|

AB standartları sütte verimi artırdı

Erzurum'da AB standartlarında üretimle birlikte süt ve süt ürünlerinde verim ve değer artışı yaşandığı belirtildi.

Aa
00:00 - 16/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 14:45 - 16/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
AB standartları sütte verimi artırdı
AB standartları sütte verimi artırdı

Erzurum'da, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında açılan hayvansal ürünleri işleme tesislerinde, Avrupa Birliği (AB) standartlarında yapılan üretimin süt ve süt ürünlerinin değerini artırdığı bildirildi.


2006 yılında başlatılan ve 2010 yılına kadar sürdürülmesi planlanan program çerçevesinde, tarımsal ve hayvan ürünlerin işlenmesine yönelik kurulan 27 işletmeden 13'ü üretime başladı. Tarımsal ve hayvansal ürünler, kurulum maliyetinin yüzde 50'si hibe olarak devlet tarafından karşılanan işletmelerde, AB kriterlerine uygun hijyenik koşullarda işleniyor. Devlet tarafından desteklenen işletmelerden özelikle süt ve süt ürünleri entegre tesislerinin, bölgede hayvancılık sektörüne canlılık kazandırdığı bildirildi. Daha önce genellikle ilkel koşullarda işlenen ve bu nedenle çiftçininçok düşük fiyata satmak durumunda kaldığı sütün, yeni kurulan tesislerde değerlendirilerek daha büyük pazara ulaşma imkanı bulmasının ardından değer kazandığı da belirtildi.Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının, bölgede kalkınmanın itici gücü olacağı yönündeki umutları artırdığını söyledi. Söz konusu programın amacının, üretilmiş ürünlerin işlenmesi yoluyla pazara sunulabilecek hale getirmek olduğunu ifade eden Daş, devlet desteğiyle açılan işletmelerin beklentileri önemli oranda karşıladığını kaydetti.


SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ OLDU

Daş, süt üretim miktarının 2005'de 380 bin 147 ton, 2006'da 356 bin 686tan, 2007'de ise 329 bin 58 ton olarak gerçekleştiğine dikkati çekerek,süt üretimindeki azalmaya rağmen yeni kurulan tesisler sayesinde üretimi yapılan süt ürünleri üretim miktarında büyük artış olduğunu bildirdi. Daş, 2005'de yıllık 16 bin 133 ton olarak gerçekleşen peynir üretimin 2006'da 21 bin 96, 2007'de ise 42 bin 829 tona yükseldiğine işaret etti. Tere yağı üretim miktarının da 2005'de 4 bin 648 ton olduğunu belirten Daş, bu üretim miktarının 2006'da 2 bin 815, 2007'de 6 bin 527 tonaulaştığını, 2005 yılında 27 bin 328 ton üretilen yoğurt üretimde de yüzde 90 oranında artış yaşandığını ifade etti.


Süt üretiminde kısmi bir azalma olmasına rağmen, süt ürünleri üretim miktarında artış yaşanmasına dikkat çeken Daş, şöyle konuştu:"Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamındafaaliyete geçen işletmelerde AB standartlarına uyum kriterlerininyakalanması ilimizde üretilen ürünlere diğer bölgelerden talebi artırdı. Buna bağlı olarak işletmeler sütü maksimum düzeyde değerlendirip talebikarşılamaya çalıştılar. Sonuç olarak ilimizde işlenen süt miktarın daartış olmakla beraber köylünün üretiği sütün de değeri artmış oldu.Kırsal yatırımların desteklenmesi programı, bölgede kalkınmanın iticigücü olacağı yönündeki umutları artırdı."Köylünün geçen yıl 35 YKr'den satışa sunduğu sütün fiyatının bu yıl 55YKr'ye yükseldiğini anlatan Daş, "Yakın zamanda faaliyete geçecekişletmelerin de üretime başlamasıyla birlikte süt değerinin daha daartacağını düşünüyoruz" dedi.


TALEBİ KARŞILAYAMAYINCA KAPASİTE ARTIRMAK İÇİN PROJE HAZIRLADI

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Çatilçesinde süt entegre tesisi kuran iş adamı Mahmut Taş, AB kriterlerine uygun süt ürünleri üretimi yaptığını belirterek, diğer bölgelerden gelen talebi karşılamakta sıkıntı yaşadığını bildirdi. Süt bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Taş, "İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere süt ürünleri satışı yapıyoruz. Ancak gelen talebi karşılayamıyoruz. Bu nedenle üretim kapasitesini artırmak için yeni bir proje daha hazırladık" diye konuştu.

16 yıl önce
default-profile-img