|

Demirci çıraklığından seramik patronluğuna

İş hayatına bir sobacının yanında çırak olarak başlayan Tanışlar Şirketler Grubu Başkanı Durmuş Tanış, bugün bin kişiye istihdam sağlayan ve 80 milyon YTL ciro yapan şirketlerin sahibi oldu

Aydın Demir
00:00 - 18/03/2007 Pazar
Güncelleme: 23:49 - 17/03/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Demirci çıraklığından seramik patronluğuna
Demirci çıraklığından seramik patronluğuna

İş yaşamına Ankara'da bir sobacının yanında çırak olarak başlayan Durmuş Tanış, yıllar içinde bin kişinin istihdam edildiği ve 80 trilyon ciroya ulaşan şirketlerin sahibi oldu.İşçilikten bu günlere geldiğini unutmadığına dikkat çeken Tanışlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış,”Ömrüm elverdiği ölçüde yatırım ve insanlara iş olanağı sağlamaya devam edeceğim” dedi.

“SERMAYEMİZ KÜÇÜK, HEDEFİMİZ BÜYÜKTÜ...”

Yozgat'ın Sarıkaya kazası D.Doğan Köyü'nde orta halli bir ailenin çocuğu olarak 1954 yılında dünyaya gelen Durmuş Tanış'ın başarı öyküsü, girişimcilik ruhunun sınır tanımadığına örnek gösterilecek nitelikte. İlkokulu köyde bitiren Durmuş Tanış,ekonomik zorluklar nedeniyle öğrenimine devam edemediği için çalışma hayatına atıldığını anlatırken, “O günler zor günlerdi.Köyden zar-zor bulduğum para ile yola çıktım, ilk durağım Ankara oldu. Bir sobacının yanında çırak olarak işe başladım. Çıraklık günle-rimi asla unutamam, iş disiplinini, iş ahlakını çıraklık yaptığım günlerde öğrendim” diye anlatmaya başladığı başarı öyküsünde, ikinci durağının İstanbul olduğunu belirtti.

1969 yılında İstanbul'a gelerek demir-doğrama atelyesinde kalfa olarak çalıştığını anlatan Durmuş Tanış, “Ticaret hayatımda 35 yılı geride bıraktım. Askerden döndükten sonra kendi işimi kurdum. O zamanlar küçücük bir ticarethaneydik.. İnşaat sektöründe hizmet vermeyi planlamıştık. Ancak o zamanlar paramız küçük hedefimiz büyüktü. İnşaatın en temel ihtiyacı olan demirle işe başladık. İşimiz de 'demir' gibi olsun diye. Bundan dolayı müşterilerimizle ilişkilerimizi demir gibi sağşlam kurduk. Bizi bu günlere getiren en önemli şeyin, müşterilerimizle kurduğumuz 'demir' gibi ilişkiler olduğunun bilincindeyiz. Grubumuz bu gun yapı ve inşaat malzemeleri sektöründe 7 ayrı şirket ile hizmet vermektedir” diye konuştu.

“UŞAK SERAMİK'İ KÂRA GEÇİRDİK...”

Zararda olan Uşak Seramik Fabrikası'nın yüzde 48 hissesini blok satış ile 4 milyon dolara satın aldıklarını anlatan Tanışlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış, “Uşak Seramik'i aldığımızda 6 milyon YTL borcunu da devraldık. Bu borcu bir yıl içinde temizleyerek, tesislerin kâra geçmesini sağladık. Uşak Seramik 2006 yılında 50 trilyon ciro yaptı. Biz satın aldığımızda tesislerdeki üretim kapasitesi 3 milyon 600 bin metrekareydi, şu anda 12.5 milyon metre kara üretim kapasitesine ulaştık. Şu ana kadar yaptığımız toplam yatırım 15 milyon Avro mertebesine ulaşmıştır. Biz pazarlamacılıktan geldiğimiz için seramik üretim sektöründe yeni olmamamıza rağmen zorluk çekmedik.İki yılda Türkiye'de % 6'lık pazar payına ulaştık.Üretimimizin yüzde 40'ını ihraç etmeyi hedefledik. Şu anda ekonomide ve piyasalarda güven ve istikrar bulunmaktadır. Uşak Seramik'i satın almamızın birinci nedeni bu istikrar ve güven duygusudur.

'Kazancımız yeni yatırıma gidiyor'

Tesislerinde 1000 personel çalıştırdığını, elde ettiği kârı yeni yatırımlara yönelttiğini söyleyen Durmuş Danış, “Tesisimizde kirli atıkları geri dönüşümü sistemi ile temizliyoruz. 2006 yılında alt yapı ve arıtma tesislerini kurarak çevreye duyarlı bir şirket olduğumuzu kanıtladık” diye konuştu. Grubumuza yeni katılan profosyonel kişiler ile birlikte daha da büyük işler yapmayı planlamaktayız” dedi.


17 yıl önce