|
TV yazarlarının eseri; Bedel
Reyting manipülasyonunun ortaya çıkışından sonra ölçüm şirketinin ve panelin değişimi sektörün ezberini bozdu. Esasında ezberin bozulmasını gerektirecek bir durum yoktu ortalıkta; tekrara düşen senaryolar uzayan süreler denkleminde seyircinin doyum noktasına geldiği görülüyordu bir süredir. Ama bu gerçeği görmek yerine aranan suçlu bulundu yaklaşımıyla yeni reyting paneline çıkartıldı fatura. Reyting gerekçesiyle yayından kalkan diziler seyirciden rağbet gören diziler ayrımı yapılmaksızın kalıplaşmış yorumlar yapılmaya başlandı. ‘Yeni reyting paneli ağır dram seviyor, bulmaca çözmekten hoşlanmıyor, olayların hızlı gelişmesini tercih ediyor.’ İlginç olansa bu yorumların ciddiye alınması ve yeni diziler için kılavuz olarak kullanılması.

Bedel yeni başlayan bir dizi, ağır dram, sıfır gizem, hızlı gelişen olaylar formülasyonuyla üretilmeye çalışılmış ama türetilmiş bir dizi.

Eğer Bedel’in ilk bir saatlik bölümü hiç olmasaydı, dizi direkt 2015 yılında Begüm ve Vedat’ın 10 yıllık evli olduğu süreçte, Begüm’ün yine mi sabahlara kadar kumar oynadın repliğiyle başlasaydı; senaryoyu, hikayeyi, karakterleri yorumlamaya değer bulur farklı bir yazı kaleme alırdım. Babası tarafından sevilmeyen, hayata öfkeli Vedat’ın içindeki boşluğu kumarla doldurmaya çalışması, bir çocuk sahibi olamamanın yaşattığı baskıyı Karagül, Kaderimin Yazıldığı Gün üzerinden olduğu gibi anlamaya çalışırdım.

Bedel; ekrandaki dizilerde ne kadar tema varsa almış, senaryonun içine boca etmiş, ama bununla da yetinmemiş; ağır dramın, hızlı akan olayların ve sıfır gizemin hakkını vermek için elinden geleni yapmış!

Dizi 1994 yılında yetimhane sahnesiyle başlasa da asıl hikaye 1980’li yıllarda başlıyor. Sami Seyhanlı bir kadına tecavüz eder, kadın hamile kalır, çocuğunu doğurduktan sonra yaşadığı acıya tahammül edemez ve intihar eder. Ömer yetimhanede büyür, Begüm'le aralarında çocuk yaşta güçlü bir bağ kurulur. Sami yıllar sonra Ömer’in izini yetimhanede bulur ve oğlunu bir yabancı gibi evlat edinmeye karar verir. Karısı, ‘demek buldu ha olamaz o çocuk bu eve gelemez çocuklarımın mirasına ortak olamaz’ der ve Ömer’i öldürtmeye karar verir. Büyük oğlu Halil’in doğum gününde gözü telefonda Ömer’in ölüm haberini bekler.

İki oğluyla mutlu mesut sahnelere imza atan, büyük oğlu Halil’i daha çok sevdiğini veliahdı olarak gördüğünü gizlemeyen Sami, diğer oğlu Vedat’ın kalbine kıskançlık tohumlarını ektiğinden habersizdir. Babasının abisine sevgisini kıskanan Vedat, gelen hediyeler karşısında kontrolden çıkınca babasının odasına gider, çekmeceden silahı alır, oldukça bilinçli bir şekilde ateş eder, abisini öldürür. Bu arada yetimhanede Ömer böcekten korkan arkadaşıyla yatağını değiştirdiği için ölümden kurtulur. Sami Ömer’i himayesine alır ismini Ali olarak değiştirir. Fakat Vedat yetimhaneden gelen çocuğun gerçekte kim olduğundan haberdardır. Ali’den nefret etmekle kalmaz, Ali’nin sevdiği kız Begüm’e göz koyar. Babasını gerçekleri herkese söylemekle tehdit eder. Begüm’e abisi Halil’i nasıl öldürdüğünü ballandıra ballandıra anlatır, kendisiyle evlenmediği takdirde aynı şekilde gözünü kırpmadan Ali’yi de öldüreceğini söyler. Düğünü basan Ali sevdiği kızın ihanetine uğradığını düşünmekle kalmaz, yaralı haldeyken Sami’nin babası olduğunu öğrenir, Vedat tarafından uçurumdan aşağı atılır.

İlk bir saatte anlatılan hikaye bu. Bir aile düşünün ki baba tecavüzcü, anne katil, oğul iki kardeşinin katili. Hayatı hakkındaki tüm gerçekleri öğrenerek hayatta kalan, Begüm’ün ihanetini hazmedemeyen Ali ise zengin bir adam olarak intikamını almak üzere 10 yıl sonra geri döndü. Tabii kötü karakterler safına geçmiş olarak. Herkes kötü, herkes birbirine düşman!

Sabah gazetesinin günlerdir gerçek bir haber algısı yaratmak için çabaladığı, ünlü iş adamı karısını kumarda kaybetti başlığıyla manşetten verdiği Bedel; çirkin diziler ligine ilk sıradan girmeye aday bir dizi.
#bedel
#dizi
#televizyon
9 yıl önce
TV yazarlarının eseri; Bedel
Kara dinlilerle milletin savaşı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?