|

Keşke kahin olsaydım

Irak'a saldırının mimarlarından Karanlıklar Prensi lakaplı Richard Perle, “Irak'ta gördüğümüz şiddetin boyutu korku verici. Kötülüğün bu düzeye ulaşacağını tahmin edemedim. Zamanında kahin olabilseydim Irak'a girmeyin derdim” itirafında bulundu

Washington
00:00 - 5/11/2006 الأحد
Güncelleme: 02:04 - 5/11/2006 الأحد
Yeni Şafak
Keşke kahin olsaydım
Keşke kahin olsaydım

Irak savaşının en büyük savunucularından Pentagon'un eski başdanışmanı Richard Perle aradan dört yıl geçmesinden sonra savaşın hata olduğunu ilk defa itiraf ederek, varılan noktadan Bush'u sorumlu tuttu. Yönetimi beceriksizlikle suçlayan Perle “Zamanında Kahin olabilseydim Irak'a girmeyin derdim” dedi. İşgalden 3,5 yıl sonra varılan kaos ortamını değerlendiren Perle, Vanity Fair dergisiyle röportajında, “Irak'ta gördüğümüz şiddetin boyutu, gerçekten korku verici. Kötülüğün bu boyuta ulaşacağımı tahmin edemedim” dedi.

BUSH'U BECERİKSİZLİKLE SUÇLADI

Perle, “Zamanında kahin olabilseydim, bugün bulunduğumuz noktayı görebilseydim ve bana o zaman 'Irak'a girmeli miyiz?' diye sorsalardı, muhtemelen 'hayır, Saddam Hüseyin'in yönelttiği tehdide karşı başka stratejiler düşünelim' derdim” ifadesini kullanarak, savaşı desteklemekle hata yaptığını kabul etti. Bush yönetimini beceriksizlikle suçlayan Perle, “Alınması gereken kararlar alınmadı veya zamanında alınamadı. Sürekli görüş ayrılıkları tartışıldı”dedi.

'DÜNYANIN EN BÜYÜK KAOSU ÇIKAR'

Perle, ABD'nin, arkasında çökmüş bir Irak devleti bırakarak bu ülkeden çekilmek zorunda kalmasının henüz kaçınılmaz hale gelmediğini, ancak bu ihtimalin giderek güçlendiğini belirterek, “Bu olursa dünyanın görebileceği en büyük anarşi ve kaos ortaya çıkar” diye konuştu. Vanity Fair dergisinin yazarı, ABD'nin sert politikalar uygulamasını savunan yeni muhafazakar görüşün en önde gelen temsilcileri arasında yer alan Perle'un, “eski kendine güvenli şahin tutumundan şimdi eser kalmadığı” yorumunu yaptı.


Savaşın maliyeti 340 milyar dolar

Irak savaşı ile ilgili 3,5 yıllık kapsamlı bir rapor hazırlayan Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, savaşın maliyetinin 340 milyar doları bulduğunu, bunun da günde 250 milyon dolara denk geldiğini kaydetti. AP, savaş öncesinde 2,50 milyon varil olan petrol üretiminin ise 2,30 milyon varile gerilediğini bu yüzden Irak ekonomisinin kayba uğradığını duyurdu.

٪d سنوات قبل