|

Dutluca örnek belde

Göreve geldiğinde 780 milyar borcu olan bir belediyeyi devraldıklarını belirten Başkan İbrahim Turgut, her belediyecinin cesaret edip çözemeyeceği altyapı sorununu çözdüklerini, beldeyi hizmetlerle buluşturduğunu söyledi.

Mustafa Bayraktutar
00:00 - 4/12/2007 Salı
Güncelleme: 18:30 - 4/12/2007 Salı
Yeni Şafak
Dutluca örnek belde
Dutluca örnek belde

Tokat'ın Sulusaray İlçesi'ne bağlı Dutluca Beldesi'nin Belediye Başkanı İbrahim Turgut, beldede gerçekleştirdikleri hizmetleri, gazetemizin Tokat Temsilcisi Mustafa Bayraktutar'a anlattı. Beldenin en önemli sorunlarının başında gelen altyapı sorununu çözdüklerini ve bundan mutluluk duyduklarını dile getiren Başkan İbrahim Turgut, şunları söyledi: "Göreve geldiğimizde belediyemizi 780 milyar borçla devraldık. Bütün belediyemizin araçları enkaz halinde idi. Hiç biri çalışmıyordu. Yapmamız gereken bunları faal hale getirmekti. Öncelikle bunları faal hale getirdik. İkinci hizmetimiz en büyük sorunumuz olan alpyapıyı çözmek oldu. Mahallelerin altyapısı yoktu. Araçların bakım ve onarımlarını yaptırarak kendi imkanlarımızla altyapıyı yapmaya karar verdik. İller Bankası'na başvuruda bulunmadık. İller Bankası'ndan alınan kredinin yapılan işin uzun yıllar geriye ödemede bize ve belediyeye zarar vereceği için kendi imkanlarımızla çözme yöntemine düştük."


SORUNU KENDİ İMKÂNLARIMIZLA ÇÖZDÜK

TBMM'yi destek amaçlı ziyaret ettiklerini ve hükümet yetkilileri, bürokratlar ve milletvekilleriyle görüştüklerini belirten Başkan Turgut, "Orada bize destek verdiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ve ilçe belediyelerden yardım aldık. Altyapı için kanalizasyon borusu getirdik. Altyapı kanalizasyon inşaatını İller Bankası'ndan belediyemize gelen paralardan artırarak kendi imkânlarımızla bitirdik" diye konuştu.


ALTYAPI CESARET İŞİDİR

Hükümetin BELDES Projesinin sorunları çözmede ilaç gibi geldiğini belirten Başkan Turgut, şöyle dedi: "BELDES Projesi küçük belediyelerin yükünü hafifletti. BELDES programından gelen paranın tamamını parkede kullandık, çünkü para gelenene kadar altyapının tamamını bitirmiştik. Hiçbir belediye başkanı altyapıya girme cesaretini gösteremez. Altyapıyı yaparsın, üzerini kapatırsın dışardan gelen bir vatandaş burada hiçbir hizmet yapılmamış diyebilir. Benim altyapıya harcamış olduğumun parayı eğer üst yapıya harcamış olsaydım beldenin her tarafını parke yapardım. Parke döşenmemiş yer kalmazdı." Öncelikleri arasında, Başbakan'ın "medeniyet yoldur" diyerek vurgu yaptığı yol çalışmalarının olduğunu hatırlatan Başkan Turgut, "Bizim anayolumuzda sıkıntımız kalmadı. Çalışmalar devam ediyor. Önceleri çizme ile gidilmeyen yerlerde şu anda insanlarımız ayağında ayakkabı ile gidebiliyor" dedi.


EĞİTİME DESTEK SÜRECEK

Göreve geldiklerinde beldedeki mevcut okul sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Başkan Turgut, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu anlamda Belediyemize ait 9 bin 481 metrekare arsamızı bedelsiz olarak milli eğitim müdürlüğüne devrettik. Kasabamıza 8 derslik kaloriferli yeni bir okul yapılarak eğitime açtık. Kasabamızda yerleşim dağınık olduğu için Belediyeye ait 2 adet otobüslerle okulumuza öğrenciler taşınıyor. Eğitime desteğimiz sürecek".

Bir çok konutta elektrik yetersizliği görüldüğünü bu konuyuda çözüme kavuşturdukalarını bildiren Başkan Turgut bu konuda da şunları söyledi: "2005 yılında Karşıyaka Mahallesine 2007 yılında yukarı mahalleye elektrik trafo merkezi kurulmuştur. Kasabamızda ikamet eden 4 ailenin evleri oturulamayacak duruma geldiği görüldüğünden ve ayrıca maddi durumları iyi olmadığından dolayı Kaymakamlık ve Belediyemiz işbirliği ile yeni evleri yapılarak kullanımlarına açılmıştır." Başkan Turgut sözlerini, "Yaklaşan Kurban bayramının tüm İslam alemine ve kasaba halkına hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ederim".

DUTLUCA BELEDİYESİ

Dtluca Belediyesi 06. 06. 1990 yılında kuruldu. Belediye binası 130 metrekarelik bir alanda 2 katlı bir bina. Belediye başkanı ile birlikte 5 kişi memur, 1 kişi sözleşmeli memur, 10 kişi geçici işçiden oluşuyor. Belediyenin hizmet alanında da: 3 adet hizmet aracı, 2 adet kamyon, 2 adet otobüs, 2 adet iş makinesi 1 adet traktör, 1 adet itfaiye aracı yer alıyor. Belde Sulusaray ilçesine 7 kilometre, Tokat'a 75 kilometre uzaklıkta. Beldenin nufüsu 2 bin 508 kişiden oluşuyor.


GERÇEKLEŞTİRİLEN HİZMETLER

Altyapıdan gelen lağım sularının etrafa akmaması için foseptik çukurunda topladıklarını bildiren Başkan Turgut, "Arıtma tesisini yaptık. Arıtma tesisinden arıtıldıktan sonra çıkan su sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Şuanda beldemizin altyapısı, doğal arıtması tamamlanmıştır. BELDES programı devam ettiği sürece parkesiz ev önü kalmayacaktır. Vatandaşın ayağını çamurdan kurtarmak çok önemli. Kışlacık deresinden boşa akıp giden suları 4 kiometreyi Dutluca barajına ek su kaynağı sağlanarak halkın kullanımına sunuldu. Herkesin belediye başkanı olarak her vatandaşa eşit hizmet götürmek zorundayım. Bizim hedefimiz Dutluca'yı bölgenin örnek beldesi yapmak. Hedefimiz insanımızı mutlu görmektir." şeklinde konuştu.


16 yıl önce