|

Kocaman: Özgür medya şart

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, demokrasinin sağlıklı işlemesi ve demokratik kültürün toplumun tüm katmanlarında yerleşmesi için özgür bir medya ve tartışma ortamının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Yaşar Yavuz
00:00 - 11/01/2010 Pazartesi
Güncelleme: 18:20 - 11/01/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Kocaman: Özgür medya şart
Kocaman: Özgür medya şart

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, cemiyette basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda yerel ve ulusal gazete ve televizyon temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda basın mensuplarının sorunları tartışıldı. GGC Başkanı Kocaman, iletişim çağının yaşandığı ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla değiştiği günümüzde, gazetecilik mesleğini yapanların çalışma koşullarının, bu değişime ayak uydurmakta zorlandıklarını söyledi. “Düşüncenin suç sayıldığı, gazetecilerin astronomik boyutta para cezalarına çarptırıldığı, cezaevlerine konulduğu, bir ortamda gelenek olduğu üzere iyi niyetlerin belirtilmesi bana son derece anlamsız geliyor. 10 Ocak'ı ne yazık ki karamsar duygular içinde kutluyoruz” diye konuşan Başkan Kocaman, basın özgürlüğünü ve gazetecilerin çalışma hayatını kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması, hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması hayal olmuştur” dedi.


“GAZETECİLERİN HAKLARI GERİ ALINDI”

Türk basınının 1961 yılında verilen özverili mücadele ile kazanılan haklarının gelinen noktada teker teker alındığı ifade eden GGC Başkanı Kocaman sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomik açıdan medyanın gelişimi ile gazetecilerin yaşam biçimleri arasında korkunç bir uçurum oluştu. 10 Ocak 1961'de kabul edilen 212 Sayılı Yasa ile gazetecilere verilen haklar yıllar içinde geri alındı hatta yok edildi. Görsel, yazılı ve işitsel açıdan dinamik bir kent olan Gaziantep'te de basın gerekli desteği görememektedir. 10 Ocak 1961'de yürürlüğe giren ve çalışan gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Yasa, gazetecilerin patronlara bağlı kalmadan özgürce ve sadece toplumun yararlarını gözetecek şekilde mesleklerini yapmalarına imkân sağlıyordu. Ancak geçen 49 yıllık süre zarfında medya sektöründe yaşanan gelişmeler, tekelleşme süreci, yayın organlarının sahibinin sesi haline dönüşmesi, siyasete angaje olması, çalışan emekçilerin yıpranma paylarının ortadan kaldırılması, sendikalaşmanın önünün kesilmesi ve güven bunalımına yaratması bugünkü anlaşılmaz durumu doğurdu"


“BASIN MESAİ KAVRAMI OLMADAN ÇALIŞIR”

GGC Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, gazetecilerin geçmişte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü bir bayram olarak kutlarken, bugün sadece üzüntü ile özlenerek hatırlanan nostaljik veya sembolik günler olarak yaşadığını söyledi.

Medya sektörünün finansal ve teknolojik gelişmesiyle çalışanlarına refah ve özgürlük getireceğini savunan Kocaman, basın mensuplarına sosyal güvenlikten yoksun ve sendikasız bir çalışma hayatı getirildiğini açıkladı. Başkan Kocaman, "Böyle bir ortamda 'Çalışan Gazeteciler Bayramı'ndan söz etmek ne derece doğru olacaktır? diye sorarak şunları dile getirdi: "Her türlü olumsuzluğa rağmen, halkın haber alma ihtiyacını büyük bir sorumluluk içinde yerine getiren, güçlünün yanında değil haklının yanında olan, kameralarını, objektiflerini içtima-i hayatın doğrularına çeviren, halkı doğru bilgilendiren, basın emekçilerinin bayramını kutluyorum. Mesai kavramı olmadan çalışan ve birçok fedakârlıkta bulunan basın, bazı konularda ayrıcalıklı olmalı"



14 yıl önce