|

Şehzade Mehmet 'bilişim kültürü'nde dünya ikincisi

Özel Şehzade Mehmet Koleji öğrencileri, Eğitimde Bilişim Kültürü Oluşumu Yarışması'nda "Yeni Bir Şifreleme Tekniği" isimli projeleriyle Dünya 2.'si oldu.

Yeni Şafak
00:00 - 14/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 16:48 - 14/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Şehzade Mehmet 'bilişim kültürü'nde dünya ikincisi
Şehzade Mehmet 'bilişim kültürü'nde dünya ikincisi

Manisa Özel Şehzade Mehmet Koleji Ankara'da 5.cisi düzenlenen Eğitimde Bilişim Kültürü Oluşumu (e-BİKO) Yarışması'nda Dünya 2.'si oldu. 32 ülkeden, 4 bin 609 proje, 72 il, 755 okulun katıldığı proje yarışmasında Özel Şehzade Mehmet Koleji Dünya 2.'si olarak gümüş madalya kazandı.

Yapılan ön elemelerden sonra 1 proje ile finale kalan Özel Şehzade Mehmet Koleji "Yeni Bir Şifreleme Tekniği" projesi ile Dünya 2.'liğini elde etti. Bu projede Emre Çintay ve Ahmet Melih Günnü bilgisayar ortamlarında hem veri güvenliğinin sağlanması, hem de güvenli bir şekilde aktarılması konusunda yeni bir şifreleme programı geliştirdiler.


ARTIK BİLGİ AKTARIMI DAHA GÜVENLİ

Projede herhangi bir dosyayı kolayca şifreleyip başka bilgisayarda kolayca açmayı hedefleyen öğrenciler, yeni şifreleme tekniği ile dosyanın her bir karakterinin ascii kodlarına dönüştürdüler. Geometrik şekiller kullanarak bu kodları karıştırdılar. Bu karıştırma esnasında farklı yöntemler kullandılar. Şifreleme tekniğinde internette dosya paylaşımında, kendi bilgisayarımıza duyarlı olarak kullanabilmeyi gerçekleştirdiler. Özel Şehzade Mehmet Koleji öğrencisi Emre Çintay aynı yarışmada önceki yıl da dünya ikinciliğini kazanmıştı. Özel Şehzade Mehmet Koleji Bilgisayar Bölüm Başkanı ve Proje Rehber Öğretmeni Ahmet Koçoğlu, "Daha önce yapılan e-BİKO yarışmalarında da Dünya 1.'liği , Dünya 2.'liği ve dünya 5.'liği ödüllerimiz vardı. Bu yıl da Dünya 2.'si olduk, Romanya Dünya 1.'cisi oldu. Dünya 2.'si olan öğrencilerimi ve onları yetiştiren velilerimi kutluyor ve bize her fırsatta destek olan okul Müdürümüz Giray Kara'ya da teşekkür ediyorum" diye konuştuk.


ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERLE GURUR DUYUYORUZ

Özel Şehzade Mehmet Koleji Okul Müdürü Giray Kara da, "Okulumuz Türkiye'de Manisa'yı, Dünyada da ülkemizi gururla temsil etmeyi devam ediyor. Son bir ay içinde aldığımız Matematik'te Balkan 2.'liği, Sosyal Bilimler Olimpiyatında Türkiye 3.lüğü, CBÜ web tasarımında Manisa 1.'liği, Tübitak Bilgisayar projelerinde bölge 1.'liği, Tenis ve Masa Tenisinde kızlarda ve erkeklerde Manisa 1.'liği,Manisa Liseler arası bilgi yarışmasında finale yükselmemiz ve şimdi de e-BİKO'da Dünya 2.'liği. Özel Şehzade Mehmet Koleji artık bir marka okul olduğunu kanıtlamıştır. Burda hepsini sayamayacağımız onlarca yarışmada bir çok öğretmenimiz ve onlarca öğrencimiz derece elde etmiştir. Derece elde eden öğretmen ve öğrencilerimle gurur duyuyorum. Bilimsel, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda elde edilen dereceler 3-5 öğrenciyle değil. Öğrencilerimizden lise son sınıflar hariç hemen hemen tamamı bu tür bir yarışmaya veya kültürel etkinliğe katılıyor ve dereceler elde ediyor. Beni asıl sevindiren ve mutlu eden işin bu kısmıdır" şeklinde konuştu. Özellikle uluslararası arenada elde edilen dereceler ve madalyalar çalışmalarımıza ayrı bir heyecan katıyor.


15 yıl önce