|

Kültürler arası diyalog platformu Mardin'de

Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Kazakistan Kültürler Arası Diyalog Platformuna üye Ortodoks, Katolik ve Hıristiyan papazlar bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mardin'e geldi.

Mehmet Atay
00:00 - 18/12/2009 Cuma
Güncelleme: 16:56 - 18/12/2009 Cuma
Yeni Şafak
Kültürler arası diyalog platformu Mardin'de
Kültürler arası diyalog platformu Mardin'de

Kazakistan Dinişleri Komitesi Başkan Yrd. Amenbek Mukhashevich Mukhashov, Uluslararası Kültür ve Dinler sorumlusu Prof.Dr. Aydar Abuov, Ortodoks Kilisesi temsilcisi, Katolik kilisesi temsilcisi Rolant Jaquewoud (jakmo) ve beraberindeki heyetle Mardin Valisi Hasan Duruer'i makamında ziyaret ettiler.

Kazakistan Dinişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Mukhashov, Kürtürlerarası diyalog çerçevesinde farklı dinlere mensup insanların barış ve huzur içerisinde bir arada yaşadığı Mardin'e gelmekten memnun olduğunu ve Vali Duruer'in tecrübelerinden yararlanmak istediğini belirtti. Kazakistan'ın 130' dan fazla farklı milletin mensuplarını içinde barındığını belirten Mukhashov, “ Kazakistan'ın topraklarında birçok Kültür ve Medeniyetler kuruldu. Bu Kültür ve Medeniyetlerin yetiştiği Kazakistan'da bütün dinlerin tarihi eserleri bulunmaktadır” dedi. Medeniyetler Diyaloğuna örnek olabilecek şehirlerinden biri Mardin olduğunu vurgulayan Vali Hasan Duruer, “Kültür ve Medeniyetlerin kurulduğu Mardin'de farklı dinlerin ve dillerin mensupları barış ve hoşgörü içerisinde bir arada yaşamaktadır. Mardin'de yaşayan Katolik, Ortodoks ve Müslüman dinlerin mensuplarının mahalleleri ayrılmamış iç içe yaşamaktadırlar. Sadece ibadet yerleri ve mezarları ayrılmıştır. Mardin'in merkezinde şuan 12 kilise ve 1 Manastır faaliyette olup, Hıristiyan vatandaşlarımız orada ibadetlerini yapmaktadırlar. Mardin'de insanlar birbirlerine saygı duymaktadırlar” diye konuştu. Valilik Makamında yapılan görüşmelerden sonra, Başkan Yrd. Mukhashov Kazakistan'ın yerel kıyafetini Duruer'e giydirerek hediye etti. Vali Duruer'de, Kazakistan heyetine, Tarihin Işığında Mardin adlı kitabı, Gümüş rozet ve tanıtım kitapları hediye etti.



14 yıl önce