|

'Yozgat sanayiye yönlendirilmeli'

AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, “Tarım ve hayvancılık sektöründe 2002 yılında 4 milyar dolar olan ihracatımız 2009 yılında 177 ayrı ülkeye 11,2 milyar dolara çıktı” dedi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da, “Yozgat'ta yaşayan nüfusun yüzde 77'si tarım sektöründen geçimini temin etmeye çalışıyor. Bir bölümünü sanayi sektörüne aktarmalıyız' dedi.

Aa
00:00 - 26/09/2010 Pazar
Güncelleme: 17:51 - 26/09/2010 Pazar
Yeni Şafak
'Yozgat sanayiye yönlendirilmeli'
'Yozgat sanayiye yönlendirilmeli'

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, tarım ve hayvancılık sektörüne verilen desteklerle birlikte Türkiye'nin sektör bazındaki ihracatının arttığını belirterek, sektörün desteklenmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yozgat'ta bu yıl ilk kez Ziraat Odası'nın Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte düzenlediği 'Yozgat 1. Tarım ve Hayvancılık Fuarı' açılış programına katılarak bir konuşma yapan Bozdağ, 'Tarım ve hayvancılık sektöründe 2002 yılında 4 milyar dolar olan ihracatımız 2009 yılında 117 ayrı ülkeye 11,2 milyar dolara çıktı' dedi.


ARTIK KREDİLER GERİ DÖNÜYOR

Tarımsal desteklerin aynı dönem içerisinde artarak sürdürüldüğünü, yeni teşviklerin verildiğine dikkati çeken AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, şöyle devam etti:'2002 yılında 550 bin çiftçi 529 milyon lira kredi kullanırken, 2009 yılı itibariyle 1 milyon 200 bin çiftçinin 10 milyon lira kredi kullanması sağlanmıştır. Kredilerin oranları da oldukça yükselmiştir. 2002 yılında Ziraat Bankasının kullandırdığı kredinin yüzde 62'si geri dönmeyip, görev zararı olarak kayıtlara geçerken, 2009 yılı itibariyle kullanılan kredilerin yüzde 97,6 geri dönüyor, yani hem çiftçimiz, hem hayvan besicimiz krediyi kullanırken bir yandan da kullandığı krediyi geri ödemesi noktasında da sicilini düzeltmiş durumdadır.'


'SEKTÖRÜN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise tarım sektörünün yükünün çok ağır olduğunu, bu yükün hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Yozgat nüfusunun yüzde 77'sinin tarımla uğraştığını, buğday, şekerpancarı, bakliyat üretip, meyvecilik yaptığını, tarla ürünleri ekip, biçtiğini, son yıllarda da hayvancılık için gerekli olan yem bitkileri üretimine başladığını hatırlatan Bayraktar, bu bakımdan Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden birisi olan Yozgat'ta böyle bir fuarın açılmış olmasının gecikmiş bir etkinlik olduğunun altını çizdi.


68 FİRMA KATILIYOR

Yozgat'ta yaşayan nüfusun yüzde 77'sinin tarım sektöründen geçimini temin ettiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

'Eğer çalışanların bir bölümünü sanayi sektörüne bir bölümünü de hizmet sektörüne aktarabilirsek Yozgat'taki tarım işletmelerini toplulaştırıp, büyütme imkanına kavuşuruz. Verilen desteklerden, düşük faizli kredilerden yararlanılarak yapılacak yatırımlarla hizmet sektörü de gelişecektir, böylece Yozgat'taki tarım alanlarında çalışanların bir bölümü hizmet sektörüne kaydırılmış olacaktır.' Konuşmaların ardından 'Yozgat 1. Tarım ve Hayvancılık Fuarı' açılışı yapılarak, Türkiye'nin değişik bölgelerinden tarım sektöründe faaliyet gösteren 68 firmanın açtığı kapalı ve açık fuar alanındaki stantlar gezildi.


14 yıl önce