|
Tahrik indirimi

Henüz 13 yaşındaki kız çocuğu B.K tarafından kaçırıldı, 3 ay boyunca tecavüze uğradığı yetmedi zanlının ailesi tarafından dilendirildi. Ölümle tehdit edilen aile kızlarının teslim edilmeyeceğini anlayınca polise başvurdu. Zanlının ailesine dilendirmek suçundan işlem yapıldı ve serbest bırakıldı. Tecavüze, adam kaçırmaya göz yummak yataklık etmek suçlarına ne oldu? Zanlı B. K. İse “çocuğu cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından işlem yapılarak adliyeye sevk edildi. İki polisin arasında adliyeye götürülürken yüzünde ne bir utanç ifadesi vardı ne de pişmanlık. Az bir cezayla kurtulacağından emin, yaptığından gurur duyar gibiydi. Tahrik indiriminden başlayarak iyi hal indirimi, seviyorum, kıskandım söylemleri sonrası verilen cezaların yapılan eylemle doğru orantılı olmadığı bir realite. Medyaya yansıyan kararlarda davaların ruhuna uygun indirim gerekçeleri dikkat çekiyor: “Beni kamuoyuna mahcup etti indirimi, cilve yaptı indirimi, zaten bakire değildi indirimi, ruh sağlığı bozulmamış indirimi, bağırmadığı için rıza göstermiş sayılır indirimi, yarım kaldı indirimi.”

Tahrik ve iyi hal indiriminin kökenini Cinayetin Tarihi isimli kitabında Pıeter Spierenburg şu şekilde izah ediyor:

“Cinsiyet gözeten en ayırıcı cinayet tipi, crime passionnel idi. Ortaya çıktığı Fransa’da bile hukuki değil popüler bir terimdi. 1832’den itibaren Fransız yasaları jürinin hafifletici sebepleri hesaba katmasına müsaade etmeye başladı. Crime Passionnel, jürinin sempatisinin yanı sıra adli tıp uzmanlarının artan öneminden de kaynaklanan bir bileşimdi. Halkın gözünde crime passionnel aşk için özelikle de kıskançlık ve hayal kırıklığı sebebiyle öldürmeyi anlatıyordu. Jüriler asla otomatik olarak beraata karar veremeseler de sanığın işlediği fiili mazur görme eğilimindeydiler. Çünkü kendilerini onun yerine koyabiliyorlardı. Olayın bir kereliğine gerçekleşmiş olması, tekrar etme olasılığının düşüklüğü toplumun bu tip cinayetlerden korkmasına pek gerek olmadığına yoruluyordu. Psikiyatristlere gelince, onlar da aşktan kıskançlıktan yahut şiddetli nefretten gözü kararan failin, geçici delilik yaşadığı sonucuna varma eğilimindeydiler. Biyoloji yönelimli suç bilimciler tutku cinayeti işleyenleri suçlu karakteriyle doğmuş ya da sonradan kişiliği bozulmuş katillerin aksine normal insanlar olarak değerlendirmek eğilimindeydi. Bu hukuki ve bilimsel gelişmelerin bir araya gelmesi güçlü bir crime passionnel imgesi yarattı; bu imge özellikle 1870 ile 1930 arasında etkili oldu. Öte yandan dönemin tiyatroları Criminelles passionnelles’in yeniden canlandırıldığı romantik dramalarla dolmuştu.” Tarihe dikkatinizi çekerim 1870-1930 arası ama dramalar detayıyla dahi günümüzü anlatır gibi. Günümüzde tecavüz ve cinayetin bir kerelik işlenen suçlar olmadığı, tekrar etme olasılığının güçlü olduğu yaşanan örneklerle sabit.

Vahşi hislerle işlenmiş cinayetlerin detayının, zanlıların yalanlarla dolu ifadelerinin medyada yer almaması gerekiyor. Bu detaylar normal insanlarda korku endişe hislerini tetiklerken, ruh sağlığı bozuk olanlarda ise yol gösterici etkiye sahip. Özgecan’ın katili sosyal medya hesabında dizilerin tecavüz sahneleri ile birlikte tecavüz haberlerine kendi fotoğrafını montajlayarak paylaşmış. Eylemi gerçekleştirmeden çok önce hayal dünyasında kurgulamaya başladığı gibi felaket geliyorum demiş ama kimse farkına varmamış.

Haber gazetelere ilk yansıdığında detaylar dehşet vericiydi. Avukat eşliğinde verilen ifade ise bir başka gerçeği gün yüzüne çıkardı. Hafifletici sebepler uğruna, uydurma, yalanlarla dolu bir ifadeydi avukat eşliğinde verilen ifade. Özellikle toplumda infial yaratan büyük küçük herkesin dikkatini çeken bu tür vakalarda ifadelerin medyada yer almaması gerekiyor. Yalan olduğu zanlının yalan söylediği iki gün sonra açıklansa dahi verdiği ifade sanki olayın aslı öyleymiş gibi okunmuş oluyor. Okunmakla da kalmıyor internette hiç yok olmamacasına yerini alıyor. Masum kendi halinde bir kızı, tahrik olarak öldürdüğüne inandırmaya çalışan zanlı, bir erkekle vedalaştı detayıyla başladığı ifadesinde, eve geç kalmıştı hızlıca eve götürmem için bana 100 lira verdi, kestirmeden gidince bana saldırdı, ben de kendimi korumak zorunda kaldım şeklinde vermiş ifadesini. İfadedeki tüm detaylar mağdureyi suç ortağı yapmaya yönelik. Tahrik indirimi, takım elbise güler yüz ikilisinin hatırına iyi hal indiriminden vazgeçmek, zanlıların yalanlarla dolu ifadelerinin medyaya sızmasına engel olmak gerekiyor.

#cinayet
#Pıeter Spierenburg
#öldürme
#suç
9 years ago
Tahrik indirimi
Kim savaşacak?
12 Ada Yunanlara nasıl verildi?
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek