|

Tarihi rum konakları turizme kazandırılacak

Nevşehir'in Kapadokya Bölgesi'ndeki Mustapaşa beldesinde bulunan tarihi Rum evleri ve konakları, restore edilerek turizme kazandırılacak.

İha
00:00 - 14/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 16:45 - 14/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Tarihi rum konakları turizme kazandırılacak
Tarihi rum konakları turizme kazandırılacak

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, Kapadokya Bölgesi'nin en önemli turizm merkezlerinden olan Ürgüp ilçesine bağlı beldelerinin bugüne kadar bölge turizminde hak ettiği payı alamadığını söyledi. 1923 yılına kadar ağırlıklı olarak Rumların yaşadıkları ve Mübadele sonrasında Selanik'ten gelen Türklerin yaşamlarını sürdürdüğü Mustafapaşa'da, 1800 ile 1920 yılları arasında yapılmış 105 adet konak bulunduğunu belirten Ak, beldelerinin adeta bir açık hava müzesi durumunda olduğunu kaydetti. Ak, "Beldemizde bulunan tarihi konakların her biri bir mimarlık harikası. Görsel açıdan beldemize çok farklı bir güzellik katıyor. Konaklarımızın tanıtımı için ne yazık ki bu güne kadar yeterli bir çalışma yapılmamış" dedi.

Tarihi konakların restore edilerek turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını kaydeden Ak, hedeflerinin 5 yılda 105 konağın yenilenmesi olduğunu söyledi. Tarihi Topakoğlu Konağı'nda restorasyon çalışmalarına başladıklarını ifade eden Ak, "Onları teşvik etmek için Topakoğlu Konağı'nda restorasyon çalışması başlattık. Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'nun bize çok ciddi bir desteği var. Okulumuzla işbirliği halinde restorasyon çalışmalarını yürütüyoruz. Bu konuda zaten bakanlığımızın da bir teşvik çalışması var. İlk olarak 6 konak için röleve çalışması için kaynak aktarıldı. Her yıl 15 konağımızı kurtarabilirsek, 5 yılda beldemizde restore edilmemiş konak kalmayacak" diye konuştu.


15 yıl önce