|

Türk Dünyası Kazan''da buluştu

TÜRKSOY Müzeler Birliği, Türk Dünyasını 13-15 Ağustos tarihleri arasında Tataristan'ın başkenti Kazan''da bir araya getirdi. Türk Dünyası ve Akraba topluluklar arasında müzeler arasında sağlanan mutabakat ile yeni bir kültürel işbirliği koridoru açıldı.

İha
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:53 - 21/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Türk Dünyası Kazan''da buluştu
Türk Dünyası Kazan''da buluştu

Tarihi ve kültürel değerleriyle yüzyıllardır dünyanın dikkatini çeken Bursa, Kazan''da gerçekleştirilen ''Türksoy Müzeler Birliği II. Buluşması''na damgasını vurdu. Türksoy Müzeler Birliği II. Buluşması, 13 - 15 Ağustos tarihleri arasında Tataristan''ın başkenti Kazan''da yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi''ni Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Kültür Sanat Danışmanı ve Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez''in temsil ettiği organizasyona Altay Cumhuriyeti, Tuva Cumhuriyeti, Kırgızistan, Azarbeycan, Tataristan, Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti, Başkurdistan, Bulgaristan, Özbekistan, Kırım, Kazakistan, Çuvaşistan''dan uzmanlar katıldı.

UZMANLAR SUNUM YAPTI

Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin, Tataristan Bilimler Akademisi Başkanı Myakzü Salahov, Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Rafail Halimov, Tarih Enstitüsü Müdürü Şah Mardjani, Tataristan Eski Cumhurbaşkanı şu anki Tataristan Devlet Danışmanı Mintimer Şaymiyev, toplantının açılışında programın içeriğine ilişkin bilgilendirici konuşmalar yaptı. Programın açılış oturumunda ise Tataristan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Ayrat Sitdikov, IRCICA Genel Müdürü Halit Eren, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Merkez Valisi ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Nurullah Çakır, Tataristan Turizm Ajansı Başkanı Sergey Ivanov ve Avrupa Müze Akademisi Başkanı Dr. Wilhelm Van Der Weyden de birer konuşma yaparak çalışmalarıyla ilgili davetlileri bilgilendirdi. Altay Cumhuriyeti, Tuva Cumhuriyeti, Kırgızistan, Azerbaycan, Tataristan, Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti, Başkurdistan, Bulgaristan, Özbekistan, Kırım, Kazakistan, Çuvaşistan, Rusya St. Petersburg Bilimler Akademisi uzmanları da kendi bölgelerinde yapılan araştırma çalışmaları, müzecilik ve müze koleksiyonları konusunda yapılan faaliyetlerle ilgili oldukça zengin ve bilgilendirici sunumlar yaptı.

TATARİSTAN''A YENİ UFUKLAR AÇTI

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, konuşmasında, geçen yıl Bursa''da yapılan toplantı ile kurulumu gerçekleştirilen Türksoy Müzeler Birliği''nin geç kalınmış bir oluşum olmasına karşın oldukça hızlı bir yapılanma süreci ile etkin bir konuma geçmeye başladığını söyleyerek, sevincini dile getirdi. Danışma Kurulu Üyesi Nurullah Çakır da oldukça zengin bir kültüre sahip olan coğrafyanın kültür rotalarıyla birbirlerine kavuşturulmasını ve bunun bir turizm argümanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eski Cumhurbaşkanı ve Devlet Danışmanı Mintimer Şaymiyev ise, yapılan konuşmalardan ve verilen bilgilerden oldukça etkilendiğini, toplantının Tataristan''a yeni ufuklar açtığını, bunun tüm kardeş Cumhuriyetler ve halklar için geçerli olduğunu ifade etti. Bu oluşumu başlatan TÜRKSOY ve ilk toplantıya ev sahipliği yaparak tam destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi''ne teşekkür etti. Ayrıca, aynı tarihte UNESCO Dünya Mirası Listesi''ne girerek önemli bir başarı elde eden Tataristan Cumhuriyeti Bolgar tarihi Türk yerleşim bölgesi ile Bursa''yı da tüm kalbi duygularıyla tebrik ettiğini söyledi.

10 yıl önce