|

Fındık harmandan pazara indi

Harman'dan pazara inen fındığın fiyatının halen belli olmaması üreticileri endişelendiriyor.

GİRESUN (A.A)
00:00 - 17/08/2008 Pazar
Güncelleme: 16:54 - 17/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Fındık harmandan pazara indi
Fındık harmandan pazara indi

Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, bazı kesimler tarafından fındık fiyatının baskılanmaya çalışıldığını iddia etti.

Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada, fındığın harmandan pazara indiği bugünlerde, hükümetin fiyat konusunda açıklama yapmamasının, tüccar ve ihracatçıları yüksek kar beklentisine, üreticileri ise endişeye ittiğini ileri sürdü.

Bu sisli havanın devam etmesini umut eden ihracatçıların kamuoyundasürekli olarak bilgi kirlenmesi yaratıp bu endişeden nemalanmak istediğini öne süren Yaşar, şunları kaydetti:"Dünya fındık üretiminin ancak yüzde 3'ünü sağlayan Azerbaycan-Gürcistan koridoru ile dünya üretim tablosunda yüzde 4'lük, diğer grubu içerisinde ne kadar üretim yaptığı bile belli olmayan Latin Amerika ülkesi Şili fındıkta rakip ülkeler olarak bu kesimler tarafındananılmaktadır. Söz konusu bu ülkelerde fındığın maliyetinin 40-60 cent(600 YKr) olduğu iddia edilmektedir. Bazı kesimler tarafından fındık fiyatı baskılanmaya çalışılmaktadır. Bu gerçek dışı beyanları veripfındıkta kaos yaratmak isteyenler aynı zamanda Ulusal Fındık Konseyi'nin(UFK), ihracatçı grubunu temsil eden üyeleridir."

UFK'de, fındık üreticilerinin temsilcilerinin de olduğunu, ancak hiçbirşekilde karar mekanizmasını etkilemeyecek durumda olduklarını iddia eden Yaşar, üretici lehine karar vermeyen bir yapıda üretici temsilcilerininbulunmasının da hiçbir anlamı olmadığını, bu temsilcilerin derhal geriçekilmesi ve fındık üreticilerinin yanında yer alması gerektiğini savundu.Yaşar, sendika üreticilerini, 2008 ürünü için açıkladıkları 6,48 YTL referans fiyatın arkasında durmaya çağırdı.

16 yıl önce