|
Göktaşları çevremizde uçuşurken

Tartış tartış bitiremedik ve önümüzdeki günlerde daha da fazla tartışacağız komşudaki iktidar değişimini.

Siriza yani genel bir tanımla ‘radikal sol koalisyon’ oyların yüzde 36’sını aldı ve tek başına iktidarı 2 sandalyeyle kaçırdı; 13 vekil çıkaran ANEL ile koalisyon konusunda anlaştı.

Çarpıcı olan iktidarın değişmesi değildi.

PASOK gibi uzun yılların iktidarı merkez partisinin kazandığı her yeri çok değil on yıl sonra Siriza’nın alması da değildi.

Çarpıcı olan küresel ekonomik krizin derinlerde seyrettiği bir süreçte kemer sıkmayı, Yunanistan’a önerilen tembih, yaptırım ve uyarıları tamamıyla reddedeceğini ilân eden bir iktidarın işbaşına gelmesi.

Parti lideri Aleksis Çipras şu sıra bu değişimin, şaşırtıcı sonucun karizmatik liderliğine yükseliyor hızla. Bütün dünya basınında gülümseyen fotoğrafları var. Twitterdaki hesabını takip edenlerin sayısı bu yazı yazılırken binlerce artmış ve artmaya da devam ediyordu.

Ve bizim de dünyanın da Atina’daki siyasal depremi tartışmaya devam edecek olmamızın nedeni seçimde verdiği sözlerin ne kadarını yerine getirecekleri; bunlar yerine getirildikçe önce Avrupa Birliği sonra bütün dünyanın nasıl etkileneceği.

Sadece ekonomik bir dönüşüm veya retten değil İsrail’le ilişkileri durdurmak ve Gazze’yi savunmak gibi kritik dış politik adımlar da verilen sözler arasında.

Bunun anlamı meselâ Akdeniz’deki ortak petrol aramalarında ‘Mısır-İsrail-Yunanistan (Kıbrıs Rum Kesimi)’ işbirliğinin akıbetinin ne olacağının şimdilik bilinmez olmasıdır.

Yeni iktidar eğer Avrupa ve küresel sistemin patronlarından kredi alamaz hale gelirse, anlaşmazlık büyürse, cezalandırılmaya kalkışılırsa Türkiye ile ilişkilerinin nasıl şekilleneceği de henüz belirsiz.

Sanıldığının aksine Ankara-Atina arasında ekonomi ve yatırım açısından daha güçlü işbirliği imkânları doğarsa kimse şaşırmasın.

Dolayısıyla Atina’daki seçimlerin sonucu şimdi Berlin, Paris, Londra’da da dikkatle izleniyor. AB’nin ve onun ortak para birimi avronun geleceğini yakından ilgilendiren bir sonuçla karşı karşıyalar.

Bunun dünya üzerindeki ana kapışmalarda neye tekabül ettiğini; kimin hangi safta durduğunu kestirmek kolay değil. Her zaman her toplumsal olay arkasında başka dinamikler olmayabilir; bazen kendi iç dinamikleriyle de toplumlar kararlar alır; farklı yönlere doğru meyledebilirler.

Tüm Avrupa ama özellikle Almanya gözünü Yunanistan’a dikmişken, Berlin’in en az bu kadar dikkatle takip ettiği Ukrayna’da ölümler nihayet manşetlere çıkacak kadar dramatik hale geliyor.

Petrol fiyatlarının düşmesi ve yaptırımlarla cezalandırılan Rusya kim bilir Atina’daki seçimler için neler düşünüyor? Şu ara belki de için için sevindiği tek şey herhalde bu seçim sonuçları olmalı.

Japonya’nın uzun yıllar sonra savunma harcamalarına büyük paralar ayırdığı; bundan sonraki yeni büyük kapışmanın Pasifik’te olacağı düşünülürken belki Çin, Japonya ve diğerleri biraz daha zaman, biraz daha avantaj kazanmış oluyor.

Siriza önderliğindeki koalisyon istediklerinin ne kadarını yapacak; bu sonuçlar krizden en çok etkilenen diğer Akdeniz ülkeleri İspanya ve İtalya’da siyaseti nasıl etkileyecek göreceğiz.

Tam da Paris saldırıları sonrası Kuzey Afrika ve Ortadoğu yeniden daha güçlü bir karışıklığa müsait hale gelirken Mısır’da da darbeye karşı eylemlerin yaygınlığı ve daha da meşru görünür olması başka bir çarpıcı gelişme.

Belli ki dünya belli merkezlerde yapılan planlara ve dizaynlara göre işlerin birileri için çok tıkırında gittiği bir yer değil her zaman.

Koca kıta Avrupası coğrafi ve ekonomik olarak kenarda bulunan on milyonluk nüfusa sahip orta klasmanda anca kabul edilebilecek bir ülkedeki değişimden nasıl etkileniyor, hep birlikte izleyeceğiz.

Bu etki dünyaya ekonomik, politik ve hatta askeri olarak nasıl dalgalanarak yansıyacak göreceğiz.

...

Bu satırları yazdığım anda, yani dün akşam saat 18.15’te yarım kilometre çapındaki bir göktaşı dünyaya yaklaşıyordu. Dört dakika sonra, yani 18.19’da bir milyon iki yüz elli bin kilometre yakınımızdan geçip gitti.

Bu büyüklükteki bir göktaşı 65 milyon yıl önce Meksika’nın eğik ucundaki Yucatan Yarımadası’na çarptı ve teoriye göre bütün yeryüzünde sebep olduğu toz bulutu dinozorların yok olmasının asıl nedeni.

Velhasıl şu her şeyin içiçe geçtiği dünyada önemli bir değişim herkesi ve her şeyi etkiliyor.

Kökten bir dönüşüm için illâ da meteor çarpmasını beklemek gerekmiyor.

İşte, bir seçim sonunda daha ilk gün Akdeniz’de Türkiye’ye karşı kurulmuş üçlü koalisyon çatırdıyor; kazananın sadece vaatleriyle bile avro son 11 yılın en düşük seviyesine gerileyebiliyor.

Bakalım daha neler göreceğiz...

#ANEL
#PASOK
#Aleksis Çipras
9 yıl önce
Göktaşları çevremizde uçuşurken
Terör saldırısının tüm yönleriyle deşifresi
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü