|
Sekiz yıl önce, o günler...

“Berberde tıraş olurken, Yasin Hayal belime silah koydu. Nasıl olacak dediğimde direkt vuracaksın dedi. Otobüsle Trabzon’a dönerken seni Samsun’da alacaklar diye konuştu. Şayet, orada değil de Trabzon’dan alınırsam Ramazan Müdür’ün (Akyürek) açığa çıkacağını söyledi...”

Bu sözler, Dink Suikastı’nın tetikçisi Ogün Samast’ın savcıya verdiği yedi sayfalık ifadede yer alıyor. Ogün Samast, “Bugüne kadar ölüm korkusuyla söyleyemedim. Cinayetin arkasında onlar var!” diyerek Paralel Yapı’nın iki polis şefini suçladı.

***

Samast, cinayetin ardından otobüsle Trabzon’a dönerken “senaryoya uygun şekilde” Samsun Otogarı’nda yakalanmıştı.

Emniyet İstihbarat Dairesi eski başkanı Sabri Uzun...

“İN: Baykal Kaseti, Dink Cinayeti ve Diğer Komplolar” adlı kitabında “Neden Samsun’da?” sorusunun cevabına, Paralel Yapı bağlantılı “bir başka açıdan” seyahat ediyor:

Uzun, olayın o esnada Samsun İl Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten Mustafa İlhan’a kurulan bir tuzakla alakalı olduğunu şöyle anlatıyor:

“Ogün Samast, Samsun Otogarı’nda yakalanıp Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Müdüriyette bazı polisler, Samast’la fotoğraf çektirdiler. O sahneyi çeken başka polisler de vardı!”

Yani? Sabri Uzun devam ediyor: “O cemaatçi fotoğraf çeken polis, çektiği resimleri elektronik postayla Ankara’ya gönderdi. Ankara’daki Cemaat Operasyonu’nun başındaki kişi o görüntüyü Cemaat Medyası’nın başındaki kişiye iletti...

Medya aracılığıyla Mustafa İlhan’a operasyon yapılarak görevden aldırılacak, yerine de Cemaatçi bir Emniyet Müdürü geçirilecekti...”

Sabri Uzun, tam bu aşamada “İstanbul’daki bir Cemaat gazetecisine emir verildiğinden” bahsediyor:

-Hemen Samsun’a git. Cep telefonun hep açık olsun. Samsun Jandarma Komutanlığı’nın santral telefonunu cep telefonundan arayıp bir süre o santral görevlisiyle konuş. Daha sonra cep telefonunu kapat, bir-bir buçuk saat sonra tekrar aç ardından İstanbul’a dön. İstanbul’a geldikten sonra bana uğra, diye emir aldı...

***

Sonra? Uzun, sözünü ettiği muhabirin “emri harfiyen yerine getirdiğine” ve “İstanbul’a döndüğünde kendisine Ogün Samast’ın Samsun polisi ve jandarmasıyla birlikte çektirdikleri fotoğrafların verildiğine” dikkat çekiyor!

Daha evvel, Paralel Medya’da görev yapmış muhabir, o sırada çalıştığı televizyon kanalında Samast fotoğraflarını haberleştiriyor. Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan da görevinden alınıyor...

“Jandarma’ya telefon” numarası mı, fotoğrafların nereden servis edildiğinin üzerini örtmekle ilgili:

Uzun, “Eğer bir müfettiş görevlendirilseydi, o muhabir haber kaynağının Jandarma olduğunu söyleyecekti. Telefon kayıtlarıma, baz istasyonu bilgilerine bakın diye konuşacaktı! Böylelikle, o fotoğrafı gönderen Cemaat polisiyle Ankara’dan servis eden Cemaat imamı müdür gizlenmiş oldu” diyor!

KARARTMA

Ogün Samast’ın polis ve jandarma ile Türk Bayrağı’nın eşliğinde poz verdiği o sahne, o günlerde çok tartışılmıştı.

Fotoğrafların hemen ardından, o gösterinin görüntüleri de ortaya çıkmıştı!

Ogün Samast’ın fotoğraf ve görüntüleri, suikast şokunun yaşandığı o sırada ve takip eden günlerde, “Milliyetçilik dalgası yükseliyor” algısı oluşturulmak suretiyle Hrant Dink Suikastı’nın arka planının karartılmasına da yardımcı olmuştu!

***

Sabri Uzun, kitabında bahsi geçen muhabirin “2013 yılı Aralık ayı başında kendisini telefonla aradığını” ve “Sabri Bey Dink cinayetinin azmettiricisi diye tutuklanan Erhan Tuncel sizi de suçlamış, ne diyeceksiniz?” diye sorduğunu söylüyor!

Uzun’un “Sen, Samast ile polislerin fotoğrafını haber yapışının iç yüzünü bana anlat, ben de senin sorularına cevap vereyim!” şeklindeki sözleri üzerine Paralel Televizyoncu’nun gardı düşmüş!

***

Sabri Uzun’un sözünü ettiği muhabirin Ogün Samast’ın fotoğraflarını haber yaptığı televizyon mu, Dink Suikastı’ndan bir ay kadar sonra (24 Şubat 2007) el değiştirmişti:

Televizyonun yeni sahibi, Batı Medyası’nda ağını germiş Neo-Con’cu medya patronu Rupert Murdoch’tı!

İsim değişikliğiyle ABD’deki Fox’un Türkiye versiyonu olan kanal, Türkiye’deki Ecnebi Medya’nın saflarına katılmıştı!

Paris’teki baskının ardından, Rupert Murdoch’ın “Cihatçı kanser”den söz ettiğini ayrıca “Saldırıdan bütün Müslümanları sorumlu tuttuğunu” bir de bu vesileyle hatırlayalım!

ABD ve İsrail’in Yandaşı Paralel Medya da, Charlie’nin “malum karikatürlerini” yayınlayan Cumhuriyet’e tam destek verdi!

Başka? Paralel Yapı’nın “Kâinat İmamı”, Terör Devleti İsrail’in Mavi Marmara katliamından hemen sonra “İsrail’in otoritesine karşı çıkılmamalıydı” şeklindeki demecini hangi Amerikan gazetesine vermişti?

El Cevap: Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu Wall Street Journal’a!

#Yasin Hayal
#Trabzon
#Sabri Uzun
9 yıl önce
Sekiz yıl önce, o günler...
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti