|
Bursa’nın ruh ikizi, İstanbul’un özeti, Balkanların kalbi: Üsküp
ÜSKÜP / MAKEDONYA

Üsküp'teyim. Öksüz şehir, kimsesiz şehir, sahibini arayan şiir şehir Üsküp'te.

İSTANBUL LÂLE'YSE, ÜSKÜP GÜL

Osmanlı şehri, şenlikli bir şehirdi: Melekût âleminden süt emen Medine'nin izdüşümü, hakikat bahçesinin meyvelerinin yeşerttiği rengarenk ve renkâhenk kozmik bir şehirdi. Üsküp de öyleydi. Yahya Kemal ne kadar enfes anlatıyordu bu şiir şehir, şirin şehir, dingin ve engin şehir Üsküp'ü.

Yahya Kemal'in Üsküp'ünün hiç kışı yoktu sanki. Hep yemyeşil, taze tomurcuklar veren, taptaze meyvelere gebe bir bahar şehri. Kozmik bir ilkbahar şenliği. Bursa'nın ikiz kardeşi, ruh ikizi, İstanbul'un özeti. Sade bir örneği. Sade ve küçük. O yüzden güzel. O yüzden yüzünüzde güller açtırıveren nazlı bir şehir.

İstanbul lâleyse, Üsküp gül'dü.

HİLAL VE HAÇ MÜCADELESİ: ŞİZOFREN ŞEHİR ÜSKÜP

Ama yüzyıldır çok acı yaşıyor burası. Her halinden belli bu. Bütün Balkanlar, güzide, şirin, şiir Balkan şehirleri büyük bir acı yaşıyor: Ayrılık acısı.

Şizofren bir şehir Üsküp şu ân: Acısını kalbine gömen ama her yanından hüzün akan bir dertli dolap.

Şehre akşam vakti iniyor uçağımız. Dışarıda yağmur var. İstanbul'da ilkbahardı, burada sonbahar... sanki öyle bir hâl var.

Üsküp'te beni karşılayan ilk manzara: Ünlü Osmanlı köprüsünü silikleştiren, silindir gibi ezip geçen, silindir gibi ezip geçmesi için böyle yapılmasına karar verilen kaba saba köprünün Üsküp'e damgasını vuran şirin Osmanlı kalesinin tam üzerinde, demoklesin kılıcı gibi duran Üsküp'ün en tepesine yerleştirilen, adeta göğe, göğün tam kalbine hançer gibi saplanan, her yeri ve herkesi gözetleyen bir heyula var: Devâsâ bir Haç ikonu bu!

Osmanlı'yı geçtik, Yahya Kemal'in izlerini bile silmişler!

Şehre, en tepesine ışıklandırılmış devasa bir Haç yerleştirmişler!

Ve her yeri heykellerle donatmış komünist Tito ve ardından gelenler! Bizimkiler buradakilerin yanında çok komik kalır!

Hüzünlendim.

Yunus Emre Üsküp'ün müdürü sevgili Feyzullah Bahçi ve sağ kolu, yüreği, zihni Müslüman Üsküp aşkıyla dolu Muhsin Kuriş kardeşimle Bushi Oteli'nin pencerelerinden Müslüman şehir, şiir şehir Üsküp'e tecavüz eden ışıklandırılmış devâsâ haç ikonunu görünce derin bir hüzne garkoldum. Ama şehre, Üsküp'ün siluetine otelin penceresini “kırarak” daha derinden baktığımda gördüğüm manzara yüreğimde güller açtırmaya yetti: Haç ikonu'nun tam üzerinde gökyüzünde capcanlı bir ay ve yıldız belirivermişti!

Elhamdülillah dedim. Allah büyüktür!

Korunan şehir Üsküp. Korunan, kollanan ve kollayan “kutlu” şiir.

Bu güzel İslâm şehrini Yunus Emre Üsküp'te Türkolog olarak çalışan Üsküp'ün tarihî ve kültürel hafızasının haritasını çıkaran tek ilim adamımız doçent Ertuğrul Karakuş kardeşimle geziyoruz.

MABED'İN BEKÇİLERİ

Üsküp'te güzel insanlarla tanıştım. Balkanların Müslüman kimliğinin korunması ve yeniden kuruImasında öncü işlerine imza atan Adnan İsmaili; kankası, dava arkadaşı Süleyman Baki; zeka, feraset ve samimiyet timsali Makedon Anayasa Mahkemesi üyesi Salih Murat kardeşim bu güzel insanların başında geliyor.

Öncü insanlar bunlar. Üsküp'ün hem geçmişini hem de geleceğini temsil eden öncü adamlar.

Üsküp'te Balkan Üniversitesi rektörü Şinasi Gündüz Hoca'yı, üstlendiği tarihî rolü, görüştüğüm pek çok insanın Üsküp'e yaptığı katkılardan ötürü saygıyla andığı İnsan ve Külliyat Yayınları'nın sahibi İlhan Alana Ağabey'i de burada anmak bir kadirşinaslık örneği olarak değerlendirilmeli.

“TERK-İ VATAN, TERK-İ İMANDIR”

Yazıyı, Üsküp'ün ve Balkanların Müslüman kimliğinin korunmasında kilit rol oynayan Ataullah Efendi'yi rahmetle, şükranla ve minnetle anarak bitirmek istiyorum.

Ataullah Efendi, Makedonya'nın gizli kahramanı, Üsküp'ün, Üsküp'teki Müslümanların koruyucu efendisi, mabedin bekçisi.

İskilipli Atıf Efendilerin, Mustafa Sabri Efendilerin İstanbul'da ilim arkadaşı, gönüldaşı. Üsküp'e döndüğünde mübadele sonrasında Üsküp'ü terkedenlere, “terk-i vatan, terk-i imandır” diyerek “kâfirdir” fetvası veren bir eren, geleceği gören bir alperen. Öyle ki, Makedonya'yı, Üsküp'ü terkeden, Türkiye'ye yerleşen hiç kimseye hakkını helâl etmiyor, hiç kimseyle görüşmüyor, yıllarca Türkiye'deki arkadaşlarından gelen mektupların hiçbirine cevap vermiyor.

Şiir şehir, şirin şehir, Müslüman şehir, Bursa'nın ruh ikizi, Saraybosna'nın, İşkodra'nın, Filibe'nin ikiz kardeşi, İstanbul'un özeti Üsküp, Müslüman kimliğini koruyabilmesini Ataullah Efendilere ve onların mirasçıları -yukarıda isimlerini zikrettiğim- öncü kişilere borçlu.

twitter.com/yenisafakwriter
#üsküp
#Ataullah Efendi
#Makedonya
#balkanlar
9 yıl önce
Bursa’nın ruh ikizi, İstanbul’un özeti, Balkanların kalbi: Üsküp
Nasip
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…