|

Berlin-Konya arasında kültür köprüsü kuruluyor

Avrupa Birliği ile 'Tarihi ve Kültürel İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi ' kapsamında Berlin ile Konya arasında köprüler kurulması amaçlanıyor. Koordinatör Doç. Dr. Çalık, Projenin Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri üst seviyeye çıkaracağı söyledi.

Semra Hoyraz
00:00 - 23/12/2008 Salı
Güncelleme: 18:26 - 23/12/2008 Salı
Yeni Şafak
Berlin-Konya arasında kültür köprüsü kuruluyor
Berlin-Konya arasında kültür köprüsü kuruluyor

Avrupa Birliği (AB) ile 'Tarihi ve Kültürel İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi' Türkiye-Almanya Örneği kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzeye çıkarılması hedefleniyor.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ramazan Çalık, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörlüğü Senato Toplantı Salonu'nda proje ilgili son gelişmeler hakkındabilgiler verdi. Çalık, 1 Haziran 2008 tarihinde başlayan bu projenin, AB ve Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi kapsamında Selçuk Üniversitesi liderliğinde uygulandığını ve AB tarafından fonlandığını söyledi.

En başarılı proje olmak için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Çalık,'Burada basının ve kamuoyunun desteği de çok önemli. Projemiz çok güçlü bir ekip tarafından başarıyla yürütülüyor. En başarılı proje olmak için çok daha iy itanıtım gerekiyor' dedi.


ÖNYARGIYI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Projenin Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri üst seviyeye çıkarmayı amaçladığını kaydeden Çalık, şunları söyledi: "Berlin ile Konya arasında iyi bir köprü oluşturmak istiyoruz. Tarihtengelen bir dostluk var. Bu dostluğu daha da pekiştirerek üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bu proje ile ilgili özellikle Almanya'da Türklere karşı olan önyargıları değiştirmek amacındayız. Bunun için bu projeye her kesimden destek bekliyoruz.Almanya'nın Türkiye ile geçmişten gelen bir dostluğu var. Berlin'in sokaklarında Türk kokusu vardır. 2.5 milyondan fazla Almanya'da yaşıyor. Bu nedenlerden dolayı Almanya'yı tercih ettik. İki ülke arasındaki önyargıları yıkmak istiyoruz. Bu kapsamda proje fonuyla etkinlikler düzenliyoruz"


İLİŞKİLER BELGESELDE ANLATILACAK

Proje Ekibinde yer alan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hüseyin Muşmal da, 15 kişilik akademisyen ekiple çalıştıklarını, AB'ye nasıl bakılıyor, ne kadar tanınıyor ve sorunları düzenledikleri faaliyetlerde ele aldıklarını söyledi.Yrd. Doç. Dr. Muşmal, "Türk-Alman izleri konulu belgesel çektireceğiz. Belgeselimizi İletişim Fakültesi'nden 3 öğretim üyemiz hazırlayacak. Türkiye ile Almanya'daki Türk-Alman ilişkilerini anlatan tarihi ve turistik yerler çekilecek. Bu belgeselde diğer panel, sempozyum ve konferans gibi önyargıların yıkılmasına katkı sağlayacak" diye konuştu.



15 yıl önce