|

Darphane'nin kapısına mühür

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Darphane-i Amire binasından Tarih Vakfı'nı tahliye etmek istemesi gerginliğe yol açtı. Mahkeme kararı tahliyeyi durdurdu, ancak bina daha sonra, İstanbul Valiliği'nin emriyle mühürlendi

Şamil Kucur
00:00 - 7/03/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:27 - 7/03/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Darphane'nin kapısına mühür
Darphane'nin kapısına mühür

Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu iddia edilen Topkapı Sarayı'nın içindeki Darphane-i Amire binasını tahliye etmek için polisle beraber gelen belediye ekipleri, tahliyenin durdurulması kararıyla karşılaşınca geri adım attı. Ancak bina daha sonra valilik emriyle mühürlendi.

Eminönü Belediyesi Zabıta ekipleri, Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun tahliye kararını uygulamak üzere, Topkapı Sarayı'nın içinde bulunan Darphane-i Amire binasına geldi. Belediye ekipleri, kompleks içindeki 7 binayı 49 yıllığına kiralayan Tarih Vakfı görevlilerinin itirazı ile karşılaştı. Vakıf yetkilileri, araçlarla tahliyeye gelen belediye ekiplerine, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin, “Bilirkişi Raporu tamamlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması” yönündeki kararını sundu. Kararı gören ekipler, kararın fotokopisini yanlarına aldıktan sonra işlem yapmadan geri dönmek zorunda kaldı. Ancak öğleden sonra, vakfın kullandığı Darphane binalarına yeniden gelen Eminönü Belediyesi zabıta ekipleri ve polis, İstanbul Valiliği İl Kültür Müdürlüğü'nün yazısı gereği kapıları mühürledi.

17 yıl önce