|
Bize göre işadamı...
Bugün 15’inci Uluslararası MÜSİAD Fuarı’nın son günü. Fuar ve IBF forumu çerçevesinde düzenlenen etkinlikler ve fuarda sergilenen ürünler, iş dünyasına renk getirdi.

Fuara halkın ve siyasilerin ilgisi de yoğun oldu.

Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaparken gala yemeğine Cuma akşamı Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldı.

Yemekte hem Başbakan Davutoğlu hem de MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak gündemdeki konulara dair önemli mesajlar verdiler.

***

Gala yemeğindeki konuşmasında MÜSİAD Başkanı Nail Olpak’ın gerek hükümete gerekse iş dünyasına yönelik mesajlarını aktarmakta fayda görüyorum:

Kendimizi değiştirirsek, dünyayı da değiştirebiliriz.

Bize göre, işadamı; çalışma hayatında dürüst olmalı, ticaretini helalinden yapmalıdır.

Ticaret, üretmeden tüketmemek; emek harcamadan kazanmamaktır.

Ayrımcılık, haksız rekabet, gelir adaletsizliği gibi, çalışma kültürümüze yabancı, bize ait olmayan kavramlar, bugün iş hayatını işgal etmiş durumda.

***

MÜSİAD’ın üyelik kriteri, ne ciro, ne istihdam, ne de ticari hacimdir. Üyelerimizden beklediğimiz temel kriterimiz ticari itibarlarıdır.

Her türlü normdan daha üstün olan ticari itibar; erdemin, hakkaniyetin, vicdanın ve adaletin ürünüdür.
Bize göre ‘Yeni Türkiye’

“Siyaset algısından hukuki zemine, iş yapma kalıplarından yönetişim biçimine, eğitim metodundan insan tasavvuruna, finansal sisteminden dış politikaya, çevre algısından adalet anlayışına kadar, etkilediğimiz ve etkilendiğimiz pek çok parametrenin, yeniden ele alınması demektir.”

Dost kazığı
“Batı ülkeleri kendi çıkardıkları krizden çıkma yolunu, diğer ülkeleri krize sokmakta buluyor.

Çünkü zihniyetlerinin arka planında George Orwell’in kurgusuyla ‘Herkes eşittir ama bazıları daha eşittir’ yaklaşımı var.

Bu yaklaşım, AB ve ABD arasındaki ‘Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’ görüşmelerinde, açık şekilde örnekleniyor.

Muhtemel bu anlaşma, AB-ABD arasındaki ticarete yıllık 120-200 milyar avro katkı sağlayacak; Türkiye için ise yüzde 2,5’lik bir refah kaybına yol açacaktır. Bu, milli servetimizin 40’ta 1’lik, bizim ifademizle zekat payı denebilecek bir oranının, her yıl Avrupa ve Amerika’ya aktarılması anlamına gelecektir.”

***

Yani MÜSİAD Başkanı Olpak’ın sözünden anladığımız şu: Bizi tam üyelik kapısında oyalayan AB ile stratejik ortağımız ABD gözümüzün içine baka baka bize büyük bir dost kazığı atmaya hazırlanıyor.

AB ve ABD büyük bir ticari ortaklığa yol alırken bizi de ateşe verdiği Ortadoğu’da yalnız bırakıyor.

Yalnız bıraksa iyi; Hem oyalıyor hem de zaman zaman içeride ve sınır bölgesinde ateşi körükleyerek bizi de yakmaya çalışıyor.
Papa’nın ağırlanışı içimi acıttı
Hristiyan dünyasının manevi temsilcisi Papa Francesco 3 gündür Türkiye’de itibarlı biçimde ağırlanıyor.

Papa İtalya’nın Roma şehrinde kurulan din devleti Vatikan’da yaşıyor.

Yani son padişah Halife Vahdettin ve ailesi de İtalya’da sürgündeydi.

Fakirlik ve yokluk içerisindeki yaşadı. Borç içinde öldü. Aile dağıldı. Aralarında kapıcılık yaparak geçimini sağlayanlar bile oldu.

Oysa Halife Vahdettin’in sefalet içinde öldüğü İtalya’da Vatikan’da Papa’nın bugün rahatı yerinde, itibarı tavanda.

Siyasi gücü yok ama dünyadaki katolik Hristiyanların manevi lideri.

Papalık kurumunu yaşatan Hristiyan dünyası (AB ve ABD) küresel ekonomik krizden çıkmak için ticari işbirliğini artırırken halifesiz İslam dünyasının paramparça fotoğrafı içimi acıttı.
Çözüm sürecinde tarafız
“Türkiye’de büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandı, barış, demokrasi, adalet, hak ve özgürlük kavramlarını dillerinden düşürmeyenlerin bu süreçte, değişim-dönüşüm karşısında, nasıl bir direnç oluşturdukları da ibretle izlendi.

Çözüm sürecinin karşısında kümelenen grupların, eli silahlı çetelerin ve onların sözcülerinin tertiplerine rağmen, ‘Yeni Türkiye’ idealinden dün vazgeçilmediği gibi, bugün ve yarın da vazgeçilmemelidir.

Biz, çözüm sürecine geleceğimiz için tarafız.

Artık insan hak ve özgürlüklerini görmezden gelen, tek tipleştirici yaklaşımlardan ilhamını alan 100 yıllık bir parantez kapandı.”
Günün sözü:
İnancın yere düşerse silahın da düşer.
Albert Camus
#müsiad
#ahmet davutoğlu
#erdoğan
#yaşar süngünün yazıları
#yeni şafak köşe yazarları
9 yıl önce
Bize göre işadamı...
Nerede hata yapıldı...
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?