|

Mitingde yokuz

Gazi ve Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyleri yaptıkları basın açıklamasında ADD'nin 14 Nisan mitingine katılmayacaklarını açıklarken, öğretim üyeleri cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili üniversitelerde yürütülen demokrasi dışı kampanyaların kabul edilemez olduğunu belirttiler

Ali Eyvaz
00:00 - 12/04/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:52 - 12/04/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Mitingde yokuz
Mitingde yokuz

14 Nisan'da Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenecek miting ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in Rektörler Komitesi adına yaptığı açıklamaya üniversite camiasından büyük tepki gelmeye başladı. Öğrenci temsilcileri ve öğretim üyeleri yaptıkları açıklamalarla, üniversitelerin ve akademik camianın tamamının söz konusu mitinge destek verdiği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde anti demokratik çevrelerin tezlerine taraf olunduğu izleniminin verilmek istendiğine dikkat çekerek, gerçeğin böyle olmadığını vurguladılar. Gazi Üniversitesi öğrenci konseyleri, yaptıkları ortak basın açıklamasında Atatürkçü Düşünce Derneği'nin 14 Nisan'da Ankara'da yapacağı 'Cumhuriyet' isimli mitinge katılmayacaklarını duyurdular.

İSMİMİZİN GEÇMESİ RAHATSIZ EDİCİ

Gazi Eğitim Fakültesi Öğrenci Konseyi, Teknik Eğitim Fakültesi Öğrenci Konseyi, İletişim Fakültesi Öğrenci Konseyi, Hukuk Fakültesi Öğrenci Konseyi, Fen Edebiyat Fakültesi Öğrenci Konseyi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Öğrenci Konseyi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Öğrenci Konseyi ve Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğrenci Konseyi ortak yazılı açıklama yaptılar. Çeşitli medya organlarında mitinge Gazi Üniversitesi öğrencilerinin de tam destek vereceği haberlerinin yayınlandığını hatırlatan açıklamada, şöyle denildi: "Öncelikle şu bilinmelidir ki; Cumhuriyeti kendi benliğinde özümseyerek yaşam şekli haline getirmiş olan Gazi Üniversitesi öğrencileri söz konusu 'Cumhuriyet' olduğunda kendi mitingini kendi düzenleyebilme yeteneğine sahiptir. Gazi Üniversitesi ismi kullanılarak tüm öğrencilerin bu mitinge destek verdiğinin ima edilmesinin sakıncalarını bildirmek isteriz. Kurumsal bağlamda böyle bir miting de Gazi Üniversitesi'nin ve öğrencilerinin destekçi olarak isminin geçmesi bizleri rahatsız etmektedir. Belirli çevrelerin öncülüğünde düzenlenen bir mitinge katılmamız mümkün değildir. Unutulmamalı ki; üniversiteler ve Gazi Üniversitesi bir siyasi parti değildir. Söz konusu miting tertipçilerinin siyasi cephelerde bulamadığı desteği üniversitelerimizde bulma çabalarını doğru bulmadığımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz. Ülkeyi kargaşaya sürükleyecek her türlü eylemin karşısında olacağımızı üzerine basa basa bir kez daha vurguluyoruz. "


Anadolu'daki STK'lardan DEMOKRASİ HAREKATI

Cumhurbaşkanlığı çerçevesinde estirilmek istenen anti demokratik havaya Anadolu'daki sivil toplum kuruluşlarından da yoğun tepki geliyor. Odalar, sendikalar, muhtarlıklar imza kampanyaları düzenliyor, yerel yayın organlarında ortak kınama metinleri yayınlanıyor. İçinde sendikaların, derneklerin, meslek odalarının ve muhtarların bulunduğu Batman Sivil Toplum Platformu tarafından da ortak bir açıklama yapılarak, Cumhurbaşkanlığı seçimi çerçevesinde anti demokratik çevrelerin dayatma ve yönlendirmelerine tepki gösterildi. Açıklamada şöyle denildi: "Demokrasilerin vazgeçilmez ilkesi seçime ve seçilmişlere saygıdır. Son günlerde Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeni ile TBMM iradesine yönelik yapılan saldırılar kabul edilemez. Bütün kurum ve kişiler anayasal düzen içerisinde yapılacak seçimlerin sonucuna saygı göstermek zorundadır. Uzun ve zorlu mücadele sonucunda ülkemizin ulaşmış olduğu demokratik standartlardan geriye dönüş kabul edilemez. Biz aşağıda imzası bulunan kişi ve kuruluşlar, tüm kişi ve kurumları hukuki ve bürokratik zorlamalar peşinde olmadan demokrasiye, seçimlere ve TBMM'ye saygıya çağırıyoruz." Bu arada Malatya'da 31 sivil toplum örgütü ile bazı mahalle ve köy muhtarları da ADD tarafından 14 Nisan'da Ankara'da düzenlenecek mitinge katılımı artırmak amacıyla bazı fakültelerde ara sınavları ertelettiği öne sürülen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'na tepki gösterdi.

Malatya Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği Basın Sözcüsü Ahmet Aygün, sivil toplum örgütleri adına düzenlediği basın toplantısında, Hilmioğlu'nun üniversiteyi temsilen yaptığı açıklamaların Malatya halkı tarafından benimsenmediğini öne sürdü.


Öğretim üyeleri: Kabul edilemez bir kampanya

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (OMÜ-DER) tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili üniversitelerde yürütülen demokrasi dışı kampanyaların kabul edilemez olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi: "Düşünce ifadesi ve gösteri hakkını önyargılı, Türk halkının beklentilerine ve değerlerine aykırı biçimde toplumu germe ve huzursuzluk çıkarma, bu yolla antidemokratik yönetim özlemlerine ulaşma amaçlı kullanılması asla tasvip edilemez. Ne yazık ki demokrasiyi sindirememiş ve Türk halkına demokrasiyi uygun görmeyen, hukuk dışı davranışları telkin eden, her türlü aygıtı kullanarak toplumda baskı oluşturmaya çalışan marjinal düşünce sahibi kişi, kurum veya örgütler kendi çıkarları için demokratik süreci baltalamak ve ülkeyi kargaşaya sürüklemek istemektedirler. Bu amaç için Türk halkının ortak değerlerini istismar etmekten de çekinmemektedirler." Erciyes Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk ise cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "ADD olayları eylem planına dökerek kötü sonuçlar doğuracak şeyler araması yersizdir" dedi.

İŞ MÜFETTİŞLERİ: KATILMIYORUZ

ADD'nin öncülüğünde 14 Nisan'da Ankara'da yapılacak mitinge katılacaklar listesinde ismi geçen İş Müfettişleri Derneği Yönetim kurulu bir açıklama yaparak siyasi nitelikli bu mitinge katılmayacaklarını bildirdiler. Yeni Şafak'ın 2 Nisan 2007 tarihli "Perişan Süleyman" başlıklı manşet haberinde Süleyman Demirel'in ADD'nin mitingine katılma çağrılarının pek ilgi görmediği ODTÜ Mezunları Derneği'nin aralarında bulunduğu sınırlı sayıda örgütün davete karşılık verdiği belirtiliyordu. İsmi mitinge katılacak sivil toplum örgütleri arasında geçen İş Müfettişleri Derneği gazetemize yaptıkları açıklamada mitinge katılmayacaklarını ifade ettiler.



Destek verdiğimiz gerçek değil

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğrenci Konseyi Temsilcileri 14 Nisan'daki mitinge katılıp katılmama konusunda kimseye baskı yapmadıklarını, ancak kendilerine "katılın" yönünde yapılan baskılara da aldırmayacaklarını açıkladılar. Öğrenciler adına Ankara Hukuk Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Emrullah Gözcü ile Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Bilgütay Dursunoğlu tarafından yapılan açıklamada, "14 Nisan'daki mitingi Ankara Üniversitesi öğrencilerinin desteklediği ve hatta ev sahipliği yaptığı konusunda Üniversite Öğrenci Konseyi Başkanı tarafından yapılan açıklama gerçeği yansıtmamaktadır. Üniversitemizin öğrencilerine kazandırdığı, kendi iradelerini söz ve eyleme dökme özgürlüğüne; Üniversite Öğrenci Konseyi Başkanı aracılığıyla, tepeden inme bir şekilde, ipotek koyulmak istenmektedir. Bütün öğrencilerimizin bu mitinge destek verdiği izlenimini yaratan bu anti-demokratik açıklamayı kabul etmemiz mümkün değildir" denildi.



17 yıl önce