|

'Berdel'e karşı el ele verdiler

Şanlıurfa Belediyesi'nin ilk kadın meclis üyeleri olan AK Partili Gülender Açanal ile DTP'li İmhan Sütpak, berdele karşı ortak mücadele başlattılar

Helin Şahin
00:00 - 7/12/2006 Perşembe
Güncelleme: 02:23 - 7/12/2006 Perşembe
Yeni Şafak
'Berdel'e karşı el ele verdiler
'Berdel'e karşı el ele verdiler

Şanlıurfa'nın Yeşiltepe Köyü'nde berdel evliliği yapmak zorunda kalan ve eşiyle tartıştıktan sonra intihar eden 2 çocuk annesi 21 yaşındaki Şahe Fidan'ın ölümü kadın hakları savunucularını yeniden harekete geçirdi. Urfa'da yaşanan bu acı olayın ardından İstanbul'a gelen Urfa Belediyesi'nin ilk kadın meclis üyeleri AK Partili Gülender Açanal ve DTP'li İmhan Sütpak, ayrı partilerden olsalar da berdele karşı el ele verdiklerini açıklayarak, bu tür evliliklere zorlanan kadınlar için destek istediler.

YARDIM İSTİYORUZ

BM'nin "Kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi" projesi çerçevesinde Sabancı Center'da önceki gün düzenlenen toplantıya katılan AK Partili Açanal ve DTP'li Sütpak, Şanlıurfa'nın söz konusu projede yer almasının bölge kadınları için hayati önem arz ettiğini söylediler. İmhan Sütpak, Urfa'da kadınların törelerden kaçamadığına dikkat çekerek, "Partilerimizin politikaları farklı olabilir. Ama biz belediye meclisinin ilk kadın üyeleri olarak, Urfalı kadınların ve kızların sorunlarına sahip çıkıyoruz. Kadınlar törelerden kaçamıyor. İstanbul'a geldik. Buradaki etkinliklere katılıyoruz. Kadın hakları savunucularıyla bir araya geliyoruz. Bizlere destek verebilecek herkesten yardım istiyoruz " dedi. AK Partili Gülender Açanal, 201 kadına birer milyar kredi vererek onları iş sahibi yaptıklarını anlatarak, İnsan Hakları Merkezi'nde ise kadınlara okuma-yazma, bilgisayar, İngilizce ve el sanatları konusunda eğitim verildiğini ifade etti.Açanal, Güneydoğu kadınlarının en büyük sıkıntısının berdel olduğuna işaret ederek, "İstanbul'a berdeli konuşmak için geldik. Buradaki insanlar da bu konuyu bilmeli. Oradaki tüm kadınlara yardım edilmeli. Şanlıurfa'daki bütün kurumları seferber ederek, berdel riski altındaki kadınlarımızı koruma altına alacağız. Urfa'nın sosyal yapısı nedeniyle kadın sığınma evi yok ama buna benzer bir projemiz var. Bunu gerçekleştireceğiz" dedi.


Diyarbakır'da evliliklerin yüzde 17'si berdel usulü

Büyükşehir Belediyesi tarafından Diyarbakır'ın 97 köyünde 472 evli kadınla yüz yüze yapılan görüşmede, kadınların yüzde 17'sinin berdel usulü, yüzde 21'inin severek, yüzde 58'inin ise görücü usulü ile evlendiği ortaya çıktı. "Yakın çevrenizde töre cinayeti işlendi mi?" sorusuna kadınların yüzde 6,4'ü "evet" cevabını verirken, araştırmaya konu olan köylerde 19 kadının "namus meselesi" sebebiyle yakınları tarafından silahla, boğularak, damdan atılarak ve taşlanarak öldürüldüğü ileri sürüldü.


17 yıl önce