|

Kerkük'te 14 temmuz katliamı anıldı

Irak Türkmenleri, Kerkük'teki katliamın 48. yıldönümünde şehitlerini mezarları başında andı. Katliam sırasında şahit olduklarını anlatan Türkmenler, "85 yıldır aynı zulmü çekiyoruz" dedi.

Cihan
00:00 - 14/07/2007 Cumartesi
Güncelleme: 16:51 - 14/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kerkük'te 14 temmuz katliamı anıldı
Kerkük'te 14 temmuz katliamı anıldı

14 - 20 Temmuz Türkmen Şehitleri haftası anma programları başladı. Tuz Hurmatu'da 150'den fazla kişinin öldüğü saldırıdan bir hafta sonra Kerkük'te 48 yıl önce yaklaşık 40 kişinin öldürüldüğü katliam yeniden hatırlanıyor.

Irak'ta 14 Temmuz 1958'de krallık devrilerek cumhuriyet ilan edilmişti. Devrimin birinci yıldönümünde kutlama törenleri için sokaklara çıkan Türkmenler, Kerkük'teki en büyük katliamla karşı karşıya kaldı. Katliamda, aralarında Kerküklü Türkmenlerin lideri Ata Hayrullah ve kardeşi İhsan Hayrullah'ın da olduğu Türkmenler, bazılarına işkence edilerek, öldürüldü.

Olayların çıktığı sırada başkent Bağdat'ta kutlama törenleri için bulunan Ata Hayrullah, hemen Kerkük'e dönmüş ve burada öldürülmüştü. Katliamın yıldönümünde Türkmen Şehitleri Mezarlığı'nı ziyaret edenler, Hayrullah kardeşlerin mezarına çiçekler bırakıp dua ettiler.

Katliama, çocuk gözüyle tanık olan Türkmenler, 85 yıldır aynı zulme maruz kaldıklarını söyledi. Kerkük'te devrimin yıldönümü için yürüyüşe katıldıklarını ifade eden Gafur Kasap olayların nasıl başladığını anlattı: "Kurşun sesleri duyduk. Duyduk ki (Kahveci) Şeko'yu öldürdüler. Muhtarın oğlunu, kızını öldürdüler. Sonra herkes birbirine girdi" dedi. Kasap, 8 yaşından beri zulme tanık olduğunu ifade ederek, "Türkmen milleti çok sabırlı bir millet. Biz barışçı bir milletiz. Adam öldürmeye gelmemişiz. " diye konuştu.

3 gün boyunca devam eden katliamı anlatan Maruf Kasap ise, "Kutlama sandık. Devleti, içimizde hiç kin olmadan karşıladık. " dedi. Maruf Kasap, bir arkadaşının ayağından bağlayarak yollarda sürüklemek suretiyle öldürüldüğünü ifade etti.

Kerkük Kalesi'nden Ahmet Necim ise babasının gözlerinin nasıl oyulduğunu şu sözlerle anlattı: "Babamın bir gözünü çıkardılar. Dediler, 'Kaleyi görüyor musun?'. 'Evet' dedi. Daha sonra diğer gözünü de çıkarıp, kaleden indirdiler. Boynuna ip bağlayıp sürüklediler. Parçalanmış cesedini üç gün sonra bulduk. "Türkmen şehitleri, Kerkük'ün yanısıra Ankara'da düzenlencek etkinliklerle de anılacak.

17 yıl önce