|

'Türkiye gıda üretiminde dünyayı besleyecek'

Çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Kırıkkale'de, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 'Türkiye, gıda üretiminde dünyayı besleyecek üs haline geliyor' dedi.

Aa
00:00 - 4/10/2010 Pazartesi
Güncelleme: 18:25 - 4/10/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
'Türkiye gıda üretiminde dünyayı besleyecek'
'Türkiye gıda üretiminde dünyayı besleyecek'

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Kırıkkale'de, Vali Hakan Yusuf Güner'i makamında ziyaret etti. Ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, bir gazetecinin domateste güve çıkmasıyla ilgili sorusu üzerine, bu konunun Tarım ve Köyişleri Bakanlığının konusu olduğunu ancak dün Suriye'den dönerken Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüştüğünü belirterek, Türkiye'de tarım ürünlerinin hızla arttığını, ufak tefek sorunların çıkabileceğini, patateste de aynı durumun daha önce yaşandığını, alınan tedbirlerle sorunun çözüldüğünü söyledi. 'Türkiye gıda üretiminde dünyayı besleyecek üs haline geliyor' diyen Eroğlu, sulama olmadan hiç bir şeyin yetiştirilemeyeceğini bu nedenle hükümet olarak sulamaya önem verdiklerini bildirdi. Eroğlu, GAP, Konya Ovası ve bölgesel projelerin tamamlanmasıyla Türkiye'yi gıda üretim ve üssü haline getireceklerini ifade etti. Gıda üretiminde Türkiye'nin kendi kendine yettiğini belirten Eroğlu, kavun ve karpuzda herhangi bir sorun yaşanmadığını dile getirdi.


İSTANBUL'A YAPILACAK 3. KÖPRÜ GÜZERGAHI

İstanbul'a yapılacak 3. köprü yapım çalışmalarında ağaç kesimlerinin olacağı yönündeki soru üzerine Eroğlu, İstanbul'a 3. köprünün yapılacağı güzergahın, orman ve içme suyu bakımından geçilebilecek en iyi güzergah olduğunu ifade etti. Orman Genel Müdürü'nün bu güzergahı bizzat incelediğini, Ulaştırma Bakanlığı ile de güzergah üzerine yapılacak tünel ve viyadüklerin yapılacağı yerler konusunda anlaştıklarını anlatan Eroğlu, kesilecek ağaçların olabileceğini ancak her kesilecek ağaç yerine 10 ağaç dikeceklerini vurguladı. Eroğlu, İstanbul'un 1994 yılından önceki ve şimdiki uydu fotoğraflarına bakılmasını isteyerek, 'İstanbul merkezinde ağaç yoktu. Biz bütün yol kenarlarını ağaçlandırdık. Hatta o tarihlerde İtalya'dan boylu fidan getirttik. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı Ağaç ve Peyzaj A.Ş şirketini kurduk, Alibeyköy Deresi kenarına Türkiye'ye örnek olacak fidanlık kurduk. Sonra Yalova, Bergama ve İzmir'de fidanlıklarla alım garantili fidan üretimi yaparak Türkiye'de fidancılığın gelişmesine katkı sağladık' diye konuştu.

13 yıl önce