|
Yankı Odası
ABD’nin Irak’ı işgalinin üzerinden 12 yıl geçti. Washington’ın gayrı meşru savaşa gerekçe olarak gösterdiği “Saddam’ın kitle imha silahları” ve “Saddam-El Kaide Bağlantısı” yalanları çöpe gideli çok mevsim değişti.

İşgalin yıldönümünde, Vice News’da yer alan bir haber Amerikan Yalanları’nın üzerine adeta tüy dikti. Dabılyu Bush yönetiminin Irak’ın kitle imha silahı ürettiği iddiasına dayanak diye sunduğu ve Amerikan Kongresi’nden Irak’ı işgal için yetki almakta kullandığı 93 sayfalık istihbarat raporunun gizliliği büyük ölçüde kaldırıldı…

Vice News’ün elde ettiği bilgiler, Irak’ın kitle imha silahları ürettiği iddiasının teyidi için “yeterli delil olmadığı” hususunun Bush yönetimine bildirildiğini resmen kanıtlıyor!

Bush ve adamları, işgal öncesinde istihbarat raporlarının “sarsılmaz biçimde” Irak’ta kitle imha silahları bulunduğunu ortaya koyduğunu savunmuşlardı! Gizliliği kaldırılan raporda dönemin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Irak rejimi ile El Kaide arasındaki işbirliğine ilişkin “kesin kanıtları” olduğu yolundaki iddialar da teyit edilmiyor.

*

“Kitle İmha Yalanları” denildiğinde, özellikle The New York Times’da yayınlanan Beyaz Saray kaynaklı ‘uydurma haberler’ akla geliyor.

NY Times’ta çıkan “psikolojik harekâta” dayalı haberler işgalden epey önce, 20 Aralık 2001 tarihinde başlamıştı.

Bu haberlerin çoğunda gazetenin kıdemli muhabiri Judith Miller’ın imzası vardı. İlk haberin çıktığı günün akşamında CIA eski başkanlarından James Woolsey, işbu yalanı MSNBC’de tekrarladı.

Kitle İmha Silahları hikâyesinin “Deneme Sürüşü” mü, bir hafta sonra “Karanlıklar Prensi” Richard Perle ile devam etti.

*

Bush’un Yardımcısı Dick Cheney’nin başdanışmanı Lewis Libby, Miller’dan Irak’ta “kitle imha silahları bulunduğuna” dair haberler yapmasını istemişti!

O dönemde “Kitle İmha Kadını” diye anılan Judith Miller’ın Libby ile “çok özel” bir ilişkisi olduğu sonradan ortaya çıktı.

Dahası var: Judith Miller için “Ahmet Çelebi’nin Sözcüsü” deniliyordu. Irak’ın işgal senaryolarında İran doğumlu işadamı Çelebi’nin önemli katkısı vardı. İngiltere’de sürgünde yaşayan ve Irak Ulusal Kongresi’nin kurucusu olan Ahmet Çelebi, Neo-Con’larla menfaat ortaklığı içindeydi.

Önceleri ona biçilen rol, Saddam’ın devrilmesinin ardından Irak’ın başına geçmesiydi. Sonrasında, “evdeki hesap” çarşıya uymayacaktı.

Çelebi’nin Washington’daki dostları arasında Richard Perle, Paul Wolfowitz, Douglas Feith ve Michael Rubin başta gelen isimlerdi. Perle, 90’lı yılların başından itibaren Çelebi’ye koltuk çıkmıştı. Çelebi’ye en çok güvenenler Donald Rumsfeld ile James Woolsey idi!

*

Richard Perle ile Paul Wolfowitz’in akıl hocaları Albert Wohlstetter’dir. Abdi İpekçi Suikastı ile Humeyni’nin İran’a dönüşünden (1 Şubat 1979) hemen sonra İstanbul’a gelen ve 12 Eylül darbesinin işaret fişeğini ateşleyen derin stratejistten söz ediyoruz!

*

Paul Wolfowitz ile Douglas Feith, Bush kabinesinin içinde; Richard Perle ise dışarıdan Neo-Con Davası’na hizmet ettiler. Neo-Con çetesi Irak için de hikâye uydurmakta pek mahirdi! Janine R. Wedel, “Gölge Elitler” adlı kitabında (Yarın Yayınları) Neo-Con’ların “Yankı Odası” inşa ettiklerini söylüyor!

Bu yolda buldukları “en verimli” propagandacı mı, Judith Miller’dır!

Miller’ı kullanan “Scooter” lakaplı Libby, Paul Wolfowitz’in öğrencisidir. Neo-Conlar için koşusuna Reagan’ın başkanlığı döneminde başlamıştı. Yıllar sonra, Dick Cheney’nin yanında “Ulusal Güvenlik Gazeteciliği”ni yöneten isimdi!

*

ABD, Kitle İmha Yalanları’nın üzerinden işgal ettiği Irak’ta 1 milyondan fazla insanın kanını döktü. Bu kadar kanın, bütün yalanların üzerinde oturan, ayrıca Ebu Garib İşkenceleri’nden sorumlu Neo-Con Çetesi neticede tümüyle yırttı!

Yani? Bunca zamandır serbestçe dolaşıyorlar.

2007 yılının Mart ayında adaleti engellemek ve Valerie Plame-CIA davasında yalan ifade vermek gibi suçlardan ceza alan Lewis Libby de çok ucuz kurtuldu…

Cezası, Zalim İkinci Bush tarafından hafifletildi.

Ardından, Libby’ye Hudson Enstitüsü kucak açtı!

Hani şu Zeyno Baran’ın çalıştığı ve de Türkiye için 2007’de karanlık senaryolar yazmış olan Neo-Con’cu şer odağı!
#ABD
#Irak
#işgal
#CIA
9 yıl önce
default-profile-img
Yankı Odası
‘Mevcut rejim’ ne demek? CHP kapatılır mı?
Hula katliamı, kirli hesaplar..
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm