|

Görmeyen okurlara gönüllü göz oldular

15 yıl önce bir mikrofon ve bir teyple hizmete başlayan engellilere göz kulak olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü kuruluşunun 15. yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor

Oktay Mehmet
00:00 - 11/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:00 - 11/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Görmeyen okurlara gönüllü göz oldular
Görmeyen okurlara gönüllü göz oldular

1992 yılında bir mikrofon ve bir teyple hizmete başladıktan sonra 2006 yılında hayırseverlerin yardımlarıyla yenilenerek görme engellilere hizmet vermeye başlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü, 15. kuruluş yıldönümünün heyecanını yaşıyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü 15. kuruluş yılını 12 Nisan saat 14.00'te kütüphanede düzenlenecek bir etkinlik ile kutlayacak. Halen Türkiye'nin en büyük Görme Engelliler Kütüphanesi olma özelliğine sahip kütüphanede haftada 150 kitabın okunması tamamlanıyor. Kütüphanede 2 bin 900'ün üzerinde sesli kitap bulunuyor.

SANATÇIDAN EMEKLİYE

Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Engelliler bölümü bugüne kadar bünyesindeki sesli kitapları kopyalayarak, Türkiye genelindeki bazı kütüphanelere göndererek buralarda da sesli kütüphanelerin oluşmasına katkı sağladı. Gönüllü vatandaşların kütüphanedeki özel yalıtımlı kabinlerde okuduğu kitaplar bilgisayara kayıt yapıldıktan sonra MP3 formatında CD'lere aktarılarak görme engellilerin istifadesine sunuluyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu emekli öğretmen, bankacı ve öğrenciler kütüphaneye gelerek en çok talep edilen kitapları seslendiriyor. Okuyucular arasında Sabahat Varol İnsel, Show Tv Spor Spikeri Orhan Şengürbüz, TGRT Radyo Haber Spikeri Umay Aykut, Tiyataro ve Sinema Sanatçıları Ayşen İnci, Sühendan Çil, Adnan Tönel, Özlem Çakır, Devrim Parscan, Savaş Barutçu ve TRT Türk Sanat Müziği Sanatçısı Celal Altınbaş yer alıyor.


En çok öğrenciler okuyor

Engelliler için gönüllü hizmetinde bulunanlar arasında en çok öğrenciler yer alıyor. Bir yıldır düzenli olarak görme engelliler için kitap okuyan Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisi Cevahir Katırcıoğlu “Yaptığım işten büyük gurur duyuyorum. Düşünün bir görme engelli çok istediği bir kitabı sizin sayenizde okuyabiliyor. Çift taraflı bir mutluluk, okuduğum kitaptan hem ben yararlanıyorum hem de karşı taraf yaralanıyor” diye konuştu.


17 yıl önce