevahir, Reşit’in birlikte çalıştığı embesil kiralık katiller, hikaye ilerledikçe hikayeye dahil olacak devlet erkanı ile çok şeyi bilen adamın hafızası yerine geldiğinde Kara Kutu açılacak, gerçekler ortalığa saçılacak! Bu hikaye dili ve anlatım tekniğiyle Kara Kutu’nun açılması da zor gerçeklerin açığa çıkması da!
#televizyon
#dizi
#Kara Kutu
9 yıl önce
Kara Kutu açılmakta zorlanıyor!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset