|

Erivan'la diyalog için özür şart

3 ilde 8714 kişiyle yapılan ankette, Türkiye'nin Ermenistan ile ekonomik ve sosyal ilişki kurması için vatandaşların beklentisi araştırıldı. Ankete katılanların yüzde 82'si Ermenistan'ın belirli şartları yerine getirmesi durumunda, iki ülke ilişkilerine sıcak bakıyor.

Aa
00:00 - 28/11/2006 Salı
Güncelleme: 01:33 - 28/11/2006 Salı
Yeni Şafak
Erivan'la diyalog için özür şart
Erivan'la diyalog için özür şart

Üç ilde yapılan bir çalışmada Türk halkının yüzde 82'si Ermenistan'ın belirli şartları yerine getirmesi halinde Ermenistan ile ilişkiye girmesini sıcak bakıyor. Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği tarafından Erzurum, İstanbul, Ankara'da 8 bin 714 kişiyle yüz yüze yapılan ve üç ay süren anket çalışmasında, Türk halkının, Türkiye'nin Ermenistan ile sosyal ve ekonomik ilişki kurmasına bakışını belirlemek için anket çalışması yapıldı. Yapılan anket çalışmasında, Türk halkın sosyal ve ekonomik ilişkiye girilmesi için Ermenistan'ın "özür dilemesi", "asılsız soykırım iddialarından vazgeçmesi" gibi beklentilerinin bulunduğu belirlendi.

SOYKIRIM ANITLARI YIKILSIN

Ankete katılanların yüzde 53'nü oluşturan 4 bin 618 kişi, Ermenilerin, 1. Dünya Savaşı sırasında yaptığı katliamlardan dolayı Türk milletinden özür dilemesi, Ermenistan'daki sözde soykırım anıtını yıkmaları ve anayasalarında Türkler ve Türk toprakları aleyhindeki madde ve ifadeleri çıkarılmaları, diaspora ile ilişkilerini kesilip sözde soykırımı reddetmeleri ve işgal ettikleri Karabağ'dan çıkma şartlarının yerine getirmeleri halinde Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkiye girilebileceği düşüncesine sahipler.

Ermenistan'ın Avrupa ve Amerika'da üstlenmiş olan diaspora ile ilişkilerini kesip sözde soykırımı reddetmesinin ilişkilerin başlaması için yeterli bulanların oranı yüzde 16 olurken, "İki ülke arasında ilişkinin başlaması için Ermeniler, 1. Dünya Savaşı sırasında yaptığı katliamlardan dolayı Türk milletinden özür dilemeliler" diyenlerin oranı ise yüzde 6'da kaldı. Ankette katılanların yüzde 18'i hiçbir şekilde bir ilişkiye girilmesini istemediği de ortaya çıktı.


Gurbetçiler Bakan Aydın'a dert yandı

Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşları Almanya'daki temaslarının ardından Rotterdam'a geçen Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a içini döktü. Hollanda`daki ayrımcılıktan ve fırsat eşitsizliğinden dert yanan sivil toplum temsilcileri, devletin kendilerine sahip çıkmasını istedi. Katılımcılardan Fatma Temsilci, "Ermeni meselesi bizi rahatsız etmektedir. Ortada Türkiye tarafından

tanınmayan bir elitten söz ediyoruz bugün. Ermeni iddiaları halka nasıl inecek. Buradaki halkımız nasıl bilinçlenecek. Devletimiz bize sahip çıksaydı Hollanda Türk milletvekili adaylarını listeden atamazdı. AB'nin Türkiye raporu demek Islahat Fermanı demektir. Bize Kurtuluş Savaşı'nda yaptıramadıklarını raporlarla yapıyorlar. Dayatma uyguluyorlar" şeklinde konuştu.




17 yıl önce