|

Çorak topraktan elma ihracatına

Cildiye uzmanı doktor, yaklaşık 1 milyon dolar harcayarak, ıslah ettiği eski çöp alanını organik elma bahçesine dönüştürdü. Sema Karaoğlu, "Toprak ıslah ve düzenleme çalışması yaptıktan sonra sertifikalı elma üretimine başladım. Pestisit analizinden geçen ürünlerimizde ilaç kalıntısı sıfır çıkıyor. Tamamen doğal olduğu için de rahatlıkla ihraç edilebiliyor" dedi.

KAYSERİ (AA)
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:55 - 21/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Çorak topraktan elma ihracatına
Çorak topraktan elma ihracatına

Kayseri'de özel bir hastanede hekimlik yapan Sema Karaoğlu, Develi ilçesinin Sindelhöyük beldesinde 4 yıl önce satın aldığı 170 dönümlük eski çöp alanını 1 milyon dolarlık harcamayla organik elma bahçesine çevirdi. Aynı zamanda TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Karaoğlu, Niğde'deki elma bahçelerini gördükten tarım yapmaya karar verdiğini ve Kayseri'ye yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki Sindelhöyük beldesinden arazi satın aldığını söyledi. Toprak ıslah çalışmaları sırasında araziyi verimli hale getirmek için kömür karbonu olarak da bilinen leonardid ve kükürt ile biyokatı kullandığını belirten Karaoğlu, arazinin 80 dönümünde elma, 20 dönümünde karpuz, 50 dönümünde ise dönüşümlü olarak mısır ve yonca üretimi yaptığını vurguladı. Satın aldığında tarıma elverişsiz olduğunu bilmediği arazide üç yıl boyunca çöp temizlediğini anlatan Karaoğlu, eski çöp depolama alanı olan arazide hiç kimsenin tarım yapabileceğime inanmadığını ifade etti. Toprak analizlerine bakan bazı akademisyenlerin bölgede kesinlikle tarım yapılamayacağını söylediğini anlatan Karaoğlu, "Beldenin çöplüğü olarak kullanılan alanda toprak ıslah ve düzenleme çalışması yaptıktan sonra sertifikalı elma üretimine başladım. Pestisit (tarım ilacı) analizinden geçen ürünlerimizde ilaç kalıntısı sıfır çıkıyor. Tamamen doğal olduğu için de rahatlıkla ihraç edilebiliyor. Yaklaşık 1 milyon dolar harcamayla toprağı ıslah edip 28 bin tam bodur elma fidanı diktim ve yüzde 100 doğal elma üretmeyi başardım" diye konuştu.

DON NEDENİYLE VERİM DÜŞTÜ

Karaoğlu, arazinin 50 dönümlük alanına mısır ekerek, 220 ton mısır silajı elde ettiğini kaydetti. Çiftlikte fuji, granny smith ve pink lady olmak üzere üç çeşit elma ürettiğini ve kabzımal aracılığıyla Ürdün ve Rusya'ya ihracat yaptığını anlatan Karaoğlu, bu yıl yaklaşık 250 ton elma hasadı beklemelerine rağmen don nedeniyle verimin düştüğünü ve 160 ton ürün alabildiklerini söyledi. Karaoğlu, Arap ülkelerinin daha çok kırmızı çeşitlere ilgi duyduğunu, Rusya ve Avrupa'nın ise yeşil elmalara rağbet gösterdiğini belirtti. Karaoğlu, kendisinden sonra bölgede tarım yapılabildiğini gören 4 doktor arkadaşının daha bahçe kurarak elma, yonca, mısır gibi ürünler yetiştirmeye başladığını söyledi.



10 yıl önce