|
Merâgî yılı ve konseri

014 yılı UNESCO tarafından Uluslararası Merâgî yılı olarak kabul edildi. Bu yıl içinde UNESCO Türkiye Millî Komisyonu bazı çalışmalar yaptı ve 2014 yılı içinde Merâgî’nin 1418 yılında yazdığı Makâsîdu’l-Elhân adlı eserinin tercüme edilmesini planladı. 2015 yılında ise, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun kendi inisiyatifi ile Merâgî’nin “Câmiu’l-Elhân” adlı eserinin tercümesi planlandı. Uluslararası Merâgi Yılı, Türkiye, Azerbaycan, İran ve Tacikistan’ın ortak öneri ve katılımlarıyla kabul edilmiş. Bu yıl, Merâgî’nin uluslararası alanda anılacak olması bakımından önemli. 2013 yılı sonlarında Ankara’da UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanlığı’nda Merâgî Yılı ile ilgili olarak yapılan toplantıya Sayın Başkan Prof. Dr. Öcal Oğuz beyefendi tarafından bendeniz de davet edilmiş ve oradaki davetli akademisyenlerle birlikte bazı etkinlik planları yapmıştık. İki yıla yayılan bu etkinlik planlamasını, zaman içinde ve yavaş yavaş, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun destekleriyle gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Bu konuda İstanbul’daki en ciddî adımlardan bir tanesi Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Itrî Türk Mûsikîsi Araştırma Merkezi tarafından atıldı ve geçtiğimiz hafta 27 Ocak Salı akşamı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun desteği ile birlikte İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda “Bestekâr-ı Muhteşem” başlıklı bir konser gerçekleştirildi. Konserde, Abdülkâdir Merâgî’ye atfedilen eserler, İstanbul Radyosu sanatçısı Mustafa Doğan Dikmen tarafından, çok nitelikli ve yüksek düzeyde bir icrâyla seslendirildi. Soğuk ve yağmurlu bir Ocak gecesi olmasına ve konserin bir hafta gibi kısa bir sürede organize edilip duyurulmaya çalışılmasına rağmen, konsere yine de beklediğimizin üzerinde bir ilgi oldu. Hem konsere ilgi gösterip gelen izleyicilere hem de Cemal Reşit Rey gibi nezih ve temiz bir konser salonunu bu konser için tahsis eden salon yetkililerine teşekkür ediyorum. Merâgî’ye atfedilen bu eserler, gerçekten icrâ edilmesi pek de kolay olmayan eserlerdir, usta hânende Mustafa Doğan Dikmen’e, bu zor eserleri büyük bir dikkat ve titizlikle, eserlerin de hakkını vererek icrâ ettiği için ayrıca teşekkür etmek gerekiyor. Üstelik başta hânende Mustafa Doğan Dikmen olmak üzere bütün sanatçıların fedakârlık yaparak konsere çıkıp icrâ ettiklerini de ifade etmeliyim.

Bu konserin ardından, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz beyefendinin de onayı ve desteğiyle, başta FSMVÜ MEDİT Itrî Türk Mûsikîsi Araştırma Merkezi, İTÜ Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, 2015 yılı Ekim veya Kasım ayı içinde, Türkiye, Azerbaycan, İran ve Tacikistan’dan davet edeceğimiz araştırmacı ve akademisyenlerin katılımıyla bir uluslararası Merâgî sempozyumu ve sempozyum açılış ve kapanışlarında bu dört ülkenin sanatçılarının vereceği Merâgî konseri gerçekleştirmek için çalışmalarımıza başladık. İnşallah UNECSO Uluslararası Itrî Yılı’nda başarıyla gerçekleştirdiğimiz sempozyumdan daha iyi bir sempozyum gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
İhvân-ı Safâ’da Müzik Düşüncesi yeniden basıldı

İlk baskısı 1993 yılında İnsan Yayınları tarafından gerçekleştirilen “İhvân- Safâ’da Müzik Düşüncesi” başlıklı yüksek lisans tezimin, 2015 yılı Ocak ayı başlarında İnsan Yayınları tarafından –korsan baskılarını saymazsak-, farklı bir kapak tasarımı ile üçüncü baskısı yapıldı. Müzik kitaplarının çok az sayıda basıldığı ve satmadığı ülkemizde, bu kitabın üçüncü baskısının yapılmış olması yine de önemli. Değerli okuyuculara ve okuyucuların talepleri doğrultusunda kitabı üçüncü defa basan İnsan Yayınları’na teşekkür ediyorum.

#İhvân- Safâ’da Müzik Düşüncesi
#müzik
#konser
#Merâgî
9 yıl önce
default-profile-img
Merâgî yılı ve konseri
Kazananı ne belirleyecek; meydanlar mı sosyal medya mı?
Simge bir mahkum...
‘Türkiye sadece Türklere bırakılamayacak kadar önemli bir ülkedir’
Kara dinlilerle milletin savaşı
İnsaf!